ATP
Αγαπημένος του κοινού για 18η σερί χρονιά ο Federer!

 
Roger Federer
Roger Federer Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 - 20:06

Για 18η διαδοχική χρονιά ο Roger Federer ψηφίστηκε ως ο αγαπημένος παίκτης του κοινού! Βραβεία και για τους Novak Djokovic και Rafael Nadal, καθώς και για τον εξαιρετικό φέτος Andrey Rublev. Δείτε αναλυτικά όλους τους νικητές των φετινών ATP Awards.

Μπορεί να αγωνίστηκε μόνο στο Australian Open ολόκληρη τη σεζόν, ωστόσο ο Roger Federer ήταν για μια ακόμα χρονιά ο παίκτης που ξεχώρισε στην ψηφοφορία των φίλων του τένις, που τον ανέδειξαν για 18η διαδοχική σεζόν αγαπημένο παίκτη του κοινού!

Κορυφαίος της χρονιάς ήταν φυσικά ο Novak Djokovic, που κέρδισε το βραβείο αυτόματα μαζί με το Year-end No.1, ενώ κορυφαία ομάδα των διπλών ήταν οι Mate Pavic και Bruno Soares.

Το βραβείο Stefan Edberg Sportmanship Award, για το οποίο ψηφίζουν οι παίκτες εκείνον που πιστεύουν πως ξεχώρισε γι' αυτή τη χρονιά σε επίπεδο ευγενούς άμιλλας και fair play, νικητής αναδείχθηκε για 3η διαδοχική χρονιά και για 4η συνολικά ο Rafael Nadal, επικρατώντας των John Millman, Diego Schwartzman και Dominic Thiem.

Πιο βελτιωμένος παίκτης της χρονιάς ήταν ο Andrey Rublev, ο οποίος πραγματοποίησε μια φοβερή σεζόν, την οποία τερμάτισε στο Νο.8 της παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας ξεκινήσει από το Νο.23. Ο Rublev κέρδισε 5 τίτλους, περισσότερους από κάθε άλλον παίκτη, καθώς και 41 αγώνες, όσους και ο Novak Djokovic με τον οποίο μοιράζεται το καλύτερο ρεκόρ. Επίσης προκρίθηκε για 1η φορά στην καριέρα του στο ATP Finals.

Καλύτερος "πρωτοεμφανιζόμενος" ψηφίστηκε ο 17χρονος Carlos Alcaraz από την Ισπανία, που είχε μια σπουδαία σεζόν. Ξεκινώντας από το Νο.491 του κόσμου, ο νεαρός Ισπανός κατάφερε να κερδίσει 350 θέσεις και να "αναρριχηθεί" στο Νο.141 (με career high στο Νο.136).

Το βραβείο για τη σπουδαιότερη φιλανθρωπική δράση κέρδισε ο Frances Tiafoe, που χρησιμοποίησε το όνομά του και τη φήμη του για καλό σκοπό αυτή τη χρονιά, ειδικά όταν δεν παιζόταν τένις, στηρίζοντας το πρόγραμμα "ThanksUSA" και το National Junior Tennis and Learning Network (NJTL) της USTA, μέσα από το οποίο έκανε δημοπρασία υπογεγραμμένων αναμνηστικών των αθλητών και τα κέρδη δόθηκαν για τη μάχη ενάντια στον Covid-19. Eπιπλέον, ο Αμερικανός πήρε την πρωτοβουλία να ενώσει την αφροαμερικανική κοινότητα του τένις - και όχι μόνο - για το βίντεο "Racquets Down, Hands Up", μετά τη δολοφονία του George Floyd στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το βραβείο "comeback player" κέρδισε ο Vasek Pospisil, που υποβλήθηκε σε εγχείριση για τραυματισμό στη μέση το 2019 και είχε υποχωρήσει εκτός του Top 100, αλλά έκανε μια εξαιρετική σεζόν και τερμάτισε στο Νο.61 του κόσμου.

Προπονητής της χρονιάς αναδείχθηκε ο Fernando Vicente, ο οποίος ήταν πίσω από την πολύ επιτυχημένη σεζόν του Rublev. Το βραβείο career coach απονεμήθηκε στον Bob Brett και το δημοσιογραφικό βραβείο στον Kevin Mitchell της Guardian.

Αναλυτικά τα βραβεία της ATP για το 2020:

(βάσει κατάταξης)

ATP No.1 μονά: Novak Djokovic

ATP No.1 διπλά: Mate Pavic & Bruno Soares

(ψηφοφορία παικτών)

Comeback Player of the Year: Vasek Pospisil

Most Improved Player of the Year: Andrey Rublev

Newcomer of the Year: Carlos Alcaraz

Stefan Edberg Sportsmanship Award: Rafael Nadal

Arthur Ashe Humanitarian Award: Frances Tiafoe

(ψηφοφορία κοινού)

Fans' Favourite Award (μονά): Roger Federer

Fans' Favourite Award (διπλά): Jamie Murray & Neal Skupski

(ψηφοφορία προπονητών)

Coach of the Year: Fernando Vicente (Andrey Rublev)

Tim Gullikson Career Coach Award: Bob Brett (Becker, Ivanisevic, Cilic, Kriek)

(βράβευση από ATP)

Ron Bookman Media Excellence Award: Kevin Mitchell (The Guardian)

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots