Djokovic - Thiem: Η σημασία της διαχείρισης

 
Novak Djokovic Dominick Thiem
Novak Djokovic Dominick Thiem
tennisnews team Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2020 - 12:42

Ο "The Coach", Στάθης Χαριτωνίδης, σχολιάζει τον τελικό του Australian Open, όπου ο Novak Djokovic διαχειρίστηκε καλύτερα την πίεση του τελικού και έφυγε από το court με το 17ο Grand Slam τρόπαιο στα χέρια του.

Γράφει ο Στάθης Χαριτωνίδης

Αν θέλουμε να αναλύσουμε έναν αγώνα καλό είναι να προσπαθούμε να καταλάβουμε τα δεδομένα με τα οποία ξεκινά, ώστε να μπορούμε ευκολότερα να αντιληφθούμε τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο, ποιες είναι οι απαιτήσεις του παιχνιδιού και πως τον διαχειρίζεται ο κάθε παίκτης. Στο παιχνίδι αυτό και οι δύο παίκτες το προσεγγίζουν με το μυαλό στον τελευταίου τους αγώνα στο masters τον περασμένο Νοέμβριο (ο Djokovic αναφέρθηκε και στην συνέντευξη πριν τον αγώνα σε αυτό το παιχνίδι). Εκεί ο Thiem ήταν ο παίκτης φαινόμενο. Είχε τολμήσει σχεδόν σε όλα τα χτυπήματα και αποδίδοντας εξαιρετικά είχε φέρει τον Djokovic σε μία κατάσταση να πει στην συνέντευξη τύπου ότι δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο ποτέ στη ζωή του.  

Η διαφορά είναι όμως ότι ο τελικός ενός Grand Slam δεν είναι ένα ανάλογο παιχνίδι. Δεν είναι ένας αγώνας σε ομίλους του masters όπου ακόμα και μία ήττα μπορεί να καλυφθεί. Είναι ένας μεγάλος τελικός με πολύ αυξημένη ψυχολογική επιβάρυνση. Ιδιαίτερα για τον Thiem, καθώς του δίνει το δικαίωμα να κατακτήσει το πρώτο του Grand Slam. Λογικά οι συνθήκες δεν θα του επιτρέψουν να επαναλάβει ένα παιχνίδι όπως το τελευταίο τους. Η ψυχολογική του κατάσταση είναι σαφώς διαφορετική. Για τον Djokovic αντίθετα ο τελικός είναι μία «κανονικότητα». Είναι η 8η φορά σε αυτή την θέση με 7 θετικές εμπειρίες μέχρι τώρα. Σε τέτοιες καταστάσεις είναι ίσως ο πιο ικανός από όλους. Ξέρει πώς να επηρεάζει τον αντίπαλο ειδικότερα αν διακρίνει κάποια αβεβαιότητα (θα θυμάστε τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις με τον Murray στο ίδιο γήπεδο), ξέρει πως να ξεγλιστρά μέσα από τις δυσκολίες ενός παιχνιδιού (εξ’ ου και το «Houdini»). Έχει κάτσει και έχει σκεφτεί πολύ καλύτερα πως να αντιμετωπίσει τον Thiem αυτή την φορά. Έχει αποφασίσει, κατά τη γνώμη μου, την πιο σωστή στρατηγική που είναι εμφανής από τα πρώτα χτυπήματα του παιχνιδιού. Έχει αποφασίσει να παίξει πιο ενεργητικά, πιο επιθετικά και πιο γρήγορα. Να πιέσει, να καταλάβει περισσότερο χώρο στο γήπεδο και όχι να περιμένει το λάθος του Thiem (κάτι που δεν ωφέλησε ούτε τον Nadal στον προημιτελικό). Έτσι, καταφεύγει σε ένα πιο ενεργητικό παιχνίδι με περισσότερα λάθη για τον ίδιο, που ταυτόχρονα όμως χαλάει και το παιχνίδι του Thiem οδηγώντας τον σε ακόμα περισσότερα λάθη από τον ίδιο να παίξει όσο μπορεί περισσότερο παράλληλα (ιδίως με το backhand) να πάει ακόμα και στο φιλέ αν μπορεί. Υπερβαίνοντας κατά πολύ τον εαυτό του έφτασε στο σημείο να παίξει serve and volley σε δύο πολύ κρίσιμα break points.

Όπως είναι λογικό προϊόντος του σκορ, ο αγώνας, όπως κάθε αγώνας, καταλήγει σε όλο και πιο κρίσιμες στιγμές. Σε στιγμές με αυξημένη ψυχολογική επιβάρυνση που απαιτούν μια διαφορετική διαχείριση. Εδώ φάνηκε ότι ο Thiem είχε μόνο ένα πλάνο. Προσπαθούσε μονοδιάστατα, επίμονα και μονότονα να «κάνει το παιχνίδι του». Παρουσιάστηκε ανέτοιμος ψυχολογικά, για μένα και διανοητικά, να διαχειριστεί τις μεγάλες στιγμές ενός αγώνα με αυξημένο ψυχολογικό φορτίο. Δεν έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι είναι άλλο πράγμα ένας αγώνας ενός ομίλου, άλλο πράγμα ένας αγώνας στην 8άδα, τελείως άλλο πράγμα ένας τελικός Grand Slam . Ακόμη περισσότερο, δεν έδειξε να αναλογίζεται ότι όλες οι στιγμές μέσα στον ίδιο αγώνα δεν είναι ίδιες (παρόμοια εικόνα είχε παρουσιάσει και στον τελικό του masters με τον Στέφανο, ειδικότερα στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα).

Αντίθετα ο Τζόκοβιτς απέδειξε και πάλι την ικανότητα του να διαχειρίζεται όλα αυτά που είναι κρίσιμα για να φτάσεις στην κορυφή. Είχε μία ξεκάθαρη στρατηγική, σωστή τακτική και μία πολύ αποφασιστική διαχείριση. Αποδείχτηκε και πάλι ότι δεν κερδίζει αυτός που χτυπά την μπάλα δυνατότερα αλλά ο συνολικά καλύτερος.

Υ.Γ.: Ήταν 02-02-2020 λέτε να ζήσουμε και το 20-20-20 σε Grand Slam;

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots