ATP
H έκπληξη της χρονιάς: O Djokovic πήρε 3 games από τον Sonego! (vids)

 
Lorenzo Sonego
Lorenzo Sonego Eurosport
tennisnews team Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 - 21:47

Σε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της καριέρας του, ο Novak Djokovic όχι απλά έχασε, αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει πάνω από 3 games απέναντι στο Νο.42 του κόσμου και lucky loser στο Erste Bank Open, Lorenzo Sonego, για να μείνει εκτός ημιτελικών στη Βιέννη!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων ετών προκάλεσε ο Lorenzo Sonego, στη σημαντικότερη αναμφίβολα στιγμή της καριέρας του. Ο 25χρονος Ιταλός, ο οποίος βρίσκεται στο Νο.42 της παγκόσμιας κατάταξης, συνέτριψε τον κορυφαίο τενίστα του κόσμου με 6-2, 6-1 σε 68 λεπτά και προκρίθηκε για 3η φορά στην καριέρα του σε ημιτελικό ΑΤΡ διοργάνωσης!

O Sonego έκανε συνολικά έναν εξαιρετικό αγώνα, τον οποίο ολοκλήρωσε με 26 winners και μόλις 12 αβίαστα λάθη, αυτό που έκανε αίσθηση ωστόσο ήταν δίχως αμφιβολία η πολύ χαμηλή απόδοση του Nole, τουλάχιστον για τα δικά του δεδομένα.

Ο 33χρονος Σέρβος, που μόλις προχθές εξασφάλισε το 6ο Year-end No.1 της καριέρας του, πέτυχε μόλις 7 winners ενώ έκανε 25 αβίαστα λάθη, σε έναν αγώνα που κράτησε 68 λεπτά και είχε μόλις 15 games!

Ο αγώνας άνοιξε με 4 συνεχόμενα κερδισμένα games από τον Ιταλό, που προηγήθηκε με 4-0 και έμεινε ψύχραιμος με αποτέλεσμα να μη δώσει στον Djokovic την ευκαιρία να επιστρέψει, όταν μείωσε σε 4-1 και αργότερα σε 5-2. Συνέχισε να κλείνει εύκολα τα service games του και κράτησε το σερβίς του με έναν χαμένο πόντο στο 8ο game, για να κάνει το 6-2.

Στο 2ο σετ ξεκίνησε και πάλι με break, για να προηγηθεί με 2-0. Ο Djokovic μείωσε σε 2-1 και πίεσε τον Ιταλό στη συνέχεια, δείχνοντας για πρώτη φορά στο παιχνίδι, ότι έχει τη δυνατότητα να το "γυρίσει" και να πάρει την πρόκριση.

Ο Sonego ωστόσο έμεινε στο ύψος του, έσβησε 3 break points και κράτησε για μια ακόμα φορά το σερβίς του, φτάνοντας στο 3-1. Αμέσως μετά έκανε νέο break για το 4-1 και, σα να μην έφτανε αυτό για τον Nole, επέστρεψε από το 0-40 στο 6ο game, για να διευρύνει το προβάδισμά του στο 5-1!

Όχι μόνο δεν σάστισε όταν πλησίασε τόσο κοντά στη γραμμή του τερματισμού ο Sonego, αλλά φρόντισε να κλείσει με ακόμα ένα break το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί καν να σερβίρει για τη σημαντικότερη νίκη της καριέρας του. Αξιοποιώντας το πρώτο του match point με επιστροφή winner με το forehand απέναντι σε έναν πολύ απογοητευμένο Djokovic, διαμόρφωσε το 6-1 και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στην απίθανη νίκη του.

Δε χωράει αμφιβολία πως πρόκειται για μια από τις πιο "βαριές" ήττες του Djokovic συνολικά στην καριέρα του - αν όχι και την πιο "βαριά" - ενώ ήταν και η μεγαλύτερη έκπληξη της φετινής σεζόν. Μιας σεζόν, στην οποίο ο Σέρβος είχε 39 νίκες σε 41 αναμετρήσεις μέχρι τη σημερινή, μια ήττα από τον Rafael Nadal στον τελικό του Roland Garros και φυσικά την αποβολή στο US Open, στον αγώνα του με τον Pablo Carreno Busta.

Σε best-of-three αγώνα πάντως, αυτή ήταν η 1η φορά σε ολόκληρη την καριέρα του Djokovic που κέρδισε μόνο 3 games! Σε ακόμα έναν αγώνα κέρδισε μόνο τόσα λίγα games στην καριέρα του στο tour, όταν ήταν 17 ετών στο Australian Open του 2005 - δηλαδή σε best-of-five αγώνα - και ηττήθηκε με 0-6, 2-6, 1-6 από τον Marat Safin.

Θυμίζουμε πως ο Djokovic δεν θα αγωνιστεί την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, επομένως μετά τους 3 αγώνες που έδωσε στη Βιέννη, θα αγωνιστεί ακόμα στο ATP Finals του Λονδίνου, την τελευταία εβδομάδα της φετινής σεζόν (15-22 Νοεμβρίου).

Όσο για τον Lorenzo, όπως φάνηκε κι απ' την αντίδρασή του μοιάζει σαν παραμύθι η πορεία του στη Βιέννη, όπου έχασε από τον Aljaz Bedene στα προκριματικά, αλλά μπήκε ως lucky loser στο κυρίως ταμπλό και απέκλεισε κατά σειρά τους Dusan Lajovic, Hubert Hurkacz και Djokovic!

Ο Ιταλός, ο οποίος έχει κερδίσει έναν τίτλο στην Αττάλεια της Τουρκίας το περσινό καλοκαίρι, θα διεκδικήσει αύριο την πρόκρισή του για 2η φορά σε έναν τελικό, απέναντι στο νικητή του τελευταίου σημερινού αγώνα, ανάμεσα στον Grigor Dimitrov και στον Daniel Evans. Ό,τι κι αν συμβεί από δω και πέρα, έχει εξασφαλίσει ήδη νέο career high, στο Νο.35 του κόσμου, 7 θέσεις από τη σημερινή του θέση που ισοδυναμεί και με το σημερινό του ρεκόρ.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots