Οι 9 γυναίκες που άλλαξαν το τένις: Η ιστορία των "Original 9" (vid)

 
Οι 9 γυναίκες που άλλαξαν το τένις: Η ιστορία των "Original 9" (vid)
© Ted Tinling
tennisnews team Δευτέρα, 08 Μαρτίου 2021 - 21:45

Το τένις είναι αναντίρρητα πια ένα από τα αθλήματα που έχουν διανύσει τη μεγαλύτερη διαδρομή προς την ισότητα των φύλων. Για να φτάσουμε όμως στο σήμερα, χρειάστηκε κάποιες γυναίκες να θυσιάσουν και να ρισκάρουν τα πάντα, προκειμένου να ανοίξει εξαρχής αυτός ο δρόμος. Αυτή είναι η ιστορία των "Original 9".

Κατά τη διάρκεια του Italian Open της Ρώμης το 1970, η open era είχε ήδη ξεκινήσει και ήταν 2 ετών. Η εποχή δηλαδή που το τένις ήταν και επίσημα επαγγελματικό άθλημα και δεν λειτουργούσε με "μαύρα" λεφτά κάτω από το τραπέζι. Ανταυτού, υπήρχαν τουρνουά που μοίραζαν στους συμμετέχοντες χρηματικά έπαθλα. Τουρνουά ταχέως αναπτυσσόμενα, όπως και το άθλημα. Το 1969, ήδη ο Rod Laver είχε "σπάσει" το πρώτο ορόσημο, καθώς έγινε ο πρώτος τενίστας που κέρδισε περισσότερα από 100.000 δολάρια σε μια σεζόν, μόνο από αγώνες.

Το γυναικείο τένις ωστόσο ήταν πολύ μακριά από αυτά τα ποσά εκείνη την περίοδο. Την ημέρα του τελικού των γυναικών στο τουρνουά της Ρώμης το 1970, που έγινε το πρωί πριν τον τελικό των ανδρών στο εντυπωσιακό Foro Italico, ο Bud Collins κατέληξε στο συμπέρασμα πως "το γυναικείο τένις στην Ιταλία είναι σαν το πρωινό. Κάτι με το οποίο πρέπει να τελειώνουμε από νωρίς, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την δουλειά της ημέρας".

Πρωταθλήτρια στο ιστορικό τουρνουά της Ρώμης αναδείχθηκε η Billie Jean King εκείνη τη χρονιά. Μια παίκτρια που είχε υψώσει τη φωνή της για το ζήτημα των τεράστιων ανισοτήτων στις πληρωμές, από την εποχή που οι πληρωμές γινόντουσαν κάτω από το τραπέζι και που κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει με ακρίβεια τα ποσά.

Απ' όταν ξεκίνησε η open era όμως, τα ποσά αυτά έπρεπε να βγουν στη δημοσιότητα και πλέον όλοι μπορούσαν να δουν την τεράστια ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Ο πρωταθλητής του Italian Open στους άνδρες, Ilie Nastase, έλαβε εκείνη τη χρονιά το ποσό των 3.500 δολαρίων, τη στιγμή που η King πήρε μόλις 600 δολάρια.

Την ίδια χρονιά, ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το Pacific Southwest Open, προσέφερε στο νικητή του ανδρικού ταμπλό το πολύ καλό ποσό των 12.500 δολαρίων και στη νικήτρια του γυναικείου ταμπλό μόλις 1.500 δολάρια. Παρότι ο διευθυντής του τουρνουά, Jack Kramer, συνέβαλε όσο ήταν παίκτης στον αγώνα που έκανε το τένις επαγγελματικό άθλημα με χρηματικά έπαθλα, ήταν της άποψης πως οι φίλαθλοι θα πλήρωναν εισιτήρια μόνο για να δουν άνδρες να αγωνίζονται.

Η Billie Jean King, η οποία εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία της με τον Kramer, πίστευε πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία τύχη για τις γυναίκες στο τένις, όσο βρισκόντουσαν στο έλεος των ανδρών που διοικούσαν τις ομοσπονδίες.

Στον αγώνα της όμως δεν υπήρξε μόνη. Βρήκε τη συμπαράσταση μιας άλλης σπουδαίας γυναίκας, της Gladys Heldman. Η 48χρονη τότε Heldman, υπήρξε και η ίδια τενίστρια, ενώ από το 1953 ήταν εκδότρια του περιοδικού World Tennis. Αξιοσημείωτη και η συμβολή της στο US Open του 1962, όταν προσέφερε το ποσό των 1.800 δολαρίων -πείθοντας μάλιστα 9 φίλους της να κάνουν το ίδιο- ώστε να συγκεντρωθούν τα χρήματα που θα κάλυπταν τα αεροπορικά έξοδα 85 παικτών και παικτριών από την Ευρώπη, για να αγωνιστούν στο US Championships της Νέας Υόρκης (σημερινό US Open). Όλα αυτά, για να μπορούν να έχουν το πλέον ανταγωνιστικό τουρνουά, κάτι που στις μέρες μας θεωρείται δεδομένο και για τα 4 ιστορικά Grand Slams. Εκείνη την εποχή όμως, λίγοι ήταν οι παίκτες που έκαναν υπερατλαντικά ταξίδια για να συμμετέχουν σε ένα τουρνουά τένις. Με την σπουδαία συμβολή της Heldman, εκείνο το US Open αύξησε τα έσοδά του κατά 100.000 δολάρια και μπορούμε να πούμε πως αποτέλεσε εφαλτήριο ενός ανταγωνιστικού παγκοσμίου tour, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

"Η Heldman γνώριζε καλά πως τα ιδιωτικά τζετ θα άλλαζαν το τένις και το παγκόσμιο tour. Έτυχε να πάω στο Forest Hills την 1η μέρα του τουρνουά εκείνου του έτους και παρακολούθησα το πρώτο πραγματικά διεθνές τουρνουά τένις που είχε γίνει ποτέ", έχει γράψει σχετικά ο Αμερικανός κοινωνιολόγος και ιστορικός, Edward Digby Baltzell.

8 χρόνια αργότερα, η Heldman καλούταν να γίνει για μια ακόμα φορά πρωτοπόρος, όταν ζητήθηκε η βοήθειά της από την Billie Jean King και την συμπαίκτριά της, Rosie Casals, στον αγώνα που έδιναν εναντίον στον Kramer. Η Heldman είχε την ιδέα να διοργανώσουν ένα παράλληλο τουρνουά με το Pacific Southwest, που γινόταν στο Λος Άντζελες. Το νέο τουρνουά θα γινόταν στο Houston Racquet Club του Χιούστον, όπου και βρισκόταν τότε η Heldman. Κατασκευάστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα κερκίδες στο club και τα εισιτήρια πωλήθηκαν αμέσως. Μόλις το έμαθε όμως, ο Kramer διαμαρτυρήθηκε στον τότε πρόεδρο της αμερικανικής ομοσπονδίας (USLTA), Bob Kelleher, και η USLTA απείλησε να αποκλείσει από κάθε διεθνή διοργάνωση όποια παίκτρια θα συμμετείχε στο τουρνουά του Χιούστον.

Μόλις δυο χρόνια μετά από αυτή τη νέα εποχή της open era, για την οποία οι Kramer και Kelleher είχαν ανοίξει το δρόμο, ξαφνικά έγιναν οι ίδιοι το κατεστημένο και το εμπόδιο μιας νέας επανάστασης στο άθλημα.

Σύμμαχος στην προσπάθεια των King, Casals και Heldman, υπήρξε και ο φίλος της τελευταίας, Joe Cullman, που ήταν γνωστός επιχειρηματίας, πρόεδρος της Philip Morris και ένας από τους χορηγούς του US Open. Συνέβαλε στη διοργάνωση του τουρνουά του Χιούστον δίνοντας το ποσό των 2,5 χιλιάδων δολαρίων, ωστόσο και η USLTA (σημερινή USTA) και η ILTF (σημερινή ITF), αρνιόντουσαν να αναγνωρίσουν το τουρνουά ως επαγγελματικό, που σήμαινε πως θα τους επέτρεπαν να έχουν ένα ακόμα "ερασιτεχνικό" τουρνουά, με αμοιβές κάτω από το τραπέζι.

Τότε η Heldman είχε την ιδέα να υπογράψει συμβόλαια με κάθε μια από τις 9 παίκτριες που δεν φοβήθηκαν να ορθώσουν ανάστημα στις απειλές της ομοσπονδίας και έδειξαν προθυμία να αγωνιστούν στο τουρνουά του Χιούστον. Τα συμβόλαια είχαν συμβολικό χαρακτήρα, καθώς περιείχαν το ποσό του ενός δολαρίου (ελάχιστο δυνατό) και την αιτιολογία της "προσωπικής υπηρεσίας" για το περιοδικό World Tennis. Το τουρνουά ήταν και νομικά ένα επαγγελματικό τουρνουά, αφού υπήρχαν συμβόλαια και για τις 9 παίκτριες που συμμετείχαν σε αυτό. Επίσης διεξήχθη κανονικά, παρότι η USLTA έκανε πράξη τις απειλές και απέκλεισε και τις 9 παίκτριες από τα διεθνή τουρνουά της.

Πρόκειται για τις Billie Jean King, Rosie Casals, Julie Heldman, Valerie Ziegenfuss, Judy Dalton, Kristy Pigeon, Peaches Bartkowicz, Kerry Melville Reid και Nancy Richey, που μέχρι σήμερα είναι γνωστές ως οι "Original 9".

"Το ρίσκο ήταν μεγάλο και θα πήγαινε πολύ λάθος αν αποτυγχάναμε", είπε αργότερα η King. "Αν δεν ερχόταν ο κόσμος να μας δει να παίζουμε, για παράδειγμα, θα τελείωναν όλα. Ο κόσμος όμως ήρθε και η εποχή αποδείχτηκε κατάλληλη."

Το τουρνουά αυτό "εγκαινίασε" το Slims tour (χορηγούμενο από τα τσιγάρα Virginia Slims του Joe Cullman), που παρά τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες, ο κόσμος πλήρωνε για να δει τους αγώνες, που τον πρώτο καιρό γινόντουσαν χωρίς την έγκριση των επίσημων ομοσπονδιών, αλλά ήταν καθόλα νόμιμες, επαγγελματικές και με χρηματικά έπαθλα. Τον επόμενο χρόνο, η Billie Jean King έγινε η πρώτη γυναίκα που ξεπέρασε σε χρηματικά έπαθλα το ορόσημο των 100.000 δολαρίων. Την ίδια περίοδο οι αθλήτριες που συμμετείχαν στα τουρνουά του αναγνωρισμένου από την παγκόσμια ομοσπονδία tour, συνέχιζαν να έχουν πολύ μικρές αποδοχές σε σχέση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερες να πηγαίνουν στα τουρνουά του Slims tour.

Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία. Λίγο περισσότερο από μισό αιώνα μετά, τα Grand Slams, τα 4 σπουδαιότερα τουρνουά του κόσμου, δίνουν τα ίδια χρηματικά έπαθλα σε άνδρες και γυναίκες, κάτι που δεν συμβαίνει σε κανένα άλλο μεγάλο άθλημα. Η WTA, η ένωση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 1973 από την Billie Jean King και πήρε τη θέση του Slims tour, όχι απλά είναι σε θέση να διοργανώνει ανταγωνιστικά στην αγορά τουρνουά γεμίζοντας μεγάλα στάδια και κλείνοντας τεράστιες τηλεοπτικές συμφωνίες, αλλά το 2019 έκανε ένα ιστορικό ρεκόρ, όταν το WTA Finals, η μεγαλύτερη διοργάνωση της WTA, έδωσε στη νικήτρια το έπαθλο των 4,75 εκατομμυρίων δολαρίων, που είναι μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο έπαθλο που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε επαγγελματική διοργάνωση τένις στον νικητή. Σήμερα, περισσότερες από 2.500 παίκτριες από 100 διαφορετικές χώρες συμμετέχουν στα επαγγελματικά τουρνουά τένις, διεκδικώντας χρηματικά έπαθλα που φτάνουν τα 146 εκατομμύρια δολάρια.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots