Η μέρα που "έβρεξε" καρέκλες! (vid)

 
Η μέρα που "έβρεξε" καρέκλες! (vid)
Η μέρα που "έβρεξε" καρέκλες! (vid)
tennisnews team Παρασκευή, 06 Απριλίου 2018 - 20:05

Σήμερα ξεκινάει ο μεγάλος αγώνας της Αργεντινής με τη Χιλή για το Davis Cup και το tennisnews.gr θυμάται τον τελευταίο, αξέχαστο αγώνα ανάμεσα στις δυο χώρες, όταν "γράφτηκε" μια "μαύρη" σελίδα για την ιστορία του αθλήματος, αφού αρκετοί Χιλιανοί οπαδοί είχαν δημιουργήσει μια εμπόλεμη ζώνη στο γήπεδο και οι Αργεντινοί παίκτες φυγαδεύτηκαν από την αστυνομία για να γλιτώσουν από τις καρέκλες και τα άλλα αντικείμενα που έπεφταν σωρηδόν.

Πριν από 18 χρόνια, στις 7 Απριλίου του 2000, το Σαντιάγο φιλοξένησε ίσως τον πιο αξέχαστο αγώνα στην ιστορία του Davis Cup! Η Χιλή υποδέχτηκε την Αργεντινή, σε έναν "ημιτελικό" ανόδου για το World Group, που δεν ολοκληρώθηκε όμως ποτέ, καθώς πολλοί εξαγριωμένοι Χιλιανοί πετούσαν αδιάκοπα αντικείμενα προς τα μέλη της αντίπαλης ομάδας, τραυματίζοντας σοβαρά τον πατέρα του παίκτη που αγωνιζόταν εκείνη την ώρα, Mariano Zabaleta.

Σε μια παραδοσιακή "τιτανομαχία" του λατινοαμερικανικού τένις, η Χιλή υποδέχτηκε την Αργεντινή στο O'Higgins Park Dome (τη σημερινή Movistar Arena), με ένα εισιτήριο για τη συμμετοχή στα World Group Play-offs εκείνου του Σεπτεμβρίου να βρίσκεται στο "φόντο".

Ήταν η 16η "κόντρα" των δυο χωρών και έγινε μόλις μια εβδομάδα μετά από τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Αργεντινής με τη Χιλή, στον οποίο οι Αργεντινοί είχαν επικρατήσει με 4-1. Επομένως, οι Χιλιανοί είχαν έναν επιπλέον λόγο για να θέλουν τη νίκη, βλέποντας ως ευκαιρία για ρεβάνς αυτό το tie.

Περίπου 12.000 Χιλιανοί φίλαθλοι γέμισαν τις κερκίδες του γηπέδου, ενώ αρκετοί απ’ αυτούς είχαν πιει, καθώς ανάμεσα στους μεγαλύτερους χορηγούς της εκδήλωσης ήταν μια ζυθοποιία, η οποία προσέφερε δωρεάν μπύρα στον κόσμο. Στον πρώτο αγώνα του tie, ο Marcelo Rios, Νο. 8 τότε στον κόσμο, κέρδισε τον Hernan Gumy (No. 71) με 6-4, 6-3, 4-6, 6-1 και έδωσε το προβάδισμα στη Χιλή.

Στο δεύτερο rubber ωστόσο, η Αργεντινή ετοιμαζόταν να ισοφαρίσει. Ο κορυφαίος παίκτης των φιλοξενούμενων, Mariano Zabaleta (No. 21) βρισκόταν απέναντι από τον ανερχόμενο τότε Nicolas Massu (Νο. 90), που ήταν μόλις 20 ετών. Ο Zabaleta είχε αποκτήσει προβάδισμα νίκης στο 7-5, 2-6, 7-6 (1), 3-1, όταν άρχισαν τα επεισόδια που θα έβαζαν τέλος μ’ αυτόν τον άδοξο τρόπο σ’ αυτόν τον πολύ ποιοτικό αγώνα.

Οι Χιλιανοί είχαν γενικά πολλά παράπονα από τις αποφάσεις του διαιτητή και των κριτών γραμμών. Στην 4η απόφαση που αποδοκίμασαν έντονα, κάποιοι δεν συγκρατήθηκαν και άρχισαν να πετούν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, σημαδεύοντας κυρίως τα μέλη της ομάδας της Αργεντινής. Πολλοί ακολούθησαν και πετούσαν πορτοκάλια, μπουκάλια, νομίσματα, ακόμα και τις πλαστικές καρέκλες στις οποίες καθόντουσαν!

Η ομάδα της Αργεντινής φυγαδεύτηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις της Χιλής, τους περίφημους "carabineros", ενώ όπως μαθεύτηκε αργότερα ο πατέρας του Zabaleta, τραυματίστηκε σοβαρά από ένα αντικείμενο στο κεφάλι και χρειάστηκε να κάνει 10 ράματα. Τραυματίστηκαν επίσης 2 αστυνομικοί και συλλήφθηκαν 5 οπαδοί.

Ο διαιτητής και ο supervisor αποφάσισαν να συνεχιστούν οι αγώνες την επόμενη μέρα, κεκλεισμένων των θυρών, οι παίκτες της Αργεντινής όμως αρνήθηκαν να επιστρέψουν στο γήπεδο, ανησυχώντας για τη σωματική τους ακεραιότητα ακόμα και μ’ αυτόν τον όρο. Η ITF έδωσε στη Χιλή τη νίκη "στα χαρτιά" με 5-0, εξαιτίας της απόφασης των Αργεντινών να μην κατέβουν στους αγώνες την επόμενη μέρα.

Βεβαίως όμως η Χιλή δε θα μπορούσε να πάρει και την πρόκριση στα Play-offs. Αποφασίστηκε να παραμείνουν και οι δυο ομάδες στην 1η κατηγορία της Αμερικανής ζώνης και την άνοδο για το World Group πήρε χωρίς να αγωνιστεί το Μαρόκο. Η Χιλή τιμωρήθηκε επίσης με πρόστιμο 141.800 δολαρίων και η Αργεντινή με πρόστιμο 77.100. Και οι δυο ομοσπονδίες έκαναν εφέσεις και τελικά οι ποινές μειώθηκαν στα 47.800 και 25.700 δολάρια αντίστοιχα. Μέχρι το 2003, η Χιλή δεν μπορούσε να διοργανώσει αγώνα Davis Cup και τελικά επέστρεψε στις εντός έδρας αναμετρήσεις τον Απρίλιο του 2004, όταν επιβλήθηκε του Εκουαδόρ με 5-0 στο Vina del Mar, σε άλλον έναν "ημιτελικό" ανόδου. Εκείνη τη χρονιά κέρδισε και την Ιαπωνία με 5-0 στα play-offs του World Group και την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στο World Group του Davis Cup, για πρώτη φορά από το 1985.

Μετά από το περιστατικό του Σαντιάγο, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το "Tarde de los sillazos" (απόγευμα της καρεκλιάς), οι δυο χώρες διοργάνωσαν έναν φιλικό αγώνα στην χιλιανή πρωτεύουσα, όπου η ομάδα της Χιλής πήρε τη νίκη με 2-1. Ο αγώνας επίδειξης ονομάστηκε "Copa de la Amistad" (το κύπελλο της φιλίας) και συμμετείχαν οι καλύτεροι παίκτες των ομάδων, αφού τη Χιλή εκπροσώπησαν οι Nicolas Massu και Fernando Gonzalez, ενώ για την Αργεντινή έπαιξαν οι Mariano Zabaleta και Mariano Puerta.

Αυτή τη χρονιά, η Χιλή θα αντιμετωπίσει και πάλι την Αργεντινή, για τον 2ο γύρο της 1ης κατηγορίας της Αμερικανικής ζώνης, στο Σαν Χουάν της Αργεντινής. Είναι η ίδια φάση με το 2000, αφού η νικήτρια ομάδα θα προκριθεί στα play-offs του World Group και θα διεκδικήσει την είσοδό της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2019. Επίσης θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση των δυο χωρών από το 2000 και το 17ο "clasico" του λατινοαμερικανικού τένις συνολικά, με τις δυο ομάδες να έχουν από 8 νίκες στο παρελθόν!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots