Djokovic v Nadal: Μέρος 56ο! (vid)

 
Novak Djokovic & Rafael Nadal
Novak Djokovic & Rafael Nadal Roland Garros / FFT
tennisnews team Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020 - 1:51

Novak Djokovic και Rafael Nadal θα αναμετρηθούν σήμερα για τον τελικό του Roland Garros. Θα είναι η 56η συνάντησή τους σε επίσημο αγώνα και η 9η μάχη τους σε τελικό Grand Slam διοργάνωσης.

Πρόκειται για το rivalry με τις περισσότερες αναμετρήσεις στην ιστορία του αθλήματος και ο Djokovic είναι ο παίκτης που κυριαρχεί σ' αυτό το match-up τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει κερδίσει τα 12 από τα 15 τελευταία παιχνίδια τους! Συνολικά έχει κερδίσει τα 29 από τα 55 προηγούμενα παιχνίδια τους (29-26).

Σε Grand Slam διοργανώσεις ο Nadal προηγείται με 9-6 νίκες, κυρίως λόγω του Roland Garros, όπου έχουν συναντηθεί άλλες 7 φορές και έχασε μόνο μια, το 2015, με εκείνο το επιβλητικό 3-0 του Nole. Σε τελικούς Grand Slam έχουν συναντηθεί άλλες 8 φορές, έχοντας αμφότεροι από 4 κερδισμένους. Σε τελικό γενικά θα παίξουν για 27η φορά (Djokovic 15-11), ενώ στο χώμα θα είναι η 25η τους συνάντηση (Nadal 17-7).

Όντας πάρα πολύ κοντά στο Year-end No.1 και στην ισοφάριση του ρεκόρ των περισσότερων εβδομάδων στο Νο.1 του Roger Federer, o Djokovic μπορεί να πλησιάσει κι άλλο και στο κυνήγι των Grand Slam τίτλων σήμερα, καθώς θα διεκδικήσει τον 18ο major τίτλο του. Μπορεί δηλαδή να μειώσει τη διαφορά τους στους 2 τίτλους από τον Federer και στον έναν από τον Nadal.

Αν τα καταφέρει, θα κάνει και κάτι μοναδικό, θα έχει κερδίσει όλα τα Slams από τουλάχιστον 2 φορές, κάτι που κανείς δεν έχει καταφέρει στην ιστορία της open era. Θυμίζουμε πως αυτό το έχει κάνει ήδη με όλα τα τουρνουά της σειράς Masters 1000, όταν κανείς άλλος παίκτης στην ιστορία δεν τα έχει κερδίσει όλα ούτε μια φορά! Αυτό δείχνει και πόσο απίστευτο ρεκόρ θα είναι, αφού αν φύγει από το Παρίσι με τον τίτλο θα έχει κερδίσει τουλάχιστον 2 φορές όλα τα Slams, το ATP Finals και όλα τα Masters 1000!

Θα είναι ο 116ος συνολικά τελικός στην καριέρα του, διεκδικώντας τον 82ο τίτλο του (81-34), καθώς και ο 27ος σε Grand Slam (17-9). Στο Roland Garros θα διεκδικήσει τον 2ο τίτλο του μετά το 2016 και στη φετινή σεζόν, στην οποία είναι κυριολεκτικά ανίκητος, τον 5ο τίτλο του, μετά το Australian Open, το Dubai Championships, το Cincinnati Masters και το Internazionali BNL d' Italia.

Από την πλευρά του ο Nadal έχει επίσης πολύ καλούς λόγους για να θέλει αυτόν τον τίτλο. Προφανώς τα ρεκόρ του στο Roland Garros δεν απειλούνται, αφού είναι ήδη 12 φορές πρωταθλητής, έχοντας το εξωπραγματικό ρεκόρ 99-2 νίκες! Θα διεκδικήσει δηλαδή τον 13ο τίτλο του στο παρισινό Slam και την 100ή νίκη του σήμερα, όταν το καλύτερο ρεκόρ από άλλον παίκτη σε ένα τουρνουά είναι οι 10 τίτλοι του Federer σε Χάλε και Βασιλεία, και σε ένα major τα 8 Wimbledon του Federer.

Ο Ισπανός θα διεκδικήσει συνολικά τον 20ό Grand Slam τίτλο του, την ισοφάριση δηλαδή του μεγάλου ρεκόρ του Federer. Έχει έναν παραπάνω τελικό από τον Djokovic, δηλαδή θα είναι ο 28ος του (19-8), ενώ θα διεκδικήσει τον 86ο τίτλο καριέρας του, στον 123ο τελικό του (85-37). Για το 2020 θα διεκδικήσει τον 2ο τίτλο του, μετά το Ακαπούλκο.

Στις δηλώσεις του μετά τα ημιτελικά, ο Djokovic είπε για τον Nadal: "Προφανώς και ο Rafa είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος στο Roland Garros. Έχει κερδίσει το τουρνουά αμέτρητες φορές και έχει χάσει μόνο 2 αγώνες σ' αυτά τα γήπεδα. Προφανώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές απ' ότι τον Μάιο και τον Ιούνιο, οπότε αυτό μου δίνει καλύτερες πιθανότητες, επειδή οι μπάλες δεν αναπηδούν τόσο ψηλά και με βοηθάει. Πέρα απ' αυτό, ο Rafa είναι ακόμα το φαβορί, επειδή παίζουμε στο χώμα. Το να τον αντιμετωπίζεις στα 5 σετ και στον τελικό του Roland Garros αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στο τένις στην εποχή μας. Ήδη γνωρίζετε πως έχω χάσει από εκείνον σε τελικούς εδώ, αλλά και πως είμαι ένας από τους πολύ λίγους που τον έχουν κερδίσει εδώ."

Ο Nadal με τη σειρά του, είπε για τον Djokovic: "Αυτό που ξέρω, είναι πως για να αντιμετωπίσω τον Novak, πρέπει να παίξω το καλύτερό μου τένις. Χωρίς το καλύτερό μου, η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Ξέρω ότι είναι ένα γήπεδο όπου παίζω καλά για πολύ καιρό και αυτό με βοηθάει. Αλλά την ίδια στιγμή έχει και εκείνος ένα απίθανο ρεκόρ εδώ και φτάνει σχεδόν πάντα στον τελικό. Είναι ένας από τους δυσκολότερους αντιπάλους που είχα ποτέ μου."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots