Ο πρώτος τίτλος του Djokovic (vids)

 
Ο πρώτος τίτλος του Djokovic (vids)
Ο πρώτος τίτλος του Djokovic (vids)
tennisnews team Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 - 16:41

Τέτοια εποχή, πριν από 10 χρόνια, ο Novak Djokovic κατέκτησε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του, στο Amersfoort της Ολλανδίας. Ο Σέρβος, 19 ετών τότε, κέρδισε το Dutch Open χωρίς να χάσει σετ και ο αντίπαλός του στον τελικό, Nicolas Massu, έκανε λόγο για ένα μεγάλο ταλέντο.

Στις 23 Ιουλίου του 2006, ο Novak Djokovic γονάτισε στο κεντρικό court του Amersfoort και πανηγύρισε την κατάκτηση του πρώτου τίτλου της καριέρας του, στο Dutch Open. Ο 19χρονος (τότε) Σέρβος, δεν απώλεσε ούτε ένα σετ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και στον τελικό επιβλήθηκε του Nicolas Massu με 7-6 (5), 6-4.

Δέκα χρόνια μετά, ο πρωταθλητής του Amersfoort το 2003, δήλωσε: "Με αντιμετώπισε ως ίσος. Είχαμε προπονηθεί μαζί και πριν από τον αγώνα, αλλά οι εντυπωσιακές δυνατότητές του ήταν αξιοπρόσεκτες. Πίστευα πως σίγουρα θα γίνει παίκτης Top 5 στο μέλλον. Είχε νοοτροπία νικητή και ήταν πολύ συγκεντρωμένος σε όλες τις κρίσιμες στιγμές."

Ο Djokovic είχε προηγηθεί με 3-0 και με 4-1 στο 1ο σετ του τελικού, πριν ο 26χρονος Χιλιανός, χρυσός Ολυμπιονίκης στην Αθήνα το 2004, ισοφαρίσει σε 4-4. Στο 9ο game o Σέρβος αντιμετώπισε break points, αλλά δεν έχασε την ψυχραιμία του και με απίστευτη ωριμότητα έδειξε χαρακτήρα και δεν "τρόμαξε" από το ενδεχόμενο της ανατροπής.

Ο Nole είχε και δύο set points στο 12ο game, όταν ήταν μπροστά με 6-5, αλλά ο Massu έβγαλε μερικά μεγάλα σερβίς και παρέμεινε "ζωντανός" στο σετ. Στο tie-break, o Djokovic ήταν πίσω με 0-3, αλλά κέρδισε τους 7 από τους 9 επόμενους πόντους και το κατέκτησε με 7-5, για να βάλει τέλος στο πρώτο σετ.

Μετά από ένα σετ που είχε διάρκεια 84 λεπτά, ο 19χρονος Djokovic είχε πάρει τα πάνω του και με ένα break στο 7ο game του 2ου σετ (για το 4-3), απέκτησε ξεκάθαρο προβάδισμα στον αγώνα. Ούτε το 2ο σετ πάντως ήταν εύκολο για τον Σέρβο, που μετά από πολλά κλειστά games και 2 ώρες και 41 λεπτά σκληρής μάχης, κατάφερε να "κλειδώσει" τη νίκη και να πανηγυρίσει δεόντως στο κέντρο του γηπέδου.

"Ήταν μια εκπληκτική εβδομάδα για μένα. Πάντα θα θυμάμαι αυτό το τουρνουά στο Amersfoort", είχε δηλώσει ο Djokovic, ο οποίος μέσα στην επόμενη δεκαετία κέρδισε 12 Grand Slam τίτλους και πέρασε 208 εβδομάδες στο Νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης (μέχρι τις 24 Ιουλίου, 2016), κερδίζοντας επάξια μια θέση ανάμεσα στους κορυφαίους τενίστες όλων των εποχών.

"Πάντα είχαμε καλή σχέση. Ήταν πολύ καλό άτομο, πολύ ευγενικός. Κατά τη διάρκεια του τελικού, με χειροκρότησε σε μερικούς πόντους, ενώ στην απονομή μου έδωσε συγχαρητήρια για την καριέρα μου", θυμάται ο Massu, o οποίος συμμετείχε σε 4 τελικούς στο 2006, ενώ έφτασε μέχρι το Νο. 9 της παγκόσμιας κατάταξης τον Σεπτέμβριο του 2004.

Ο Djokovic κέρδισε τον πρώτο του τίτλο στο ATP Tour υπό το βλέμμα του Marian Vajda, προπονητή του μέχρι και σήμερα, καθώς και της Jelena Ristic, με την οποία παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2014 και έκαναν μαζί ένα παιδί, τον Stefan, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Μετά από την κατάκτηση του τίτλου, ο Σέρβος κέρδισε 8 θέσεις και σκαρφάλωσε στο Νο. 28 της παγκόσμιας κατάταξης. Ήταν ήδη ο νεότερος παίκτης στο Top 50 της ΑΤΡ, καθώς και ο τρίτος teenager που κέρδισε τίτλο στο 2016, μετά από τον Andy Murray (San Jose) και τον Rafael Nadal, που είχε αναδειχθεί πρωταθλητής στο Ντουμπάι, στη Βαρκελώνη και στα Masters του Monte-Carlo και της Ρώμης.

"O Djokovic αξίζει όλα όσα πέτυχε. Ζει για το τένις, είναι πολύ οργανωμένος, πειθαρχημένος και πολύ καλός άνθρωπος. Ήταν μια όμορφη ανάμνηση που ήμουν στον πρώτο του τελικό", συμπλήρωσε ο Massu.

Το τελευταίο game του τελικού: 

Εκτεταμένα στιγμιότυπα από τον τελικό:

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots