Monte-Carlo 2013: Όταν ο Nole σταμάτησε τον Rafa (vids)

 
Monte-Carlo 2013: Όταν ο Nole σταμάτησε τον Rafa (vids)
Monte-Carlo 2013: Όταν ο Nole σταμάτησε τον Rafa (vids)
tennisnews team Τρίτη, 21 Απριλίου 2020 - 20:56

Ακριβώς σαν σήμερα, πριν από 7 χρόνια, ο Novak Djokovic είχε βάλει τέλος σε μια κυριαρχία 8 ετών του Rafael Nadal στο Monte-Carlo, σταματώντας το εξωπραγματικό σερί 43 νικών που είχε στο πριγκιπάτο του Μονακό!

O Nadal για 8 συναπτά έτη είχε ξεχάσει την λέξη ήττα στο Monte-Carlo. Από το 2005 έως και το 2012, είχε πετύχει 43 συνεχόμενες νίκες κερδίζοντας τον τίτλο στο "πριγκιπάτο" 8 φορές. Το 2013, ο Djokovic έγραψε ιστορία, αποκαθηλώνοντας τον Ισπανό από τον θρόνο του στο Μονακό, έπειτα από μια μαγική εμφάνιση στον τελικό.

Η εβδομάδα στο Monte-Carlo δεν είχε ξεκινήσει ιδανικά για τον Novak Djokovic, ο οποίος στους πρώτους γύρους αντιμετώπιζε προβλήματα στον αστράγαλό του. Έχασε σετ στην πρεμιέρα του από τον Mikhail Youzhny και στην συνέχεια από τον Juan Monaco.

"Δεν ήξερα αν θα μπορούσα να αγωνιστώ στο τουρνουά φέτος. Είχα αρκετές ενοχλήσεις. Αποφάσισα στο τέλος να αγωνιστώ και ήταν η καλύτερη επιλογή της ζωής μου", είχε δηλώσει ο Nole μετά από το τέλος του τουρνουά.

Στην 8άδα επικράτησε άνετα του Jarkko Nieminen και στα ημιτελικά με παρόμοιο τρόπο ξεπέρασε τον Fabio Fognini. Στον τελικό, ο Σέρβος θα αντιμετώπιζε τον "Βασιλιά" της διοργάνωσης και τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών στο χώμα, Rafael Nadal.

Στο "πριγκιπάτο" ο Nadal, άφησε πίσω του κατά σειρά τους Marinko Matosevic και Philipp Kohlschreiber. Στα προημιτελικά είχε δύσκολη αποστολή απέναντι στον ψυχωμένο Grigor Dimitrov, από τον οποίο γνώρισε την πρώτη του απώλεια σετ. Στην 4άδα επικράτησε του Jo-Wilfried Tsonga με 6-3, 7-6(3).

Ο Nadal θα έφτανε για 9η συνεχόμενη χρονιά στον τελικό του Μονακό, διεκδικώντας ισάριθμους τίτλους. H τελευταία ήττα στο τουρνουά για τον Nadal ήταν το 2003, σε ηλικία 16 ετών, από τον μετέπειτα φιναλίστ, Guillermo Coria.

Σίγουρα τα στατιστικά δεν ήταν υπέρ του Djokovic, ο οποίος είχε χάσει ήδη 2 φορές από τον Nadal (2009, 2012) στο Monte-Carlo - και τις 2 σε τελικό - ενώ συνολικά είχε μόλις 2 νίκες και 11 ήττες σε χωμάτινα court απέναντι στον Ισπανό μέχρι εκείνη την εποχή.

Στην αναμέτρηση ο Nole έδειχνε να είναι σε εξαιρετική κατάσταση, διατηρώντας την ψυχραιμία του σε κομβικά σημεία. Στο 1ο σετ ήταν εξαιρετικός, κλείνοντας το με 6-2. Στο 2ο σετ όμως τα πράγματα άλλαξαν με τον Nadal να τον πιέζει από την αρχή παίρνοντας 2 φορές το προβάδισμα με break.

Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε μετά από 1 ώρα και 52 λεπτά, με τον Djokovic να σφραγίζει τον θρίαμβο του με 6-2, 7-6 (1).

"Τα τελευταία 6-7 χρόνια που μένω στο Μονακό σκεφτόμουν το πόσο ήθελα να κερδίσω εδώ", είχε πει ο Nole στην συνέντευξη on court μετά το τέλος του αγώνα. "Δεν θα μπορούσα να έχω καλύτερη εκκίνηση στην clay-court season."

O Ισπανός, ο οποίος ήταν το Νο.3 στο ταμπλό, είχε μια αρκετά δύσκολη χρονιά το 2012, καθώς μετά το Wimbledon δεν συμμετείχε σε καμία διοργάνωση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, λόγω τραυματισμού. Το 2013 ωστόσο πραγματοποίησε μια σπουδαία σεζόν.

Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, αλλά με τρομερή επιμονή έδωσε αρκετούς αγώνες, φτάνοντας σε 5 συνεχόμενους τελικούς, κερδίζοντας μάλιστα και τον 1ο μεγάλο τίτλο του για την χρονιά, στο Indian Wells.

"Αν μου έλεγε κάποιος πριν από 4 μήνες πως θα έπαιζα σε 5 τελικούς στη σειρά, θα έκλαιγα από συγκίνηση", είχε δηλώσει ο Nadal μετά τον τελικό.

Μέχρι σήμερα ο Djokovic κατάφερε να κερδίσει ακόμα 1 τίτλο στο "πριγκιπάτο", μετά τη νίκη που σημείωσε κόντρα στον Tomas Berdych στον τελικό του 2015.

Από την άλλη πλευρά ο Nadal, σήκωσε ακόμα 3 τίτλους, φτάνοντας συνολικά τους 11 στο Monte-Carlo, αριθμός ρεκόρ, καθώς κανένας παίκτης δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τόσες φορές κανένα Masters στην ιστορία της open era.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots