ATP
Αυτό θα είναι το νέο πακέτο στήριξης της ATP για τον Covid-19

 
Αυτό θα είναι το νέο πακέτο στήριξης της ATP για τον Covid-19
tn team Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021 - 14:41

Η ATP ανακοίνωσε αυξήσεις έως 80% στα χρηματικά έπαθλα για τους παίκτες που βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη - ένα ποσό που θα αντληθεί από τους Top 12 της τελικής κατάταξης της χρονιάς, καθώς και μια σημαντική αλλαγή στο σύστημα βαθμολόγησης για τους επόμενους μήνες. Διαβάστε αναλυτικά.


To πακέτο υποστήριξης της ATP καλύπτει αρκετούς τομείς, όπως είναι τα χρηματικά έπαθλα στα τουρνουά ATP 250 και ATP 500, που είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με πέρσι, καθώς και μια νέα αλλαγή στο σύστημα βαθμολόγησης για την παγκόσμια κατάταξη.

Χρηματικά έπαθλα (ATP 250 & ATP 500):

Στα τουρνουά που βρίσκονται ανάμεσα στο Australian Open και στο Wimbledon, τα ελάχιστα χρηματικά έπαθλα (προκριματικά/πρώτοι γύροι) θα αυξηθούν κατά 80% και 60% αντίστοιχα, από το 50% που είχε αποφασιστεί παλιότερα.

Οι αυξήσεις αυτές μεταφράζονται σε ένα ποσό 5,2 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα είναι μέρος του "ATP Bonus Pool" και θα αντληθεί από τους 12 κορυφαίους παίκτες της παγκόσμιας κατάταξης, στο τέλος της χρονιάς. Η αναδιανομή αυτή των χρηματικών επάθλων, έγινε με την υποστήριξη του συμβουλίου των παικτών, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην προκειμένη περίπτωση από τους Roger Federer και Rafael Nadal, τα δυο μέλη δηλαδή του συμβουλίου που εκπροσωπούν τους Top 10 παίκτες στην ATP.

"Τα έσοδα των τουρνουά εξακολουθούν να επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία εξαιτίας των περιορισμών στις πωλήσεις εισιτηρίων, οπότε αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση, που έμοιαζε πολύ δύσκολο να γίνει πριν τα μέσα του έτους. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε πως το tour θα συνεχίζει να υποστηρίζει όσο το δυνατόν περισσότερους παίκτες και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κορυφαίους παίκτες και το συμβούλιο των παικτών, για τη στήριξη σ' αυτό το μέτρο", είπε ο πρόεδρος της ATP, Andrea Gaudenzi.

Αλλαγές στο σύστημα κατάταξης:

Όσον αφορά την κατάταξη, μέχρι την εβδομάδα της 9ης Αυγούστου (συμπεριλαμβανομένου και του Rogers Cup), η ATP αποφάσισε να εισάγει ένα σύστημα "Best Of". Από όλα τα τουρνουά μεταξύ τις 4ης Μαρτίου και τις 5ης Αυγούστου 2019, τα οποία δεν είχαν παιχτεί το 2020, θα υπολογιστούν στη βαθμολόγηση των παικτών, αλλά θα υπολογιστεί μόνο το 50% των βαθμών που είχαν κερδίσει σε αυτά. Αυτή η μείωση θα εφαρμοστεί σταδιακά, βάσει των ημερομηνιών που θα χανόντουσαν οι βαθμοί και με το σύστημα "Best Of", οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν την καλύτερη συγκομιδή από τα δυο τους αποτελέσματα στο κάθε τουρνουά (από το 2019 και το 2021).

Για παράδειγμα, μετά το τουρνουά της Μαδρίτης, εφόσον ο παίκτης είχε αγωνιστεί και το 2019 σε αυτό, θα έχει τη δυνατότητα να κρατήσει είτε το 50% των βαθμών που κέρδισε το 2019, είτε το 100% των βαθμών που θα κερδίσει το 2021 (όποια συγκομιδή βαθμών είναι μεγαλύτερη), για τις επόμενες 52 εβδομάδες.

Τα τουρνουά που μετακινήθηκαν το 2020 (Kitzbuhel, Αμβούργο, Ρώμη & Roland Garros), θα συμπεριληφθούν επίσης στο σύστημα "Best Of", δηλαδή οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν το 50% των κερδισμένων βαθμών απ' αυτά τα τουρνουά για τις επόμενες 52 εβδομάδες, τις ημερομηνίες που κανονικά θα έχαναν αυτούς τους βαθμούς.

Με τις τελευταίες αλλαγές, η κατάταξη αναμένεται να επιστρέψει σε μια κανονικότητα στις 16 Αυγούστου 2021 (Cincinnati), με εφαρμοσμένο βεβαίως και το μέτρο "Best Of", ενώ αν δεν γίνουν περαιτέρω αλλαγές, θα επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα 52 εβδομάδες μετά, δηλαδή στις 15 Αυγούστου 2022. Η απόφαση για το 50% των πόντων από τουρνουά του 2019, πάρθηκε ώστε να προστατευτούν οι παίκτες και για τους επόμενους μήνες, καθώς οι περιορισμοί ταξιδιών και τα αυστηρά μέτρα υγείας και ασφαλείας συνεχίζουν να υπάρχουν σε πολλές χώρες που φιλοξενούν τουρνουά.

Covid-19 Protected Ranking:

Ένα ακόμα μέτρο σχετικό με τις συμμετοχές των παικτών στο τουρνουά βάσει κατάταξης, είναι το "Covid-19 Protected Ranking", που πρόκειται για ένα protected ranking που θα δικαιούνται οι παίκτες που δεν θα συμμετέχουν σε κανένα τουρνουά για 4 διαδοχικές εβδομάδες. Αυτό το μέτρο σχεδιάστηκε ώστε και οι παίκτες που δεν βρίσκονται αρκετά ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, να έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν με περισσότερη ευελιξία το πρόγραμμά τους για τους επόμενους μήνες.

Συγκεκριμένα όλοι οι παίκτες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν σε 4 τουρνουά τη θέση που είχαν την τελευταία φορά που αγωνίστηκαν, σε περίπτωση που δεν παίξουν για 4 εβδομάδες, με εξαίρεση όμως τα Grand Slams και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου αυτού (θυμίζουμε πως τα Slams και οι Ολυμπιακοί δεν ανήκουν στην ATP, αλλά στην ITF).

Πρωτόκολλα εγκαταστάσεων:

Στα πλαίσια της συνεχούς αναθεώρησης των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλεια, η ATP σε συνεργασία με τα τουρνουά, θα παρέχει περισσότερη ευελιξία στους παίκτες, σχετικά με το αυστηρό μέτρο που δεν τους επιτρέπει να έχουν περισσότερα από 2 μέλη της ομάδας τους μαζί τους. Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση, σε κάποιες πόλεις (αναλόγως και τα τοπικά υγειονομικά πρωτόκολλα), το μέτρο αυτό θα αρθεί και θα μπορούν να έχουν περισσότερα άτομα μαζί τους.

Κόστη καραντίνας:

Η ATP θα διαθέσει επίσης έως 10.000 δολάρια σε κάθε τουρνουά του ATP Tour και του ATP Challenger Tour για το 2021, προκειμένου να καλυφθεί κάθε κόστος υποχρεωτικής καραντίνας που μπορεί να προκύψει για παίκτες που θα βρεθούν θετικοί στον Covid-19 ή θα είναι στενές επαφές θετικού κρούσματος.

Θυμίζουμε πως ο Μιχάλης Περβολαράκης βρέθηκε πρόσφατα θετικός στον ιό όταν έφτασε στο Potchefstroom της Νότιας Αφρικής για να παίξει στο τοπικό Challenger και εκτός από πολύ κακές συνθήκες στο ξενοδοχείο καραντίνας, επιβαρύνθηκε και με επιπλέον έξοδα στο διάστημα που έπρεπε να μείνει απομονωμένος.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots