Η Ψυχολογία της Ήττας: Ποιος είναι τελικά ο loser;

 
Alexander Zverev
Alexander Zverev © tennisnews.gr
tennisnews team Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2019 - 21:39

Ο αθλητικός ψυχολόγος Γιάννης Ζαρώτης αναλύει την έννοια της ηττοπάθειας και δίνει παράλληλα συμβουλές που θα βοηθήσουν τους αθλητές στον πνευματικό τομέα.

Ο Σίσυφος εγκλωβίζεται και η ψυχή του αιχμαλωτίζεται από τους θεούς, οι οποίοι αποφασίζουν να τον τιμωρήσουν για την αναίδεια του με ένα μαρτύριο: Να σπρώχνει έναν τεράστιο βράχο επάνω σε έναν μεγάλο, απόκρημνο βουνό. Κάθε φορά που έφτανε στην κορυφή ο βράχος κατρακυλούσε και ο Σίσυφος έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή. Αυτό το βασανιστήριο, που αποτελεί το μύθο του Σίσυφου, θα συνεχιζόταν για μια αιωνιότητα…εκτός κι αν!

Ο μύθος αναφέρεται στον άνθρωπο που επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη παρ’ όλο που προσπαθεί  με όλες του τις δυνάμεις, και δεν επιτυγχάνει το στόχο του. Σε αντίστοιχη περίπτωση στο περιβάλλον του αθλητισμού, ο εκάστοτε πρωταγωνιστής-αθλητής-ομάδα-προπονητής καταβάλλει τα μέγιστα, διαθέτει και επενδύει ατομικό χρόνο και κόπο, θέτει σε προτεραιότητα τον στόχο του και περιμένει ανάλογα αποτελέσματα. Αλλά δεν έρχονται πάντα…. Ή δεν θα έρθουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε σημείο που «κάποιοι» θα σπεύσουν να τον βαφτίσουν loser.

Ως άλλος Σίσυφος, θα καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, θα φτάνει κοντά στον στόχο, θα αποτυγχάνει και πάλι από την αρχή. Για πολλούς φαίνεται ότι κυριεύεται από ηττοπάθεια, απαισιοδοξία, από ένα συναίσθημα που ταιριάζει σ’ αυτόν που ονομάζουν «ηττοπαθή». Αυτόν που «δυσκολεύεται» να νικήσει, που έχει τις δυνατότητες αλλά αδυνατεί να ξεπεράσει το «κρίσιμο» σημείο, να κάνει την υπέρβαση και να επιτύχει τη νίκη. Αυτόν που χάνει ξανά και ξανά.

Αλλά πάντα είναι εκεί! Προσπαθεί εκ νέου αναζητώντας αυτό που θεωρεί ότι του αξίζει, την επιτυχία. Δεν «πτοείται», επανασχεδιάζει από την αρχή το στόχο του και με την ίδια καθημερινότητα, επενδύει στο πλάνο του. Δείχνει ανθεκτικότητα, επιμονή, πείσμα, υπομονή στην εκπλήρωση του στόχου, αισιοδοξία για την επίτευξη, αυτοπεποίθηση. Και κυρίως, φαίνεται να μην φοβάται την ήττα! Γιατί προσπαθεί ξανά και ξανά. Τελικά ίσως και ο Σίσυφος να μην ήταν loser.

Ηττοπαθής και loser είναι κάποιος που καταβάλλεται από την ήττα, που διακόπτει την προσπάθειά του μετά από μια αποτυχία, που δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του για μια νέα πιθανόν επιτυχημένη προσπάθεια. Εκείνος που θα αποφύγει τον επανασχεδιασμό και την εκ νέου εφαρμογή, που δεν πιστεύει στον εαυτό του και τις δυνατότητές του, ώστε να προσπαθήσει και πάλι από την αρχή. Αυτός που διακατέχεται από τον φόβο της ήττας.

Η ηττοπάθεια είναι η αποφυγή και ο φόβος της ήττας και όχι η ήττα αυτή καθεαυτή. Ο αθλητισμός είναι συνυφασμένος τόσο με την νίκη όσο και με την ήττα, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Κανείς δεν επιδιώκει να χάσει, όσο όμως φοβάται την αποτυχία, τόσο θα αποφεύγει την προσπάθεια. Χωρίς προσπάθεια, πώς θα διεκδικήσει την επιτυχία; Αυτό είναι ηττοπάθεια και το άτομο λέγεται loser. Αυτός που Φοβάται να ξαναπροσπαθήσει…

Ίσως τελικά ο Σίσυφος να ήταν τόσο ανθεκτικός και επίμονος όσο αισιόδοξος και με υψηλή αυτοπεποίθηση. Επαναλάμβανε συχνά μέσα του: «κάποια στιγμή, θα τα καταφέρω….!»

zarotisO Ζαρώτης Iωάννης είναι Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου), απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και απόφοιτος του Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων.
Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πρόγραμμα «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητα «Αθλητική Ψυχολογία» και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Προγράμματος Ψυχολογίας του ΦΠΨ Αθηνών.  Είναι μέλος τουΣυλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (ΕΑΨ), της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC) και  της Διεθνούς Ενώσεως Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας (AASP). www.sportpsychologist.gr

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots