5 μοναδικά ρεκόρ του Nole μετά την Αυστραλία

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Φωτογραφία: Tennis Photo Network
tn team Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 - 23:02

5 πολύ σπουδαία ρεκόρ του Novak Djokovic μετά και τον φετινό του θρίαμβο στην Αυστραλία, τα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεραστούν από τους Roger Federer και Rafael Nadal και σίγουρα θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να ξεπεραστούν από οποιονδήποτε!


1) Είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του Australian Open.

Για 9η φορά αναδείχθηκε πρωταθλητής στο αυστραλιανό Grand Slam o Djokovic, ο οποίος ήταν ούτως ή άλλως ο πολυνίκης του θεσμού. Εκτός απ' ότι γενικά έγινε ο 2ος τενίστας στην ιστορία που κερδίζει 9 τίτλους σε ένα Slam (μετά τον Rafael Nadal - 13 Roland Garros), έκανε ακόμα δυσκολότερο το να "σπάσει" κάποιος το ρεκόρ του στην Αυστραλία, όπου το αμέσως επόμενο είναι τα 6 τρόπαια του Roger Federer (και τα επίσης 6 του Roy Emerson, αλλά πριν την open era). Επομένως, αναμένεται να είναι ο πολυνίκης για πολλά, πολλά χρόνια ακόμα.

2) Περισσότερες εβδομάδες στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης.

Πριν ακόμα μπει στον τελικό, με τις εξελίξεις και των άλλων αγώνων (τις ήττες των Dominic Thiem και Rafael Nadal), o Djokovic είχε εξασφαλίσει το ένα από τα δυο πολύ μεγάλα ρεκόρ που κυνηγάει γενικά στην καριέρα του. Τις περισσότερες εβδομάδες στο Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης στην ιστορία της ΑΤΡ (το άλλο είναι οι περισσότεροι Grand Slam τίτλοι).

Στις 8 Μαρτίου θα "σπάσει" και επίσημα αυτό το ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 310 εβδομάδες του Federer. Με την κατάκτηση του τίτλου βέβαια, έχει εξασφαλίσει ήδη την παραμονή του στο Νο.1 του κόσμου έως και τις 18 Απριλίου, που σημαίνει πως θα φτάσει τις 316 εβδομάδες παραμονής στο Νο.1. Δεν ξέρουμε που θα σταματήσει, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε ξανά σ' αυτό το ρεκόρ τον ηλικίας 39,5 ετών πλέον Federer. Εξίσου απίθανο μοιάζει και για τον Rafael Nadal, που έχει 209 εβδομάδες στο Νο.1 και είναι πολύ μακριά από το ρεκόρ αυτό, ακόμα και αν βρεθεί ξανά στο Νο.1 σε κάποια φάση, οδεύοντας πια στα 35 του χρόνια. Συνεπώς και αυτό το ρεκόρ πιθανώς να "σπάσει" στο μακρινό μέλλον, από εντελώς άγνωστο για την ώρα παίκτη.

3) Είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει τουλάχιστον 9 ημιτελικούς σε κάθε Grand Slam.

Είναι γνωστό πως όσες φορές έφτασε στα ημιτελικά του Australian Open, κατέκτησε και τον τίτλο. Φέτος ήταν η 9η φορά, που τον οδήγησε και σ' αυτό το πολύ μεγάλο ρεκόρ. Πλέον ο Novak έχει από 9 ημιτελικούς σε Australian Open και Wimbledon, 10 ημιτελικούς στο Roland Garros και 11 ημιτελικούς στο US Open.

Στο συγκεκριμένο ρεκόρ υπάρχουν προοπτικές ισοφάρισης από τον Federer, που του λείπει μόνο ένας ημιτελικός στο Roland Garros, ένα τουρνουά στο οποίο συμμετείχε μια φορά την τελευταία 5ετία (έχει 15 ημιτελικούς στο Australian Open, 12 στο Wimbledon, 10 στο US Open και 8 στο Roland Garros). Ο Nadal, που βεβαίως έχει χάσει και τα περισσότερα Slams από τους Big 3 λόγω τραυματισμών, δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σ' αυτό το ρεκόρ, αφού μόνο στο Roland Garros έχει φτάσει τους 9 ημιτελικούς (έχει 13, όσοι και οι τίτλοι του, 8 στο US Open, 7 στο Wimbledon, 6 στο Australian Open).

Και για τον Federer όμως θα είναι πρακτικά πάρα πολύ δύσκολο να συμπεριληφθεί στο ρεκόρ, αφού ακόμα και αν παίξει σε ακόμα έναν ημιτελικό Roland Garros, το σενάριο ο Djokovic να έχει επεκτείνει το ρεκόρ του στους τουλάχιστον 10 ημιτελικούς σε κάθε Slam (χρειάζεται μόλις από έναν ημιτελικό σε Αυστραλία και Wimbledon), είναι μάλλον το πιθανότερο.

4) Έχει 12 Grand Slam τίτλους σε σκληρές επιφάνειες.

Μπορεί ο Nadal να είναι ο αδιαμφισβήτητος "Βασιλιάς" στο χώμα, όμως στα σκληρά πλέον "Βασιλιάς" είναι και "με τη βούλα" ο Djokovic. Ο Σέρβος έχει 12 Grand Slams τίτλους σε σκληρές επιφάνειες (Australian Open & US Open), ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ, που ήταν οι 11 τίτλοι του Federer. Ο μόνος τρόπος να μην είναι δηλαδή μόνος του και σ' αυτό το ρεκόρ στη δική μας εποχή και όχι σε κάποια άλλη του μακρινού μέλλοντος, θα είναι να κερδίσει ο Federer τουλάχιστον ένα παραπάνω Slam σε σκληρή επιφάνεια πριν οι δυο τους τελειώσουν τις καριέρες τους. Διόλου απίθανο, αλλά σίγουρα όχι και πολύ εύκολο. Να σημειωθεί πως ο Novak έχει και τους περισσότερους hard-court τελικούς στην ιστορία των Slams, 17, έναντι 14 του Federer.

5) Κυρίαρχος στα τουρνουά με μεγάλα ονόματα.

Τέλος, ο Djokovic έφτασε τους 51 τίτλους καριέρας, σε διοργανώσεις που κέρδισε τουλάχιστον δυο παίκτες από το Top 10 και τους 54 τίτλους, σε διοργανώσεις που κέρδισε τουλάχιστον έναν Top 5 παίκτη.

"Τρέχει" μάλιστα ένα τρομερό ρεκόρ σχετικά με τους αντιπάλους του, που μόνο να το βελτιώσει μπορεί από δω και πέρα, αφού είναι συγχρόνως ο μόνος παίκτης που έχει κερδίσει περισσότερους από 50 τίτλους έχοντας παίξει με τουλάχιστον έναν Top 5 παίκτη (54 τίτλοι) και δυο Top 10 παίκτες (51 τίτλοι), καθώς και ο μόνος που έχει κερδίσει 20 ή περισσότερους τίτλους έχοντας κερδίσει τουλάχιστον δυο Top 5 παίκτες (20 τίτλοι) και τουλάχιστον τρεις Top 10 παίκτες (20 τίτλοι).

Τα νούμερα του Nole στα μεγάλα ματς είναι γνωστά και ήδη έχει το καλύτερο ποσοστό νικών απέναντι σε Top 10 παίκτες σε σχέση με τους Big 3, με 218 νίκες σε 318 αγώνες (218-100, 68,6%). Δείχνει πως θα είναι και ο παίκτης με τις περισσότερες Top 10 νίκες στην ιστορία, αφού τον περνάει μόνο ο Federer που έχει 224 νίκες, δηλαδή 6 περισσότερες (224-123, 64,6%), ενώ ο Nadal είναι ο 3ος της παρέας, με 174 νίκες (174-96, 64,4%). Το 68,6% του Nole όταν αντιμετωπίζει παίκτες από το Top 10, είναι το 2ο καλύτερο ποσοστό της ιστορίας και πιθανότατα θα παραμείνει εκεί, καθώς το 1ο είναι το ασύλληπτο 72,5% του Bjorn Borg, το οποίο όμως δημιουργήθηκε με μόλις 153 αγώνες (είχε 111 νίκες και 42 ήττες με Top 10 ο Σουηδός).

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots