ATP
Τσιτσιπάς: "Στο Μεξικό ξεκίνησαν όλα για μένα"

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © ImagenShop - Abierto Mexicano Telcel
tn team Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 - 6:06

Στην πρώτη του επίσκεψη και συνέντευξη στο Ακαπούλκο, ο Στέφανος ανέφερε πως το Μεξικό ήταν πολύ σημαντικός σταθμός για την καριέρα του στα juniors, ενώ μίλησε ακόμα για την εξέλιξη των παικτών της νέας γενιάς, για το τι θα χρειαστεί να κάνει ώστε να φτάσει σε έναν Grand Slam τίτλο και σχολίασε ακόμα την σκληρή κριτική του Alexander Zverev στο σύστημα βαθμολόγησης της ΑΤΡ.

"Στο Μεξικό ξεκίνησαν όλα για μένα, ξεκίνησα να κυνηγάω το όνειρό μου. Νιώθω πως οι Μεξικανοί και οι Έλληνες έχουν αρκετά κοινά και μπορώ να το δω αυτό από τους ανθρώπους και από το φαγητό. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες και μ' αρέσει πολύ ο λαός των Μεξικανών. Μου συμπεριφέρονται πολύ καλά, δουλεύουν πολύ σκληρά και με ταπεινότητα", είπε ο Τσιτσιπάς, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στο Ακαπούλκο.

Ο Τσιτσιπάς αναφερόταν στην πρώτη του επίσκεψη στο Μεξικό, που ήταν πριν από 6,5 χρόνια, το Νοέμβριο του 2014. Είχε παίξει σε δυο μεγάλα τουρνουά juniors, στην Πόλη του Μεξικού και στο Yucatan, λίγο πριν κάνει την πρώτη μεγάλη πορεία σε σημαντικό τουρνουά, στον τελικό του Orange Bowl στη Φλόριντα.

Ο Τσιτσιπάς σχολίασε μετά από σχετικό ερώτημα και τις δηλώσεις του Alexander Zverev, για το "άδικο" σύστημα βαθμολόγησης από την ATP: "Δεν δίνω μεγάλη σημασία σ' αυτά τα πράγματα. Κάποια πράγματα μπορεί να είναι πιο δίκαια από κάποια άλλα, όμως το σύστημα είναι αυτό που είναι και οι παίκτες δεν έχουμε μεγάλη εμπλοκή σε αυτό. Δεν είμαι στο συμβούλιο και για να είμαι ειλικρινής δε με ενδιαφέρει να μπω αυτή τη στιγμή. Θεωρώ πως η ATP κάνει το καλύτερο για τους παίκτες. Σίγουρα τους τελευταίους μήνες έχουμε παλέψει πολύ για να κερδίσουμε θέσεις στην κατάταξη και καταλαβαίνω τι ήθελε να πει, όμως την ίδια στιγμή υπάρχει αυτό το σύστημα που επιβραβεύει όλους τους παίκτες με τον τρόπο που τους επιβραβεύει, οπότε εξαρτάται από μας. Εγώ είμαι κάπως ανακουφισμένος που ξεπέρασα τον Federer μετά από τόσο καιρό (που δεν έπαιζε), είχα αρχίσει να τρελαίνομαι λιγάκι (γέλια). Δεν θα κρατήσει πολύ όλο αυτό (οι αλλαγές) οπότε θεωρώ πιο σημαντικό να αφοσιωθούμε στο πως θα γίνουμε εμείς καλύτεροι, αντί να περιμένουμε κάποιον άλλον να πέσει."

Σχετικά με την εποχή στην οποία αγωνίζεται, αλλά και τις δυνατότητες της νέας γενιάς: "Το τένις είναι δύσκολο άθλημα. Έχω δουλέψει πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα και έχω ακόμα πολλή δουλειά να κάνω. Είναι σπουδαία εμπειρία που βρέθηκα και γω στην εποχή των Big 3. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μας τους νεότερους να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε στο ATP Tour. Πιστεύω πως υπάρχουν πολλοί καλοί νέοι παίκτες εκεί έξω και θέλω να πιστεύω πως είμαι και εγώ ένας απ' αυτούς. Έχουμε παίκτες όπως ο Zverev, o Shapovalov, o De Minaur, o Tiafoe, o Auger-Aliassime, τόσοι πολλοί καλοί παίκτες με διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικά χαρίσματα. Θα έχουμε σπουδαίες μάχες μεταξύ μας στο μέλλον και είμαι σίγουρος πως πολλοί από μας θα έχουμε ευκαιρίες για να κερδίσουμε μεγάλους τίτλους."

Για το τι χρειάζεται ένας νέος παίκτης για να ξεχωρίσει στο μέλλον: "Τα πράγματα έχουν αλλάξει, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια και νομίζω πως η ψηφιακή εποχή έχει θετικά και αρνητικά. Ένα καλό είναι πως μπορούμε να προωθούμε ευκολότερα τους εαυτούς μας, να προσεγγίζουμε περισσότερους fans και να ερχόμαστε πιο κοντά τους, να χτίζουμε ένα κοινό που μας στηρίζει. Είναι κάτι που οι μεγαλύτεροι παίκτες δεν είχαν όταν ήταν στην ηλικία μας. Υπάρχει όμως και το κομμάτι της εξέλιξής του που είναι τοξικό για την κοινωνία μας. Κάποιες φορές ο παραδοσιακός τρόπος είναι καλύτερος, όπως να διαβάζεις βιβλία, να λαμβάνεις περισσότερη μόρφωση και να αναπτύσσεσαι ως άνθρωπος. Κάποιες φορές είμαστε τελείως ανέμελοι και μας νοιάζει μόνο το τώρα και τα επόμενα 5-10 δευτερόλεπτα. Πιστεύω πως η υπομονή είναι το σημαντικότερο στοιχείο στο ποιος θα καταφέρει να τα πάει καλύτερα στο μέλλον. Η υπομονή είναι σημαντική στο τένις, όπως και σε κάθε άλλο τομέα."

Για το όνειρο ενός Grand Slam τίτλου, έχοντας πλέον 3 παρουσίες σε ημιτελικούς: "Είμαι σίγουρα κοντά. Αυτό που μου λείπει για να κάνω το επόμενο βήμα και να μπω σε έναν τελικό, είναι σίγουρα η εμπειρία, ενώ πιστεύω και πως χρειάζομαι λίγη περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν παίζω με τους κορυφαίους παίκτες. Τρεις φορές μέχρι τώρα έχω φτάσει στα ημιτελικά και τις τρεις φορές είχα πολύ δύσκολους αντιπάλους. Δεν βλέπω λόγο να μη συνεχίσω να προσπαθώ, να φτάσω ξανά σε έναν ημιτελικό και να χρησιμοποιήσω τις προηγούμενες εμπειρίες μου και όσα έχω μάθει για να προσπαθήσω να εκμεταλλευτώ τις ευκαιρίες μου, να παίξω χωρίς φόβο και να μην το υπεραναλύσω. Κάποιες φορές πρέπει απλά να μένεις στο παρόν και αυτό δεν το έκανα πάντα. Νομίζω πως το γεγονός ότι ήμουν κοντά στο όνειρό μου με επηρέασε. Όσο πιο πολλές φορές μπω σε τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον θα με βοηθήσουν να ωριμάσω και να βρίσκω πιο απλούς τρόπους να κερδίζω."

Ο Τσιτσιπάς θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του για το Abierto Mexicano στις 04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης (σε ώρα Ελλάδας), με αντίπαλο τον Benoit Paire.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots