Όταν ο 17χρονος Wilander, δίδασκε ήθος (vid)

 
Όταν ο 17χρονος Wilander, δίδασκε ήθος (vid)
Όταν ο 17χρονος Wilander, δίδασκε ήθος (vid)
tennisnews team Σάββατο, 04 Ιουνίου 2016 - 22:21


Σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου 1982, ο Mats Wilander πραγματοποίησε ένα από τα πιο γενναιόδωρα fair play που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία του τένις, σε match point του σε ημιτελικό Roland Garros! Ο διαιτητής της αναμέτρησης ήταν κατηγορηματικός, ο 17χρονος όμως Wilander του είπε πως έκανε λάθος και αρνήθηκε να πάρει τη νίκη μ' αυτόν τον πόντο!

Στο τελευταίο game του ημιτελικού του Roland Garros του 1982, ο Mats Wilander είχε match point απέναντι στον Jose-Luis Clerc και ετοιμαζόταν να γράψει ιστορία. O Αργεντινός, ο οποίος ήταν στο Νο. 4 του ταμπλό, σέρβιρε για να παραμείνει στο τουρνουά και ήταν πίσω με 30-40, όταν παίχτηκε ο πιο διάσημος πόντος του τουρνουά!

Ένα forehand του κατέληξε άουτ, σύμφωνα με τον επόπτη γραμμών, ωστόσο ο Clerc είχε αντίθετη άποψη. Παρόλα αυτά, ο διαιτητής της αναμέτρησης, Jacques Dorfman, ήταν σίγουρος για την απόφαση του επόπτη και δεν άκουγε τις διαμαρτυρίες του Αργεντινού. Δεν πήγε καν κοντά στο σημάδι, για να το ελέγξει.

Η αναμέτρηση ουσιαστικά θα είχε τελειώσει, αν δεν μιλούσε ο Wilander. Ο νεαρός - μόλις 17 ετών - Σουηδός, αρνήθηκε να πάρει την πολύ σπουδαία πρόκριση, με έναν πόντο που ούτε ο ίδιος θεωρούσε δίκαιο. Συμφωνούσε με την άποψη του αντιπάλου του και το είπε στον διαιτητή, όταν είδε πως ήταν κατηγορηματικός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Dorfman να κάνει πίσω και ο πόντος να επαναληφθεί, με τον Clerc να έχει μια νέα ευκαιρία να σερβίρει για την παραμονή του στο τουρνουά, αλλά και για την ισοφάριση σε ένα πολύ κλειστό 4ο σετ, που μπορούσε φυσικά να αλλάξει ολόκληρο τον αγώνα. 

Ο Wilander πάντως, σα να δικαιώθηκε για την όμορφη πράξη του, πήρε τον πόντο καθαρά αυτή τη φορά, με λάθος του Clerc. Κέρδισε τον αγώνα με 7-5, 6-2, 1-6, 7-5 και πανηγύρισε μια μεγάλη πρόκριση. Δυο μέρες μετά, ο 17χρονος θα έγραφε ιστορία στο Παρίσι, όπου κέρδισε τον πρώτο από τους 7 Grand Slam τίτλους του, επικρατώντας στον τελικό του μεγάλου Guillermo Vilas, με 1-6, 7-6, 6-0, 6-4.

"Του είπα πως δεν μπορούσα να κερδίσω έτσι", ανέφερε μετά από τον αγώνα ο Wilander, για την περίφημη συνομιλία του με τον διαιτητή, στη New York Times.

"Δεν ήμουν νευρικός, αλλά μετά από αυτό σκεφτόμουν ότι θα κερδίσει το 4ο σετ", πρόσθεσε ο Σουηδός.

Ο Dorfman είπε πως εκείνη την ώρα ήταν πεπεισμένος ότι αυτή η μπάλα δεν είχε βρει τη γραμμή, αλλά παραδέχτηκε το λάθος του, ενώ εξύμνησε τον Wilander για τη φιλοτιμία του: "Η μπάλα ήταν μέσα. Έπρεπε να παίξουμε ξανά τον πόντο. Σε όλη την εμπειρία μου, δεν έχω ξανα δει τόσο ευγενική χειρονομία σε match point."

Ο Wilander βραβεύτηκε για το fair play του με το Pierre de Coubertin World Fair Play Trophy.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots