ATP
Τσιτσιπάς: "Με υπομονή και καθαρό μυαλό"

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © Barcelona Open
tn team Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 - 17:10

Πριν από 3 χρόνια ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε προκριθεί στον πρώτο τελικό της καριέρας του στη Βαρκελώνη, όμως δεν μπόρεσε να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Rafael Nadal. Αυτή τη φορά δηλώνει πιο έτοιμος για να διεκδικήσει τον ίδιο τίτλο, λέγοντας στο tennisnews.gr πως το πιο σημαντικό θα είναι να είναι υπομονετικός και να έχει καθαρό μυαλό.

"Η σημερινή νίκη σημαίνει πάρα πολλά, γιατί είναι ένας αντίπαλος που όλοι αυτή τη στιγμή στο tour θέλουν να κερδίσουν. Είναι το ανερχόμενο αστέρι στο tour και το παιχνίδι του συνεχώς βελτιώνεται. Είναι δύσκολο να παίζεις απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους γιατί δεν έχουν να χάσουν και πάρα πολλά, παίζουν πιο ελεύθερα", είπε ο Στέφανος στο tennisnews.gr, μετά την 9η διαδοχική του νίκη στο χώμα για φέτος.

Πριν από 3 χρόνια, το 2018, ο Στέφανος είχε παίξει στη Βαρκελώνη τον πρώτο του τελικό στο tour, αντιμετωπίζοντας τον Rafael Nadal. Τότε είχε ηττηθεί με 2-6, 1-6, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα σίγουρα μοιάζουν διαφορετικά, με τον Στέφανο να παίζει αναμφίβολα καλύτερα από κάθε άλλον παίκτη αυτή τη στιγμή στη χωμάτινη σεζόν.

"Έχοντας μάθει από τον πρώτο τελικό στη Βαρκελώνη πριν 3 χρόνια, θα πάρω βοήθεια για να νιώσω πιο έτοιμος για τη μάχη του τελικού. Πιστεύω το πιο σημαντικό θα είναι να μπορώ να είμαι υπομονετικός και να έχω καθαρό μυαλό. Να μην παίρνω βιαστικές αποφάσεις, να παίρνω το χρόνο μου και να βρίσκομαι στο παρόν. Όσο πιο πολύ καταφέρνω να μένω στο παρόν, τόσο καλύτερα θα εξελιχθούν τα πράγματα."

Στον δεύτερο ημιτελικό του Barcelona Open θα αναμετρηθεί ο Nadal με τον Pablo Carreno Busta και όπως μας είπε ο Στέφανος δεν έχει προτίμηση σε αντίπαλο: "Αυτή τη στιγμή είμαι αφοσιωμένος και συγκεντρωμένος πιο πολύ στον εαυτό μου, παρά στο ποιος θα είναι ο επόμενος αντίπαλός μου. Για πολλούς έχει σημασία, αλλά νομίζω πως και οι δυο αντίπαλοι έχουν να μου προσφέρουν κάτι ξεχωριστό."

Σε άλλες ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά, ο Στέφανος μίλησε για την ψυχολογία του πριν ξεκινήσει ένα παιχνίδι και αν σκέφτεται ότι έχει ένα νικηφόρο σερί από πίσω του: "Δεν το σκέφτομαι πάρα πολύ. Το να νικάς είναι ένα τρομερό συναίσθημα, αλλά πρέπει να είμαι ταπεινός και να μη σκέφτομαι τέτοια πράγματα, δεν υπάρχει λόγος να το κάνω και δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Αυτό είναι που κάνει τον Nadal τόσο ξεχωριστό αθλητή και μαθαίνω και από εκείνον. Το σερί μου είναι καταπληκτικό μέχρι στιγμής, δεν είναι κάτι που είχα στο μυαλό μου, έγινε από μόνο του, από τη δουλειά που βάζω σε κάθε αγώνα και η τη συγκέντρωσή μου μέσα στο γήπεδο. Φυσικά ποτέ δεν είναι αρκετό, είμαι ένας άνθρωπος που πιστεύω σε ένα καλύτερο αύριο και σε έναν καλύτερο Στέφανο."

Επίσης απάντησε στο αν περίμενε πριν την έναρξη της σεζόν να έχει τόσο καλές επιδόσεις το 2021: "Δεν ήμουν πολύ ευχαριστημένος με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Πείσμωσα και ήθελα να δείξω στον κόσμο κάτι καλύτερο. Δούλεψω σκληρότερα και εξυπνότερα, γιατί από μόνη της η πιο σκληρή δουλειά δεν σημαίνει ότι θα φέρει αποτελέσματα. Έκανα μικροαλλαγές που νομίζω με έχουν βοηθήσει. Δεν μπορείς να είσαι στο 100% σου κάθε μέρα, αλλά βοηθάει πάντα να έχεις Plan B και C. Όλοι οι αγώνες που έκανα πέρσι με βοήθησαν σε αυτό, να εξελιχθώ και να γίνω ακόμα δυνατότερος."

Νωρίτερα, στη συνέντευξη Τύπου στα αγγλικά, ο Στέφανος σχολίασε τον σημερινό αγώνα: "Ήταν κλειστός αγώνας. Είχε αρκετές ευκαιρίες να σπάσει το σερβίς μου. Εγώ αξιοποίησα τις ευκαιρίες μου και αυτό ήταν πολύ κρίσιμο για το ματς. Ένιωσα πιο ελεύθερος στο γήπεδο, νομίζω περισσότερο από εκείνον που έπαιζε με μεγαλύτερη ασφάλεια στα χτυπήματά του. Αυτό μου έδωσε το πλεονέκτημα."

Όσο για το τι έκανε καλύτερα σήμερα μέσα στο γήπεδο και τον βοήθησε να πάρει τη νίκη, είπε: "Ήμουν επιθετικός στη μεριά του forehand και σέρβιρα καλά. Αυτά τα δυο έκανα πολύ καλά σήμερα. Ανέβηκα επίσης στο φιλέ μερικές φορές και αυτό σπάει τον ρυθμό και κάνει τον αντίπαλο να σκέφτεται λίγο περισσότερο, επειδή του δείχνεις πως μπορείς να κάνεις περισσότερα από ένα καλό παιχνίδι στην baseline."

Τέλος, για το τι είναι αυτό που τον ευχαριστεί περισσότερο στο παιχνίδι του τις τελευταίες εβδομάδες, απάντησε: "Η συνέπεια μου στο πνευματικό κομμάτι. Πολλές φορές οι άνθρωποι απλά κουραζόμαστε με την ίδια ρουτίνα και την επανάληψη των ίδιων πραγμάτων, είναι όμως πολύ σημαντικό να το αναπτύξουμε και να δουλέψουμε με αυτό, γιατί κάποιες φορές τα πράγματα έτσι λειτουργούν και βγαίνουν καλά αποτελέσματα από αυτό. Δεν υπήρξα και ο πιο συνεπής παίκτης στο tour, υπάρχουν παίκτες ψηλότερα από εμένα στην κατάταξη που τα πήγαν καλύτερα με αυτό, αλλά εμπνέομαι απ' αυτούς, γιατί κάνουν τη δουλειά τους τόσο καλά."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots