ATP
Τσιτσιπάς στο ΤΝ: "Έδειξα υπομονή στην πιο κρίσιμη στιγμή"

 
Στέφανος Τσιτσιπάς
Στέφανος Τσιτσιπάς © ABN AMRO WTT
tn team Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 - 6:18

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στάθηκε στη μεγάλη σημασία της υπομονής μέσα στο παιχνίδι του, που τον έχει βοηθήσει να κερδίζει περισσότερους κρίσιμους αγώνες τους τελευταίους μήνες, ενώ μίλησε ακόμα για τον αδερφό του Πέτρο και τον επόμενο αντίπαλό του, Andrey Rublev.

Μετά από σχεδόν 3 ώρες μάχης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να κερδίσει τον Karen Khachanov με 4-6, 6-3, 7-5 και να προκριθεί στα ημιτελικά του ABN AMRO World Tennis Tournament. Ζητήσαμε από τον Στέφανο να μας πει πιο ήταν για εκείνον το πιο σημαντικό σημείο αυτού του πολύ κλειστού αγώνα και ξεχώρισε τα τελευταία λεπτά του 3ου σετ.

"Ήταν στο 5-5 του 3ου σετ. Ήταν σημαντικό φυσικά και το μεγάλο προβάδισμα που πήρα με 5-0 στο 2ο σετ, γιατί άλλαξε την ψυχολογία μου στον αγώνα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει σε ένα tie-break (αν πήγαινε το σετ εκεί). Kατάφερα και πείσμωσα και έδωσα ακόμα περισσότερα στο 5-5 στο 3ο σετ, κατάφερα και τον έβαλα υπό πίεση, 'έσπασε' και έκανε μερικά αβίαστα λάθη που δεν συνήθιζε να κάνει καθόλη τη διάρκεια του αγώνα. Βασίστηκα στην υπομονή μου εκείνη τη στιγμή και αξιοποίησα αυτή την κατάσταση και έκανα επιθέσεις όποτε ένιωθα την άνεση να το κάνω, μέσα στο ράλι."

Περίπου 3 ώρες μετά την πρόκρισή του στα ημιτελικά του Ρότερνταμ, ο Στέφανος επέστρεψε στο γήπεδο για τα προημιτελικά του διπλού, όπου μαζί με τον Πέτρο Τσιτσιπά έκαναν μια καλή προσπάθεια απέναντι στην πολύ δυνατή ομάδα των Henri Kontinen και Edouard Roger-Vasselin, αλλά ηττήθηκαν με 6-2, 7-6 (4). Στο 2ο σετ οι αδερφοί Τσιτσιπά ήταν πίσω με διπλό break στο 1-4, αλλά κέρδισαν 4 συνεχόμενα games και επέστρεψαν στη διεκδίκηση του αγώνα.

"Πιστεύω πως κάνουμε μια καλή ομάδα με τον Πέτρο. Το ζήτημα είναι να μαθαίνουμε από κάθε αγώνα που δίνουμε. Παίζουμε με παίκτες που είναι πολύ πιο έμπειροι από εμάς, έχουν παίξει πολλά διπλά συγκριτικά με εμάς. Σήμερα παίξαμε ένα πολύ καλό 2ο σετ. Στο 1ο σετ μου βγήκε και η κούραση εμένα, δεν ήμουν παρών τόσο πολύ. Στο 2ο σετ πεισμώσαμε και οι δυο, θέλαμε να δείξουμε κάτι καλύτερο και μας βγήκαν 2 break. Παίξανε και αυτοί καλά, ήταν άψογοι σε μερικά σημεία και πήραν και έναν πόντο με τη βοήθεια της τύχης στο tie-break. Χτίζουμε κάτι συναρπαστικό με τον Πέτρο. Μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερους παίκτες άμα συνεχίσουμε να παίζουμε όπως σήμερα, έχουμε πολλές πιθανότητες να τα πάμε ακόμα καλύτερα στο μέλλον."

Ζητήσαμε, τέλος, από τον Στέφανο, να κάνει και ένα σχόλιο για τον σημερινό ημιτελικό του με τον Andrey Rublev: "Είναι ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος. Έχει αποδειχτεί και στους προηγούμενους αγώνες μας πως δεν είναι εύκολο να τον αντιμετωπίσω. Χρειάζεται να έχω φρέσκο μυαλό και να κρατήσω τα πράγματα όσο πιο απλά γίνεται. Χτυπάμε και οι δυο δυνατά την μπάλα, πιστεύω πως έχω λίγο καλύτερο παιχνίδι στο φιλέ, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσω τα δυνατά μου χαρτιά μέσα στον αγώνα αύριο."

Σε άλλη ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά, ο Στέφανος σχολίασε για την άνοδό του στο Νο.5 της παγκόσμιας κατάταξης και το προσπέρασμα του ινδάλματός του, Roger Federer: "O Roger δεν έπαιξε καθόλου για παραπάνω από ένα χρόνο, οπότε είναι λίγο άδικο. Ήταν καιρός νομίζω να τον περάσω. Θα το αξιοποιήσω, θα το πάρω σαν κάτι καλό, το 5 είναι άλλωστε καλύτερο από το 6. Τώρα κοιτάζω για κάτι ακόμα μεγαλύτερο, θέλω να τα πάω ακόμα καλύτερα εδώ. Έχω χτίσει κάτι σημαντικό αυτή την εβδομάδα και θέλω να το αξιοποιήσω και να συνεχίσω να προσθέτω αγώνα με τον αγώνα."

Στη συνέντευξη Τύπου στα αγγλικά, ο Στεφ είχε σταθεί επίσης στην υπομονή, ως το στοιχείο που έχει αναβαθμίσει στο παιχνίδι του και τον έχει βοηθήσει να φτάνει σε περισσότερες νίκες σε δύσκολους αγώνες: "Η υπομονή είναι δύναμη. Πιστεύω αυτό είναι που με έχει βοηθήσει περισσότερο τους τελευταίους μήνες. Πριν μερικούς μήνες ήταν μια περίοδο που δεν ήμουν αρκετά υπομονετικός. Το συνειδητοποίησα αυτό μετά από κάποιες ήττες που έκανα στα indoor. Ήταν κάτι που μου στερούσε νίκες σε αγώνες που θα έπρεπε να έχω κερδίσει. Ξέρω ότι έχω μεγάλα όπλα και ξέρω πότε να τα χρησιμοποιώ, αλλά η υπομονή είναι σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού. Δεν μπορείς να είσαι βιαστικός συνέχεια, δεν θα βγαίνει πάντα. Χρειάζεται να παίζεις έξυπνα."

Τέλος, για τον αδερφό του Πέτρο, που εκτός από τα διπλά την επόμενη εβδομάδα θα κάνει στη Μασσαλία το ντεμπούτο του στο ATP Tour στα μονά, είπε: "Ελπίζω να μη χρειαστεί να παίξουμε αντίπαλοι. Βασικά τώρα που το σκέφτομαι θα ήταν θαυμάσιο να παίζαμε μαζί, θα είχε πλάκα. Παίζει απίστευτο τένις, κάποιες φορές με κερδίζει κιόλας στην προπόνηση. Έχει το παιχνίδι. Το τένις είναι πνευματικό άθλημα, το πιστεύω αυτό και το λέω συχνά. Ανεξάρτητα με το πόσο καλά παίζεις, αυτό που ξεχωρίζει τους καλύτερους παίκτες με εκείνους που δεν βρίσκονται ψηλά στην κατάταξη, είναι η πνευματική δύναμη που τους κάνει να είναι συνεπείς στο παιχνίδι τους. Νιώθει πιο άνετα στο γήπεδο όταν παίζει διπλά, γι' αυτό και τον ενθάρρυνα να παίξουμε μαζί. Έχει κερδίσει καλούς παίκτες στο επίπεδο Futures, μπορείτε να το τσεκάρετε και εσείς. Το επίπεδο υπάρχει, αλλά χρειάζεται συνέπεια, να επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, έτσι είναι τα τουρνουά. Πιστεύω ότι μπορεί να χτίσει αυτή την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots