Γράφει ιστορία στο Παρίσι η Σάκκαρη! (vid)

 
Μαρία Σάκκαρη
Μαρία Σάκκαρη © Roland Garros / FFT
tn team Σάββατο, 05 Ιουνίου 2021 - 20:09

Η Μαρία Σάκκαρη κέρδισε μετά από μεγάλη μάχη την Elise Mertens και έγραψε ιστορία στο Παρίσι, αφού έγινε η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια στην ιστορία της open era που προκρίθηκε στις "16" καλύτερες του Roland Garros!

Μετά από μια μάχη 2 ωρών και 52 λεπτών στο Court Simonne-Mathieu, η Μαρία Σάκκαρη κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της Elise Mertens, No.14 στο ταμπλό, με 7-5, 6-7 (2), 6-2, και να πάρει μια ιστορική πρόκριση για τον 4ο γύρο του Roland Garros.

Είναι η πρώτη πρόκριση για τη Μαρία στον 4ο γύρο του παρισινού Grand Slam, αλλά και η πρώτη για οποιαδήποτε Ελληνίδα τενίστρια στην ιστορία της open era, αφού η φάση των "32" του Roland Garros ήταν ένα εμπόδιο που δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε η μητέρα της, Αγγελική Κανελλοπούλου (1985, 1987), ούτε η Λένα Δανιηλίδου (2003).

Η Σάκκαρη έχει πλέον προκριθεί στον 4ο γύρο του Australian Open (2020), του US Open (2020) και του Roland Garros (2021). Αν το κάνει και στο Wimbledon, όπου έχει φτάσει δυο φορές στον 3ο γύρο, θα είναι η μόνη Ελληνίδα στην ιστορία του αθλήματος που θα έχει παίξει στη φάση των "16" και των τεσσάρων Grand Slam τουρνουά.

Ήταν μια πολύ μεγάλη μάχη, με την Mertens να ξεκινάει πιο δυνατά και να έχει μια ευκαιρία για να προηγηθεί πολύ νωρίς με διπλό break, στο 0-2, 30-40. Η Σάκκαρη όμως δεν άργησε να πάρει μπρος και να δείξει τα δόντια της, κρατώντας το σερβίς της και κάνοντας και το break στο επόμενο game, για να ισοφαρίσει σε 2-2 και να προηγηθεί χάρη σε νέο κράτημα σερβίς με 3-2.

Στο 7ο game η Σάκκαρη επέστρεψε από το 15-40 και υπερασπίστηκε ξανά το σερβίς της, για το 4-3, ενώ η Mertens έσβησε 2 break points στη συνέχεια, για να ισοφαρίσει σε 4-4. Η επόμενη ευκαιρία ήρθε για τη Σάκκαρη και η Ελληνίδα παίκτρια την εκμεταλλεύτηκε, για να κάνει ένα πολύ μεγάλο break στο 12ο game και να κατακτήσει το 1ο σετ, μετά από 68 λεπτά παιχνιδιού.

Στο 2ο σετ η Mertens προηγήθηκε ξανά με break και μάλιστα 2 φορές, στο 1-0 και στο 4-3, με την Σάκκαρη να έχει απαντήσεις και τις δυο, για το 1-1 και το 4-4 αντίστοιχα. Βρέθηκε 2 πόντους μακριά από τη νίκη η Μαρία στο 10ο game, όταν στο σερβίς της Mertens ήταν μπροστά με 4-5, 0-30, όμως η Βελγίδα κρατήθηκε στο παιχνίδι, έστειλε το σετ στο tie-break και εκεί ήταν καλύτερη, για να επικρατήσει με 7-2.

Στο αποφασιστικό σετ ωστόσο η Σάκκαρη ήταν η πιο δυνατή παίκτρια και το απέδειξε από νωρίς, κάνοντας για πρώτη φορά σε ένα σετ πρώτη το break, για το 2-0. Αργότερα ήρθε και δεύτερο break για τη Μαρία, που είχε τον απόλυτο έλεγχο στο ματς και βρέθηκε μπροστά με 5-1. Η Mertens μείωσε σε 5-2 και πήρε τους πρώτους 2 πόντους από το επόμενο game, η Μαρία όμως φρόντισε να ανατρέψει το 0-30 και να κρατήσει το σερβίς της για να κάνει το 6-2 και να "σφραγίσει" τη μεγάλη πρόκριση, έπειτα από 2 ώρες και 52 λεπτά αγώνα.

Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια κέρδισε για 4η φορά τη Mertens σε 8 αναμετρήσεις που έχουν δώσει για WTA, Grand Slams ή Futures, ενώ σε tour-level αναμετρήσεις προηγείται της Βελγίδας με 3-1 νίκες. Έφτασε επίσης τις 19 νίκες στη φετινή σεζόν (19-9), στην οποία είναι εξαιρετική μέχρι τώρα. 

Στον επόμενο αγώνα της, που θα γίνει τη Δευτέρα, θα αντιμετωπίει την πρωταθλήτρια του Australian Open του 2020, Sofia Kenin, που κέρδισε σε μια αμερικανική  μάχη την Jessica Pegula, με 4-6, 6-1, 6-4.

H Kenin έχει κερδίσει τη Σάκκαρη στις 2 από τις 3 προηγούμενες συναντήσεις τους, όμως η Σάκκαρη είχε κερδίσει την πιο πρόσφατη, στα προημιτελικά του Άμπου Ντάμπι φέτος, με 2-6, 6-2, 6-0. 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots