Τέλος εποχής; Τα Grand Slams συζητούν την κατάργηση των 5 σετ!

 
Τέλος εποχής; Τα Grand Slams συζητούν την κατάργηση των 5 σετ!
tn team Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2026 - 18:26

Ο νέος CEO του Tennis Australia, Andrew Abdo, άνοιξε τη συζήτηση για πιθανές αλλαγές στο format των Grand Slams, βάζοντας ακόμη και το παραδοσιακό φορμάτ best-of-five στο τραπέζι.

Νέα δεδομένα στη συζήτηση για το μέλλον των Grand Slams έβαλε ο Andrew Abdo, ο νέος CEO του Tennis Australia, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στο μέλλον ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων.

Ο Abdo, που προέρχεται από τη National Rugby League της Αυστραλίας, υποστήριξε ότι το τένις πρέπει να εξετάσει αλλαγές προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνήθειες των νεότερων φιλάθλων.

"Ίσως στο μέλλον, στα Grand Slams, ανάλογα με τον γύρο ή τη διάρκεια του τουρνουά, να μην παίζουμε σε όλο το τουρνουά best-of-five. Ίσως αλλάξει και το σύστημα βαθμολόγησης", ανέφερε στο συνέδριο SportNXT στη Μελβούρνη.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Η δήλωση, ωστόσο, δείχνει ότι η διάρκεια των αγώνων αποτελεί πλέον αντικείμενο συζήτησης.

Και το τελευταίο Australian Open έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Ο Carlos Alcaraz χρειάστηκε 5 ώρες και 27 λεπτά για να επικρατήσει του Alexander Zverev στον ημιτελικό, ενώ λίγες ώρες αργότερα ο Novak Djokovic χρειάστηκε 4 ώρες και 9 λεπτά για να νικήσει τον Jannik Sinner. Δύο ημιτελικοί, δέκα σετ και σχεδόν δέκα ώρες τένις.

Αυτό που για κάποιους αποτελεί πρόβλημα διάρκειας, για πολλούς φιλάθλους είναι ακριβώς η μαγεία των Grand Slams.

Το ενδιαφέρον είναι πως ο Craig Tiley, πρώην CEO του Tennis Australia και νυν επικεφαλής της USTA, είχε υποστηρίξει πρόσφατα την αντίθετη άποψη: να αγωνίζονται οι γυναίκες σε best-of-five από τα προημιτελικά ενός Grand Slam.

Η συζήτηση, πάντως, δεν περιορίζεται μόνο στους διοργανωτές. Πρόσφατα, ο Novak Djokovic πρότεινε ένα διαφορετικό μοντέλο, υποστηρίζοντας ότι το τένις θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστικό στο νεότερο κοινό αν στο tour όλοι οι αγώνες παιζόντουσαν σε best-of-five, αλλά στα 4 κερδισμένα games, αντί για τα 6 που απαιτούνται σήμερα για την κατάκτηση ενός σετ.

Με διαφορετικές προτάσεις να πέφτουν πλέον στο τραπέζι από ανθρώπους που βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές του αθλήματος, μένει να φανεί αν το τένις θα πάρει μια διαφορετική μορφή απ' αυτή που γνωρίζουμε, σε ένα τόσο θεμελιώδες κομμάτι του, όπως το ιδιαίτερο score-system του.

Tennis shots