ATP
Ο πρώτος "Fedal" τελικός! (vid)

 
Ο πρώτος "Fedal" τελικός! (vid)
Ο πρώτος "Fedal" τελικός! (vid)
tennisnews team Σάββατο, 28 Μαρτίου 2020 - 15:35

Πριν από 15 σχεδόν χρόνια αναμετρήθηκαν για 1η φορά σε τελικό οι Roger Federer και Rafael Nadal, που έδειξαν από τότε πως το rivalry τους θα ήταν ξεχωριστό. Ο Federer είχε ανατρέψει το 2-6, 6-7 (4), 1-4, για να φτάσει σε μια απίστευτη ανατροπή και να αναδειχθεί πρωταθλητής στο Miami Open.

Μια μάχη που χαρακτηρίζει την ευρύτερη εικόνα των μαχών μεταξύ Roger Federer και Rafael Nadal, πραγματοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια στο Miami Open. Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου του 2005 όταν για 1η φορά στην ιστορία θα βλέπαμε σε τελικό τουρνουά (2η φορά συνολικά) το ξεχωριστό Fedal.

O 23χρονος τότε Federer πανηγύρισε, έπειτα από μια σπουδαία ανατροπή, τη νίκη με τελικό σκορ 2-6, 6-7 (4), 7-6 (5), 6-3, 6-1. Ο Nadal ήταν εξαιρετικός στο ξεκίνημα παίρνοντας προβάδισμά στο 3ο σετ με 4-1, ενώ είδη προηγούνταν συνολικά στον αγώνα με 2-0 σετ. Το Νο.1 του κόσμου Roger Federer, έφτασε σε μια τρομερή ανατροπή κερδίζοντας τον 1ο του τίτλο στο Αμερικανικό Masters τουρνουά.

"Πραγματικά δεν περίμενα να το γυρίσω με αυτό τον τρόπο" είχε δηλώσει Federer μετά τον μαραθώνιο τελικό που κράτησε 3 ώρες και 43 λεπτά. "Δεν έχω γυρίσει πολλούς τέτοιους αγώνες στην καριέρα μου. Το να φτάσω σε τέτοια ανατροπή και μάλιστα εναντίον του Nadal με κάνει πολύ χαρούμενο και παράλληλα εξαντλημένο".

Ο Federer είχε ανέβει ήδη παραπάνω από 1 χρόνο πριν στο Νο.1 του κόσμου, έχοντας κερδίσει 4 Grand Slam, ενώ έψαχνε τον 1ο του τίτλο στο Μαϊάμι και το 6ο συνολικά Masters. Ακριβώς στο ίδιο τουρνουά, ένα χρόνο πριν, Federer και Nadal μονομάχησαν για 1η φορά στην ιστορία τους, με τον Ισπανό να παίρνει τη νίκη με 6-3, 6-3, στον 3ο γύρο.

Στο Miami ο Federer μετράει 4 τίτλους (2005, 2006, 2017, 2020) σε συνολικά 5 τελικούς. Ο Nadal έχει φτάσει έως τον τελικό 5 φορές (2005, 2008, 2011, 2014, 2017) αλλά δεν έχει σηκώσει μέχρι στιγμής τον τίτλο στο Αμερικανικό τουρνουά.

Από το 2004 έως και σήμερα το Fedal περάτωσε 40 αγώνες, εκ των οποίων οι 24 μάχες δόθηκαν σε τελικούς τουρνουά, με τον Nadal να ηγείται της κούρσας με 24 συνολικά νίκες έναντι 16 του Ελβετού. Για την ιστορία, 6 αγώνες τους έχουν ολοκληρωθεί στα 5 σετ (από 3 νίκες έκαστος), σε καμία όμως έκτοτε δεν πραγματοποιήθηκε ανατροπή από 0-2 σετ.

Στον τελικό του Μαϊάμι ο Federer είχε πετύχει 60 συνολικά winners, από τους οποίους 9 ήταν άσοι, ενώ είχε υποπέσει και σε 71 αβίαστα λάθη. Στον αντίποδα, ο Nadal κατάφερε να βγάλει 36 winner, κάνοντας και 50 αβίαστα λάθη.

Ο αγώνας είχε πολλές εναλλαγές συναισθημάτων, με τον νεαρό Federer μάλιστα να πετάει την ρακέτα του απογοητευμένος, ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ. Ένα γεγονός που σχολίασε και ο ίδιος μετά το τέλος του αγώνα.

"Έχανα τη μια ευκαιρία μετά την άλλη, είχα φτάσει στο όρια μου. Πέταξα δυνατά τη ρακέτα του. Ποιος ξέρει μπορεί να μου έκανε και καλό".

Από την άλλη πλευρά ο 18χρονος Rafa αφού ολοκληρώθηκε ο αγώνας παραχώρησε και αυτός on court δηλώσεις: "Έπαιξα πολύ καλά, αυτή η εμφάνιση θα μου δώσει αυτοπεποίθηση να αγωνιστώ δυνατά στην επερχόμενη χωμάτινη περίοδο".

Πράγματι, o Nadal ο οποίος πριν την διοργάνωση στο Μαϊάμι βρισκόταν στο Νο.31 του κόσμου, μετά από λίγες εβδομάδες κατάφερε να βρεθεί για 2η φορά στην καριέρα του σε τελικό Masters κατακτώντας μάλιστα τον τίτλο στο χωμάτινο Monte-Carlo. Την 1η θέση κέρδισε και στο επίσης χωμάτινο Masters της Ρώμης, ενώ λίγες εβδομάδες μετά σήκωσε και το 1ο Grand Slam στην καριέρα του, στο Roland Garros, για να βρεθεί πολύ γρήγορα στο Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots