ATP
12/12 o Rafa στον τελικό της χρονιάς! (vids)

 
12/12 o Rafa στον τελικό της χρονιάς! (vids)
© Barcelona Open
tn team Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 - 20:50

Μετά από έναν πολύ σπουδαίο τελικό, τον καλύτερο έως τώρα στη φετινή σεζόν, ο Rafael Nadal κέρδισε τον Στέφανο Τσιτσιπά - που είχε championship point στο 3ο σετ - για να κάνει το 12 στα 12 στους τελικούς της Βαρκελώνης και να επιστρέψει στον θρόνο του!

Με έναν συγκλονιστικό τελικό, αναμφίβολα τον καλύτερο της φετινής χρονιάς, ολοκληρώθηκε το Barcelona Open, με μεγάλο θριαμβευτή τον Rafael Nadal, που κατάφερε να επικρατήσει του Στέφανου Τσιτσιπά με 6-4, 6-7 (6), 7-5.

Ήταν ο μεγαλύτερος αγώνας σε best-of-three που έχουμε δει φέτος, καθώς χρειάστηκε 3 ώρες και 38 λεπτά για να ολοκληρωθεί, αμφότεροι οι δυο παίκτες είχαν championship points, όπως αμφότεροι άξιζαν και αυτό το τρόπαιο.

Ήταν πραγματικά μια επική μάχη, ανάμεσα στον εξαιρετικά φορμαρισμένο Στέφανο, που σήμερα έχασε τα πρώτα του σετ στη χωμάτινη σεζόν (μετά από 9 σερί νίκες, 17 σερί σετ) και φυσικά τον κορυφαίο όλων των εποχών σ' αυτή την επιφάνεια, Nadal.

Παρότι έκανε καταπληκτικό ξεκίνημα στον τελικό και είχε ευκαιρίες για να προηγηθεί με double break, o Στέφανος Τσιτσιπάς έχασε το πρώτο του σετ στην φετινή χωμάτινη σεζόν, από έναν Rafael Nadal που ανέβασε ταχύτητα τα τελευταία λεπτά του 1ου σετ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τσιτσιπάς προηγήθηκε με 3-1 στο 1ο σετ και είχε 2 ευκαιρίες για να κάνει και το double break για το 4-1, όμως ο Nadal άντεξε και αργότερα ισοφάρισε και σε 4-4. Ο Στέφανος είχε άλλες 3 ευκαιρίες για break στο 9ο game, όμως δεν τις εκμεταλλεύτηκε και ο Ισπανός έφτασε τα 4 κερδισμένα games στη σειρά, κερδίζοντας το 1ο σετ με 6-4.

Ο Στέφανος μπήκε πιο δυνατά και στο 2ο σετ, όπως είχε κάνει στο 1ο, για να προηγηθεί με 3-1. Ο Ισπανός ωστόσο κέρδισε τα 3 επόμενα games και προηγήθηκε με 4-3 και με 5-4, βάζοντας σε πολύ δύσκολη θέση τον Στέφανο.

Στο 10ο game, είχε και την ευκαιρία να τελειώσει το ματς, καθώς είχε διπλό championship point στο 4-5, 15-40, με τον Στέφανο να μένει ψύχραιμος και να πραγματοποιεί μια συγκλονιστική επιστροφή στο παιχνίδι.

Αφού έσβησε τα championship points o Έλληνας παίκτης είχε τριπλό break point στο 5-5, 0-40, αλλά ο Nadal στάθηκε στο ύψος του και με 5 συνεχόμενους πόντους προηγήθηκε ξανά, στο 6-5.

Ο Στέφανος έστειλε το σετ σε tie-break και εκεί προηγήθηκε με 4-2 και με 6-4, έχοντας διπλή ευκαιρία να τελειώσει το σετ. Ήταν η σειρά του Nadal να σώσει δυο ευκαιρίες στη σειρά και να ισοφαρίσει σε 6-6, στον επόμενο πόντο ο Ισπανός όμως έκανε διπλό λάθος και ο Τσιτσιπάς αξιοποίησε την 3η του ευκαιρία, για να ισοφαρίσει τον τελικό μέσα σε έντονους πανηγυρισμούς.


Στο αποφασιστικό σετ αρχικά οι δυο παίκτες κρατούσαν εύκολα τα σερβίς τους, με τον Στέφανο να απειλεί πρώτος στο 10ο game, όταν ο Nadal σέρβιρε για να μείνει στο ματς στο 4-5.

Ο Έλληνας τενίστας έφτασε στο championship point για 1η φορά στο ματς, αλλά ο Nadal έμεινε ψύχραιμος και το έσβησε, σε ένα ράλι που ο Τσιτσιπάς φαινόταν να έχει το πάνω χέρι.

Ο Rafa τελικά κράτησε το σερβίς του και ισοφάρισε σε 5-5, για να περάσει εκείνος στη θέση του επιτιθέμενου λίγο αργότερα, φτάνοντας σε διπλό break point στο 5-5, 15-40. Και ο Τσιτσιπάς πολύ ψύχραιμα έκανε το 40-40, όμως δεν έκλεισε το game και ο Ισπανός βρήκε 3η ευκαιρία και με λάθος του Τσιτσιπά τελικά έκανε το καθοριστικό break, για να προηγηθεί με 6-5.

Ο Στέφανος είχε μια τελευταία ευκαιρία να επιστρέψει στο ματς, καθώς ο Nadal προηγήθηκε με 6-5, 30-0, αλλά με 3 συνεχόμενους πόντους ο Έλληνας πρωταθλητής βρέθηκε στο break point. O Nadal όμως άντεξε, ισοφάρισε σε 40-40, δημιούργησε το 3ο του championship point σ' αυτόν τον συναρπαστικό τελικό και μετά από 3 ώρες και 38 λεπτά το αξιοποίησε, για να βάλει τέλος σ' αυτή την επική αναμέτρηση.

Πιθανότατα στον πιο δύσκολο τελικό που έπαιξε ποτέ στη Βαρκελώνη, ο Rafa έκανε το 12/12, αναδείχθηκε πρωταθλητής στο 500άρι της Ισπανίας για 12η φορά στην καριέρα του, ενώ κέρδισε και τον πρώτο του φετινό τίτλο, 61ο συνολικά στο χώμα (61-8) και 87ο συνολικά στην καριέρα του (87-37).

Απέναντι στον Στέφανο, ο Nadal έχει πλέον 3 κερδισμένους τελικούς, ενώ συνολικά τον κέρδισε για 7η φορά στην 9η τους συνάντηση (7-2).

Ο Rafa θα επιστρέψει επίσης στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης αύριο, ρίχνοντας ξανά τον Daniil Medvedev στο Νο.3.

Για τον Στέφανο μόνο απογοήτευση δεν μπορεί να υπάρξει, αφού είχε μια τρομερή εβδομάδα ακόμα, στη Βαρκελώνη. Θα παραμείνει στο Νο.1 του Race για το Τορίνο ο Έλληνας τενίστας, ενώ θα μειώσει τη διαφορά του από το Νο.4, όπου βρίσκεται ο Dominic Thiem, στους 385 βαθμούς.

Διαβάστε ακόμα:

Τρομερό standing ovation σε Στεφ και Rafa

"Συγχαρητήρια Rafa για τον 28ο τίτλο στη Βαρκελώνη!"

Τσιτσιπάς στο ΤΝ: "Χαρούμενος με το επίπεδό μου, θα συνεχίσω να παλεύω"

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots