ATP
Βαρκελώνη: Η ώρα του τελικού

 
Βαρκελώνη: Η ώρα του τελικού
© Barcelona Open
tennisnews team Κυριακή, 25 Απριλίου 2021 - 6:43

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όντας ο πιο φορμαρισμένος παίκτης αυτή τη στιγμή στον κόσμο, θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 17:00 τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών στο χώμα, Rafael Nadal, για το Trofeo Conde de Godo της Βαρκελώνης.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας όλων των εποχών, Νο.5 στην παγκόσμια κατάταξη, είναι εξαιρετικά φορμαρισμένος, έχοντας κάνει το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη φετινή χωμάτινη σεζόν. Μέχρι τώρα σε Monte-Carlo και Βαρκελώνη, μετράει 9 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις και 17 κερδισμένα σετ στη σειρά.

Την προηγούμενη εβδομάδα κέρδισε τον πρώτο του Masters 1000 τίτλο χωρίς να απωλέσει σετ και αυτή την εβδομάδα προκρίθηκε στον 2ο διαδοχικό του τελικό, με την ευκαιρία να κατακτήσει και το 1ο του 500άρι, μια κατηγορία στην οποία έχει χάσει 6 τελικούς στο παρελθόν.

Συνολικά ο Στέφανος θα βρεθεί για 15η φορά στην καριέρα του σε τελικό στο tour και θα διεκδικήσει τον 7ο τίτλο του (6-8 ως φιναλίστ), 2ο φετινό μετά το Monte-Carlo και 3ο στο χώμα, αφού είχε κερδίσει και το 250άρι του Εστορίλ το 2019.

Ό,τι και αν συμβεί σήμερα, ο Στέφανος θα μείνει στο Νο.5 της παγκόσμιας κατάταξης αύριο. Ωστόσο θα μειώσει κι άλλο τη διαφορά του από το Νο.4 και τον Dominic Thiem. Έχει ήδη εξασφαλίσει το πλησίασμα στους 385 βαθμούς, ενώ αν κατακτήσει τον τίτλο η διαφορά θα μειωθεί στους 185 βαθμούς.

Ακόμα πιο σημαντικό, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Στέφανος, είναι το γεγονός πως θα συνεχίσει να ηγείται στην κατάταξης Race to Turin, με τους κερδισμένους βαθμούς της σεζόν. Ο Στέφανος είναι ήδη στην 1η θέση της κούρσας με 2.540 βαθμούς, 140 περισσότερους από τον 2ο Andrey Rublev. Έχει ήδη εξασφαλίσει πως τη Δευτέρα θα έχει 350 περισσότερους βαθμούς από τον Ρώσο, ενώ αν κερδίσει το τρόπαιο θα έχει διαφορά 550 βαθμών από τον δεύτερο!

Παρότι σ' αυτή τη φάση της καριέρας του σίγουρα οι βαθμοί παίζουν τον τελευταίο ρόλο, θεωρητικά και ο Nadal έχει βαθμολογικό κίνητρο σήμερα, αφού αν κερδίσει το τρόπαιο θα επιστρέψει στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης, ξεπερνώντας τον Daniil Medvedev. Σε διαφορετική περίπτωση, θα παραμείνει στην 3η θέση.

Ο "Matador" δεν ξεκίνησε τόσο καλά φέτος στη χωμάτινη σεζόν. Στο Monte-Carlo έχασε από τον Andrey Rublev στα προημιτελικά, ενώ και στη Βαρκελώνη έμεινε μακριά από τον καλό του εαυτό στα πρώτα του παιχνίδια, χάνοντας από ένα σετ από τους Ilya Ivashka και Kei Nishikori. Κάθε μέρα ωστόσο που περνάει παίζει και καλύτερα και σίγουρα στα ημιτελικά με τον Pablo Carreno Busta έκανε τον καλύτερο του αγώνα έως τώρα στο τουρνουά.

Κανείς δεν μπορεί να αψηφήσει τον Rafa, που έχει παίξει άλλες 11 φορές στον τελικό της Βαρκελώνης και είχε κερδίσει και τις 11. Η τελευταία ήταν ενάντια στον Στέφανο Τσιτσιπά, με πολύ διαφορετικά βεβαίως τότε δεδομένα, το 2018.

Ο Nadal, ο οποίος σ' αυτό το τουρνουά έφτασε και τις 450 νίκες στο χώμα (πλέον το ρεκόρ του είναι 451-41), θα παίξει στον 124ο τελικό της καριέρας του και θα διεκδικήσει τον 87ο τίτλο του (86-37 σε τελικούς). Για φέτος θα είναι ο πρώτος τελικός του, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως μετράει και ένα σερί 6 κερδισμένων τελικών, από τον Μάιο του 2019. Στο χώμα θα παίξει για 69η φορά σε τελικό, έχοντας το πολύ εντυπωσιακό ρεκόρ 60-8 νίκες!

Απέναντι στον Τσιτσιπά ο Nadal έχει θετικό ρεκόρ, καθώς προηγείται στο head-2-head με 6-2 νίκες, ωστόσο ο Στέφανος τον είχε κερδίσει επιστρέφοντας από 0-2 σετ στην τελευταία τους αναμέτρηση, στο Australian Open τον περασμένο Φεβρουάριο, σε εκείνη την επική ανατροπή και νίκη του Έλληνα πρωταθλητή.

Επίσης ο Στέφανος έχει κερδίσει και στο χώμα τον Nadal μια φορά, στη Μαδρίτη το 2019. Συνολικά στο χώμα ο Nadal προηγείται με 2-1 νίκες, ενώ σε τελικό θα συναντηθούν για 3η φορά, με τον Nadal να έχει κερδίσει τους 2 προηγούμενους.

Ο μεγάλος και πολυαναμενόμενος τελικός της Βαρκελώνης, μεταξύ των δυο κορυφαίων του ταμπλό, θα αρχίσει στις 17:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας και θα μεταδοθεί ζωντανά από το COSMOTE SPORT 6HD.

Το πρόγραμμα της Κυριακής (25/04):

Pista Rafa Nadal:
17:00 Rafael Nadal [1] v. Stefanos Tsitsipas [2] COSMOTE SPORT 6HD

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots