Isner v Mahut: Ο αγώνας που άλλαξε την ιστορία του τένις (vids)

 
Isner v Mahut: Ο αγώνας που άλλαξε την ιστορία του τένις (vids)
Isner v Mahut: Ο αγώνας που άλλαξε την ιστορία του τένις (vids)
tennisnews team Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2020 - 21:33

Σαν σήμερα, πριν από 10 χρόνια, ολοκληρώθηκε ο αξέχαστος αγώνας του John Isner με τον Nicolas Mahut στο Wimbledon, που ήταν ο μεγαλύτερος στην ιστορία του επαγγελματικού τένις, με διάρκεια 11 ώρες και 5 λεπτά! Με το 5ο σετ από μόνο του να ξεπερνάει τις 8 ώρες σε διάρκεια και τον αγώνα ολόκληρο να μοιράζεται σε 3 διαφορετικές ημέρες, το παιχνίδι αυτό αποτέλεσε τη σημαντικότερη αφορμή για να αλλάξουν σταδιακά οι κανονισμοί για τα τελευταία σετ σε όλα τα Grand Slam.

Ο αγώνας του Isner με τον Mahut ολοκληρώθηκε στις 24 Ιουνίου, 2010, ενώ είχε ξεκινήσει 2 ημέρες νωρίτερα, στις 22 Ιουνίου! Την Τρίτη, 22 Ιουνίου, διεκόπη στις 21:07 τοπική ώρα, κάτι λιγότερο από 3 ώρες μετά την έναρξή του, εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας. Είχαν ολοκληρωθεί τα 4 πρώτα σετ και οι δυο παίκτες ήταν ισόπαλοι με 2-2. 

Την Τετάρτη, 23 Ιουνίου, βγήκαν ξανά στο Court 18 του Wimbledon για να παίξουν το 5ο σετ, το οποίο όμως παρότι ξεκίνησε στις 14:05 το μεσημέρι, πάλι ο χρόνος δεν ήταν αρκετός για να το ολοκληρώσουν εντός της ημέρας! Σε ένα απίστευτο κρεσέντο και των δυο από τη γραμμή του σερβίς, τα 118 games δεν ήταν αρκετά και με το σκορ να είναι ισόπαλο στο 59-59, το παιχνίδι διεκόπη για δεύτερο διαδοχικό βράδυ, στις 21:09!

Την Πέμπτη, 24 Ιουνίου, ο αγώνας συνεχίστηκε από τις 15:40 το απόγευμα και μετά από μια ώρα περίπου, στις 16:47, ο Isner κατάφερε να πάρει τη νίκη, με 6-4, 3-6, 6-7 (9), 7-6 (3), 70-68!

Ο αγώνας αυτός όχι μόνο "έσπασε" όλα τα ρεκόρ διάρκειας, αλλά μάλλον φρόντισε και για να τα διατηρήσει, αφού κατάφερε να αλλάξει την ιστορία του αθλήματος. Σταδιακά, όλα τα τουρνουά οριοθέτησαν τη χρονική διάρκεια των αγώνων τους, καθώς δεν υφίσταται πλέον στο τένις τελευταίο σετ χωρίς περιορισμό. Ακόμα και το Wimbledon των παραδόσεων, έγινε το τελευταίο Grand Slam το 2019 που ακολούθησε όλα τα υπόλοιπα τουρνουά και περιόρισε τα τελευταία σετ σε ένα tie-break που κρίνει το νικητή ή τη νικήτρια, αν το σκορ γίνει 12-12. 

Το φύλλο του αγώνα, που για την ακρίβεια ήταν φύλλα και συγκεκριμένα 7:

Τα ρεκόρ που "έσπασε" ο αγώνας του Isner με τον Mahut:

-Ο μεγαλύτερος αγώνας σε διάρκεια (11 ώρες, 5 λεπτά)
-Είχε το μεγαλύτερο σετ σε διάρκεια, το 5ο σετ, το οποίο από μόνο του "έσπασε" το ρεκόρ για τον αμέσως προηγούμενο μεγαλύτερο αγώνα σε διάρκεια (8 ώρες, 11 λεπτά)
-Είχε τα περισσότερα games σε έναν αγώνα (183 games)
-Είχε τα περισσότερα games σε ένα σετ - 5ο σετ (138 games)
-Είχε τους περισσότερους άσους από έναν παίκτη (Isner, 113 άσοι)
-Είχε τους περισσότερους άσους συνολικά (216 άσοι, 113 από τον Isner και 103 από τον Mahut, που έχει το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ με τους περισσότερους άσους από έναν παίκτη σε αγώνα μετά από το ρεκόρ του Isner)
-Είχε τα περισσότερα διαδοχικά κερδισμένα service games (168, 84 από κάθε παίκτη)
-Είχε τα περισσότερα κερδισμένα games από τον νικητή και από τον χαμένο ενός αγώνα (Isner, 92 games - Mahut, 91 games)
-Είχε τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα (980 πόντοι)
-Είχε τους περισσότερους πόντους που κερδήθηκαν από κάποιο παίκτη (Mahut, 502 πόντοι - Isner, 478 πόντοι, το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ)

Εκτεταμένα στιγμιότυπα από τον αγώνα: 

Ολόκληρος ο αγώνας:

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots