Όταν ο Agassi παρέδιδε μαθήματα fair play (vids)

 
Όταν ο Agassi παρέδιδε μαθήματα fair play (vids)
Όταν ο Agassi παρέδιδε μαθήματα fair play (vids)
tennisnews team Τρίτη, 07 Απριλίου 2020 - 14:52

Στις 20 Μαρτίου, 1994, ο Andre Agassi αρνήθηκε να κερδίσει ξεκούραστα 114.000 δολάρια, ενδεχομένως τα πιο εύκολα χρήματα που θα έβγαζε ποτέ από το τένις, αλλά και έναν σπουδαίο τίτλο. Διαβάστε την απίστευτη ιστορία του Αμερικανού, που παρέδωσε μαθήματα fair play σε εκείνον τον αξέχαστο τελικό του Μαϊάμι με τον Pete Sampras.

Μια όχι και τόσο γνωστή ιστορία πραγματοποιήθηκε στον τελικό του Miami Open το 1994. Αντιμετωπίζοντας μια ασθένεια στο στομάχι, πριν την τελική αναμέτρηση, ο Pete Sampras φαινόταν πως δεν θα μπορεί να αγωνιστεί. Ο Agassi δέχθηκε να καθυστερήσει η έναρξη του τελικού, με σκοπό να δώσει λίγο χρόνο ακόμα στον Sampras μήπως επανέλθει. Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικάνος τενίστας, μπόρεσε τελικά να βγει στο γήπεδο και να πάρει μάλιστα και τη νίκη με 5-7, 6-3, 6-3, σηκώνοντας το τρόπαιο.

"Ξύπνησα στις 7 και ένιωθα ναυτία και ανακατευόμουν. Δεν πίστευα ότι μπορούσα να βγω έξω και να παίξω" είπε ο Sampras, σύμφωνα με τους New York Times. "Ήμουν σε ορό, από τις 10:45 έως τις 12:20".

Ο Agassi δεν ήθελε να απογοητεύσει τους χιλιάδες οπαδούς που είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν το ματς, αλλά ούτε και να στερήσει από τον Sampras μια ευκαιρία για να διεκδικήσει το τρόπαιο. Είχε ενημερωθεί από τους διοργανωτές πως μπορούσε να κερδίσει τον τελικό με walkover, εκτός αν ήθελε να καθυστερήσει η έναρξη του τελικού. Αυτό και αποφάσισε, στέλνοντας την παρακάτω επιστολή:

"Σας γράφω για να σας ενημερώσω, πως ο Pete Sampras, ο αντίπαλός μου στον τελικό σήμερα και ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, είναι λίγο άρρωστος. Αποφάσισα να του δώσω όσο χρόνο χρειαστεί, για να λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και να ανακάμψει πλήρως, ώστε να αγωνιστεί αυτό το απόγευμα."

Στο Νο.31 του κόσμου βρισκόταν εκείνη την εποχή ο Agassi, η χαμηλότερη θέση που έχει βρεθεί από το 1987, καθώς κατά το προηγούμενο έτος είχε υποβληθεί σε επέμβαση στον δεξί καρπό. Στο Μαϊάμι είχε βρει και πάλι την φόρμα του, κερδίζοντας μεγάλους αντιπάλους, όπως ο Boris Becker, ο Cedric Pioline, o Stefan Edberg και ο Pat Rafter, για να βρεθεί στον 1ο του μεγάλο τελικό μετά από αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με το βιβλίο του, με τίτλο "Open", ο Αμερικάνος τενίστας μπήκε στα αποδυτήρια μαζί με τον προπονητή του αντικρίζοντας τον Sampras στο πάτωμα: "Ο γιατρός έβαλε τον ορό στον Pete, για να μπορέσει να σηκωθεί στα πόδια του.'Τρέμει, δεν θα τα καταφέρει ποτέ', είπα στον προπονητή μου. Αλλά ο Pete τα κατάφερε. Μπήκε μέσα στο γήπεδο και όταν τον είδα να παίζει, είπα στον εαυτό μου, αυτός ο άνθρωπος δεν είναι αυτός που είδα στα αποδυτήρια συνδεδεμένο με ορό, πεσμένο στο πάτωμα. Είδα έναν Sampras να σερβίρει εκπληκτικά, χωρίς να χύσει ιδρώτα. Έπαιζε φοβερό τένις."

Ο Sampras έκανε τρομερό ματς από την γραμμή του σερβίς, πετυχαίνοντας 14 άσους στον αγώνα, ενώ συνολικά είχε 17 break point, για να πάρει τελικά τη νίκη με 5-7, 6-3, 6-3, σε 2 ώρες και 15 λεπτά.

"Αισθάνομαι πολύ καλύτερα" είπε ο Sampras. "Καθώς ο αγώνας προχωρούσε, η αδρεναλίνη ανέβηκε και τότε σκέφτηκα ότι μπορούσα να κερδίσω. Αυτό σημαίνει ότι έχω κότσια."

Ο Agassi, παρότι ήταν απογοητευμένος που έχασε τον τίτλο, φαινόταν αρκετά ήρεμος: "Το νόημα δεν είναι να κερδίσεις το τουρνουά, αλλά να είσαι περήφανος για αυτό που κάνεις. Αν δεν μπορούσα να κερδίσω τον Pete υγιή, δεν θα μου άξιζε να κερδίσω το τουρνουά, και ανεξάρτητα αν ήταν καλά ή όχι, έκανε ένα πάρα πολύ καλό παιχνίδι."

Ο Andre μετά από λίγους μήνες κέρδισε τον 1ο του τίτλο στο US Open και ανέβηκε στο Νο.2 του κόσμου κάνοντας career high, ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε και στο Νο.1.

"Ο Agassi έδειξε τον εξαιρετικό του χαρακτήρα. Δεν ήθελε να κερδίσει το τουρνουά με walkover. Ο γιατρός του Pete είχε πει πως με τον ορό θα είναι καλά σε λίγες ώρες. Ο Andre δέχθηκε να καθυστερήσει η έναρξη του αγώνα", είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Miami Open εκείνη την εποχή, Butch Bucholz.

Εκείνη την χρονιά ο Sampras κατάφερε να κάνει το "Sunshine Double", δηλαδή να κατακτήσει το Indian Wells και το Miami Open, για πρώτη και μοναδική φορά στην καριέρα του.

"Θα είχα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα για εκείνον, αν ήταν στην ίδια κατάσταση", είπε ο Sampras, αναφερόμενος στην εξαιρετική στάση που κράτησε ο Agassi.

Αυτός ήταν ο δεύτερος συνεχόμενος τίτλος του Sampras στο Μαϊάμι, όπου συνολικά αναδείχθηκε πρωταθλητής 3 φορές (1993, 1994, 2000). Ήταν επίσης ο 25ος τίτλος του, από τους 64 που κέρδισε συνολικά στην καριέρα του.

Ο Agassi, ο οποίος είχε κερδίσει πρώτη φορά το Μiami Masters το 1990, επέστρεψε στον "θρόνο" του την επόμενη χρονιά (1995). Το 2003 έφτασε τους 6 τίτλους στο Μαϊάμι και μέχρι σήμερα είναι ο πολυνίκης του θεσμού (1990, 1995, 1996, 2001, 2002, 2003), μαζί με τον Novak Djokovic, που έχει επίσης 6 τίτλους.

Παρακολουθήστε ολόκληρο τον αγώνα:

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots