Αγώνας: Εστιάζω στην Απόδοση ή στο Αποτέλεσμα;

 
Novak Djokovic
Novak Djokovic Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 - 15:33

Ο Αθλητικός Ψυχολόγος Γιάννης Ζαρώτης αναλύει μερικά δεδομένα σχετικά με την απόδοση των αθλητών, δίνοντας τους συμβουλές αναφορικά με το περιεχόμενο της και εστιάζοντας σε καίρια ζητήματα που θα τον βοηθήσουν να φτάσει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

5 Δεδομένα για την Απόδοση:

  1. Η Απόδοση είναι διαφορετική έννοια από το Αποτέλεσμα. Απόδοση είναι οι ενέργειες που κάνεις για να φτάσεις στο αποτέλεσμα. Η λέξη αναφέρεται ως "αποτέλεσμα" καθώς αποτελεί το "Αποτέλεσμα" ορισμένων ενεργειών, μιας ορισμένης διαδικασίας, η οποιά περιλαμβάνεται στην απόδοση.
  2. Το να γνωρίζεις το αποτέλεσμα που θέλεις να έχεις είναι σημαντικό, το να γνωρίζεις πως θα φτάσεις εκεί μέσω της απόδοσης, φαίνεται να είναι πιο κρίσιμο και μεγαλύτερης αξίας.
  3. Για να φτάσει κάποιος στην υψηλή απόδοση απαιτούνται τεχνικές ικανότητες, εμπειρία και γνώση της διαδικασίας του αθλήματος. Η πνευματική λειτουργία, τα επίπεδα ενέργειας και συγκνέντρωσης, το περιβάλλον υποστήριξης και η συναισθηματική κατάσταση, καθορίζουν την πορεία της απόδοσης, με στόχο το αποτέλεσμα.
  4. Ο απολογισμός που γίνεται στην απόδοση παρέχει τη δυνατότητα να διορθώσεις τα στοιχεία που χρειάζεται ώστε να πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  5. Είναι απίθανο να καθορίσεις το αποτέλεσμα, έχεις όμως τη δυνατότητα να ελέγξεις την προσωπική σου απόδοση.

Προσπάθησε να:

  • Διαχωρίσεις την απόδοση από το αποτέλεσμα. Προσπάθησε να βρεις τις διαφορές και το περιεχόμενο της κάθε έννοιας για το άθλημα σου, ώστε να γνωρίζεις τι απαιτείται να κάνεις σωστά!
  • Αν ανησυχείς για το αποτέλεσμα, σκέψου ότι θα χρειαστεί να καθορίσεις καταρχάς τα συστατικά της καλής απόδοσης, η οποία θα σου δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Βρες τρόπο να μετρήσεις την απόδοσή σου. Είτε με νούμερα και αριθμούς είτε με την προσωπική αίσθηση και συμπεριφορά.
  • Το αποτέλεσμα είναι εξω-αγωνιστικό στοιχείο: το μαθαίνεις αφού τελειώσει ο αγώνας.

 

zarotisO Ζαρώτης Iωάννης είναι Ψυχολόγος-Αθλητικός Ψυχολόγος (κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου), απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του τμήματος Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής- Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και απόφοιτος του Φ.Π.Ψ. Ιωαννίνων.
Κατέχει Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο πρόγραμμα «Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός» του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητα «Αθλητική Ψυχολογία» και είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Προγράμματος Ψυχολογίας του ΦΠΨ Αθηνών.  Είναι μέλος τουΣυλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (Σ.Ε.Ψ.), της Ελληνικής Εταιρείας Αθλητικής Ψυχολογίας (ΕΑΨ), της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Αθλητικής Ψυχολογίας (FEPSAC) και  της Διεθνούς Ενώσεως Εφαρμοσμένης Αθλητικής Ψυχολογίας (AASP). www.sportpsychologist.gr

Mental Tennis από τον Γιάννη Ζαρώτη...

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots