ATP
Μέσα στην ακαδημία του Novak Djokovic (pics)

 
Novak Djokovic & Olga Danilovic
Novak Djokovic & Olga Danilovic Φωτογραφία: Novak Tennis Center
tennisnews team Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2021 - 10:15

Στη φετινή pre-season, o Novak Djokovic προέβη σε μια πολύ σπουδαία κίνηση, παραχωρώντας τις εγκαταστάσεις του στο Novak Tennis Center σε παίκτες και παίκτριες από τη Σερβία, μικρούς και μεγάλους, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη νέα σεζόν. Διαβάστε πιο αναλυτικά για την απίστευτη χειρονομία του Nole, αλλά και τον ρόλο του ως μέντορα, που ίσως να είναι και μια πρόγευση της μελλοντικής του καριέρας.  

Indoor γήπεδα (τα οποία για πολλούς παίκτες έχουν δυσβάστακτο κόστος στη Σερβία), γεύματα, φυσιοθεραπευτές και γυμναστές, είναι μόνο μερικά από τα πολλά πράγματα που προσέφερε απλόχερα ο Novak Djokovic στους συμπατριώτες του, οργανώνοντας μια δομή φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του στο Dorcol του Βελιγραδίου.

"Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της ζωής μου είναι η ακαδημία. Προς το παρόν έχουμε μια μικρή ακαδημία, ένα club για την ακρίβεια, και μέσα απ' αυτό το club δοκιμάζω ορισμένα πράγματα που ενδεχομένως να μπορέσω να ενσωματώσω σε μια μεγαλύτερη ακαδημία στο μέλλον. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη ενός επαγγελματία αθλητή", είχε πει ο Djokovic τον περασμένο Αύγουστο στο Sport Klub της Σερβίας.

"Κατά τη γνώμη  μου, το κλειδί είναι η ισορροπία. Πάντα ήμουν υπέρ μιας διεπιστημονικής, ολιστικής προσέγγισης, κατά την οποία λαμβάνεται υπόψη ο χαρακτήρας και ολόκληρη η ζωή του ατόμου. Στη συνέχεια, βάσει αυτού, ο εκάστοτε αθλητής μπορεί να βρει μια δική του προσωπική φόρμουλα για την επιτυχία. Αυτό το είδος προσέγγισης θέλω να ακολουθήσει η ακαδημία μου, να εμπνέει και να παρακινεί τους αθλητές. Ελπίζω να μπορέσω να παρέχω ένα τέτοιο πρόγραμμα στο κοντινό μέλλον, ώστε να μπορέσω να μοιραστώ την εμπειρία μου με νέους αθλητές, προκειμένου να πλησιάσουν τη δική μου νοοτροπία. Εκτός από το τένις, η ακαδημία πρέπει να έχει μια μεγαλύτερη προσφορά, που θα βοηθάει τον αθλητή ακόμα και στις αποφάσεις του εκτός γηπέδου. Αυτό ποτέ δεν είναι απλό και απαιτεί τη βοήθεια κάποιου που γνωρίζει πολύ καλά από αθλητισμό."

Σε μια ιδιαίτερη χρονιά, ο Djokovic φρόντισε για μια ακόμα φορά να δείξει την αλληλεγγύη στους συναθλητές του και έκανε αυτό το μεγάλο δώρο στη σερβική κοινότητα του τένις και στους αθλητές που είχαν ανάγκη τις εγκαταστάσεις, αλλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τις έχουν για τόσες πολλές μέρες. Στα γήπεδα του Novak Tennis Center, προπονήθηκαν οι γνωστότεροι και καλοί φίλοι του Nole, Viktor Troicki, Damir Dzumhur, Filip Krajinovic και Laslo Djere, οι ταλαντούχες Ivana Jorovic και Olga Danilovic, καθώς και μερικοί ακόμα νέοι και λιγότερο γνωστοί παίκτες, όπως ο 21χρονος Boris Butulija, o 20χρονος Marko Miladinovic, ο 17χρονος Hamad Medjedovic, η 17χρονη Andrea Mrvic, η 15χρονη Lola Radivojevic και οι αδερφοί Ivan και Matej Sabanov, που είναι σπεσιαλίστες των διπλών. Στην ακαδημία βρέθηκαν ακόμα οι Vasek Pospisil και Malek Jaziri, με αποτέλεσμα οι νεότεροι και πιο άπειροι παίκτες να έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν χρήσιμες συμβουλές και γνώσεις από εκείνους. Τις τελευταίες ημέρες, στην ακαδημία βρισκόταν και ο ίδιος ο Nole, τον οποίο έπιασε και η κάμερα να δίνει συμβουλές στην Olga Danilovic την ώρα της προπόνησης.

"Είναι ωραίο να βλέπουμε τον Novak μαζί μας, πάντα μας δίνει συμβουλές. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για όλα όσα κάνει για μας", είπε ο Krajinovic, ένας από τους καλύτερους φίλους του Djokovic, παρτενέρ του σε αρκετούς αγώνες διπλών, αλλά και στις προπονήσεις στο Melbourne Park κατά τη διάρκεια της 1ης εβδομάδας της καραντίνας στα μέσα του Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί πως ο Djokovic επικοινώνησε προσωπικά με πολλούς παίκτες προκειμένου να τους ενημερώσει για την προσφορά του αυτή, ενώ δεν το μοιράστηκε ποτέ με τους δημοσιογράφους, με το νέο να γίνεται γνωστό μερικές ημέρες αφού ξεκίνησε η pre-season, μέσω δημοσιεύσεων κάποιων εκ των παικτών στα social media.

Όπως έγραψε ο Σέρβος δημοσιογράφος Sasa Ozmo στο Tennis Majors, στις εγκαταστάσεις οι παίκτες είχαν τη δυνατότητα να προπονηθούν φυσικά στα indoor σκληρά γήπεδα, τα οποία αποτελούν πολυτέλεια στη Σερβία, αλλά και να έχουν πρόσβαση σε γυμναστήριο με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, θάλαμο πίεσης για θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο, θάλαμο για θεραπεία με άλατα, καθώς και άλλα μέσα αποκατάστασης.

Επίσης στην ακαδημία εργάζονται γυμναστές και φυσιοθεραπευτές που ήταν στη διαθεσιμότητα των παικτών, stringer που έπλεκε τις ρακέτες τους, κρεβάτια για να μπορούν να κοιμούνται μέσα στην ακαδημία, τηλεοράσεις και ένα δωμάτιο χαλάρωσης όπου μπορούσαν να παίξουν πινγκ πονγκ, επιτραπέζιο ποδόσφαιρο, χαρτιά και πολλά άλλα παιχνίδια. Για όσους δεν έχουν σπίτι στο Βελιγράδι, ο Djokovic πλήρωσε ακόμα και δωμάτια, σε κοντινό ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

Επιπλέον, πριν την έναρξη του camp, οι παίκτες έκαναν εξετάσεις αίματος και βάσει των αποτελεσμάτων καθορίστηκε μια συγκεκριμένη διατροφή για κάθε παίκτη, την οποία ανέλαβε ο σεφ της ακαδημίας. Οι παίκτες είχαν ακόμα την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διάλεξη για τη διατροφή, έναν τομέα στον οποίο έχει δώσει πολύ μεγάλο βάρος ο Djokovic και με τα χρόνια δικαιώθηκε, καθώς είδε σημαντικές αλλαγές στις επιδόσεις του.

Όλο αυτό το φιλανθρωπικό και πολύ ευγενικό πρότζεκτ, δεν αποκλείεται να αντανακλά σε έναν βαθμό και το μέλλον του Djokovic, μετά το τέλος της επαγγελματικής του καριέρας. Μπορεί να μην σταματήσει να κυνηγάει τους μεγάλους τίτλους σύντομα, αλλά σε κάθε περίπτωση ο 33χρονος Σέρβος αναλαμβάνει όλο και περισσότερο με το πέρασμα των χρόνων τον ρόλο του προπονητή και του μέντορα, κάτι που φαίνεται να κάνει με μεγάλη ευχαρίστηση.

"Δεν είμαι από αυτούς τους παίκτες που έχουν βαρεθεί το τένις και μόλις τελειώσω την καριέρα μου θα φύγω από τα γήπεδα. Είμαι ακριβώς το αντίθετο. Αγαπώ το τένις και θα ήθελα να δοκιμάσω τις ικανότητές μου ως μέντορας και ως προπονητής", είχε πει τον Οκτώβριο ο κάτοχος 17 Grand Slam τίτλων.

Όσο για τους παίκτες, μίλησαν όλοι με τα καλύτερα λόγια στο Tennis Majors μετά απ' αυτή την συγκλονιστική εμπειρία, ειδικά για όσους δεν έχουν βρεθεί ποτέ στο κορυφαίο tour.

"Πριν την πρώτη μου προπόνηση με τον Novak, ήμουν πολύ ενθουσιασμένος. Γρήγορα όμως συνειδητοποίησα ότι είναι ένας φυσιολογικός και ταπεινός άνθρωπος. Ήρθε κοντά μου, με χαιρέτησε και με αγκάλιασε. Η προπόνηση ήταν καταπληκτική, κάναμε κάθε είδους άσκηση, παίξαμε κάποιους πόντους. Αργότερα μου είπε να πιστεύω στα χτυπήματά μου και στον εαυτό μου", είπε τον Οκτώβριο στο Sport Klub o Medjedovic, ο οποίος από τότε είχε πολλές ακόμα ευκαιρίες να προπονηθεί όχι μόνο με τον Djokovic, αλλά και με τον Krajinovic, τον Dzumhur, κι άλλους παίκτες αυτού του βεληνεκούς, όπως και οι υπόλοιποι νεότεροι παίκτες που βρέθηκαν στην ακαδημία αυτόν τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots