ATP
Nadal: "Δεν είμαι τόσο κολλημένος στα ρεκόρ όσο ο Novak"

 
Rafael Nadal
Rafael Nadal © Corinne Dubreuil/ATP Tour
tn team Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 - 17:35

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, ο Rafael Nadal μίλησε για τη διαφορετική του προσέγγιση από τον Novak Djokovic, για τη φιλοδοξία του να μπορεί να αγωνίζεται ακόμα στο κορυφαίο επίπεδο για δυο χρόνια, αλλά και για τη νέα γενιά που έρχεται δυναμικά.

"Απολαμβάνω αυτό που κάνω. Είμαι χαρούμενος που παίζω τένις. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στο Monte-Carlo (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα), που θα παίξω σε ένα σπουδαίο τουρνουά ξανά και εννοείται πως θέλω να κερδίσω κι άλλα Slams. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό", είπε ο Nadal στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στo metro.co.uk και στον George Bellshaw.

"Ποτέ όμως δεν ήταν εμμονή μου τα Slams, ο Novak είναι περισσότερο κολλημένος σε αυτό - το λέω με την καλή έννοια. Απλά επικεντρώνεται περισσότερο σε αυτά τα πράγματα, σημαίνουν πολλά γι' αυτόν. Μιλάει αρκετά γι' αυτά τα ρεκόρ και μπράβο του, απλά έχω διαφορετική προσέγγιση στην καριέρα μου.

Μια προσέγγιση με γνώμονα την υγεία μου. Εννοείται πως είμαι φιλόδοξος, αν δεν ήμουν δεν θα βρισκόμουν ποτέ στη θέση που είμαι σήμερα, όμως πιθανότατα έχω ένα διαφορετικό είδος φιλοδοξίας από εκείνον. Απλά συνεχίζω να κάνω αυτό που κάνω και προσπαθώ να απολαμβάνω το χρόνο μου στο tour, παράλληλα προφανώς θέλω και να έχω όσες περισσότερες επιτυχίες μπορώ. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την καριέρα μου. Όχι μόνο σήμερα, εδώ και πολλά χρόνια είμαι ικανοποιημένος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θέλω και να υποχωρήσω ή πως χάνω το κίνητρό μου. Απλά δεν απογοητεύομαι τόσο όταν χάνω ένα τουρνουά, έχω διαφορετική προσέγγιση."

Για το τέλος της καριέρας του, που αναπόφευκτα πλησιάζει, ο Nadal είπε: "Σίγουρα δεν θα παίζω μέχρι τα 45. Προσπαθώ να κάνω όσο καλύτερα μπορώ τα πράγματα, για να μείνω όσο περισσότερο μπορώ στο tour. Όπως όλοι γνωρίζουν, θα έρθει η μέρα που δεν θα μπορώ να συνεχίσω. Αυτή τη στιγμή όμως είμαι χαρούμενος με ό,τι κάνω. Το απολαμβάνω και ελπίζω να έχω τη δυνατότητα να είμαι στα τουρνουά για τα επόμενα δυο χρόνια."

Ο Nadal έχει μια φανταστική καριέρα, όσον αφορά όμως τις επιδόσεις του στα χωμάτινα τουρνουά, η συζήτηση ξεφεύγει από αυτό και μιλάμε για μερικά εξωπραγματικά νούμερα, που σίγουρα δεν πρόκειται να ξεπεραστούν για πολλά χρόνια. Μεταξύ πολλών αδιανόητων ρεκόρ, έχει κερδίσει 13 φορές το Roland Garros, 11 φορές το Monte-Carlo Masters και 9 φορές το Internazionali BNL d' Italia.

"Ξέρω πως μερικά νούμερα είναι τελείως τρελά και ποτέ δεν θα μπορούσα να τα έχω ονειρευτεί. Παράλληλα, δεν είχα ποτέ αρκετό χρόνο για να ασχοληθώ με τα νούμερα αυτά. Ελπίζω πως θα το κάνω στο τέλος της καριέρας μου. Τώρα απλά είμαι συγκεντρωμένος στο τένις και συνεχίζω αυτό που κάνω.

Το τένις πηγαίνει γρήγορα. Έχουμε πολλά τουρνουά μέσα στη χρονιά, για παράδειγμα στη φετινή χωμάτινη σεζόν θα παίξω στο Monte-Carlo, στη Βαρκελώνη, μετά πιθανότατα στη Μαδρίτη, στη Ρώμη και στο Roland Garros. Οπότε δεν έχω χρόνο να κάτσω και να σκεφτώ ότι έχω κερδίσει το τάδε τουρνουά.

Σίγουρα είχα πολλές επιτυχίες σ' αυτό το κομμάτι της σεζόν, αλλά αυτό είναι στο παρελθόν. Αυτή είναι μια διαφορετική χρονιά. Οπότε πρέπει να προπονούμαι κάθε μέρα, να έχω τη σωστή συμπεριφορά και να προσπαθήσω να βάλω ξανά τον εαυτό μου σε μια θέση που να είναι ανταγωνιστική για αρχή."

Πριν μερικά χρόνια, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι 3 παίκτες θα ξεπερνούσαν - και μάλιστα κατά πολύ - το ρεκόρ των 14 Grand Slam τίτλων του Pete Sampras, που για αρκετά χρόνια θεωρούταν ο καλύτερος όλων των εποχών.

"Αυτό δείχνει και τι έχουμε κάνει τα τελευταία 15-20 χρόνια, είναι κάτι δύσκολο να επαναληφθεί. Αλλά όλοι πίστευαν το ίδιο για τον Pete και τελικά τα πήγαμε καλύτερα. Πιθανότατα θα έρθει και στο μέλλον κάποιος που θα μας περάσει, αλλά δεν θα είναι σίγουρα εύκολο."

Για το ρόλο που έχουν παίξει στο να γίνει αυτός ο αθλητής οι μεγάλοι του αντίπαλοι, Federer και Djokovic: "Όταν έχεις σπουδαίους αντιπάλους, σε βοηθούν να γίνεσαι όλο και καλύτερος. Πάντα είχα μεγάλους αντιπάλους, από την αρχή της καριέρας μου υπήρχε ο Roger. Μετά ήρθε και ο Novak, όχι πολύ αργότερα. Πάντα είχα σπουδαίους παίκτες μπροστά μου, να διεκδικούμε τα ίδια πράγματα και αυτό σου δίνει μια καθαρή διαδρομή.

Αλλά θέλω και να πιστεύω πως το προσωπικό μου κίνητρο είναι ακόμα μεγαλύτερο από το κίνητρο να κερδίζεις τους σπουδαίους αντιπάλους που έχεις μπροστά σου. Παίζω για την ομάδα μου, παίζω για τους φιλάθλους, παίζω για την οικογένεια και παίζω φυσικά και για μένα. Όχι για τους άλλους, όχι για τους αντιπάλους μου.

Η προσέγγισή μου ήταν να προσπαθώ πάντα να γίνω καλύτερος παίκτης, επειδή έτσι αντιλαμβάνομαι το άθλημα. Κάθε μέρα μπαίνω στο γήπεδο και προσπαθώ να βελτιώσω κάτι, με στόχο να γίνω καλύτερος. Όχι επειδή πρέπει να γίνω καλύτερος από τον Roger ή τον Novak. Φυσικά όμως, το να έχεις τέτοιους παίκτες μπροστά σου, σε βοηθάει να έχεις πιο καθαρή ματιά για το τι πρέπει να κάνεις καλύτερα."

Τέλος, για τη νέα γενιά που σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος και διεκδικεί όλο και περισσότερους μεγάλους τίτλους, ο Ισπανός ανέφερε: "Είναι φυσιολογικό, μεγαλώνουμε. Το φυσιολογικό είναι να έρχονται οι νέες γενιές και είναι αλήθεια πως η σημερινή νέα γενιά έχει εκπληκτικούς παίκτες, το κάνει πολύ ενδιαφέρον. Ο Medvedev, o Zverev, o Τσιτσιπάς, ο Thiem - παρόλο που δεν είναι τόσο νέος όσο οι υπόλοιποι, φυσικά ο Shapovalov, ίσως ακόμα ο Felix, o Rublev... Είναι μια γενιά με πολλούς καλούς παίκτες. Θα δούμε τι θα γίνει τα 2 επόμενα χρόνια. Ποιος θα μπορέσει να βελτιωθεί περισσότερο από αυτούς και ποιος θα έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε περισσότερες επιτυχίες."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots