Εικόνες από το βομβαρδισμένο Wimbledon

 
Εικόνες από το βομβαρδισμένο Wimbledon
Εικόνες από το βομβαρδισμένο Wimbledon
tennisnews team Πέμπτη, 02 Απριλίου 2020 - 22:17

Με αφορμή την ακύρωση του Wimbledon - για πρώτη φορά από το 1945 - θυμόμαστε το πιο "μαύρο" κεφάλαιο του Championships, όταν το τουρνουά σταμάτησε να διεξάγεται για 5 συναπτά έτη εξαιτίας του B' Παγκοσμίου Πολέμου και το ιστορικότερο club τένις του κόσμου βομβαρδίστηκε από τη Λουφτβάφε.

Το Championships αποτελεί το παλαιότερο τουρνουά τένις στον κόσμο και φιλοξενείται στο Wimbledon από το 1877. Αρκετές δεκαετίες πριν, η διοργάνωση είχε διακοπεί εξαιτίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σε μια "μαύρη" σελίδα για την ιστορία του. Το Wimbledon δε θα μπορούσε να γλιτώσει από τον βομβαρδισμό του Λονδίνου. Περίπου 14.000 σπίτια καταστράφηκαν, 2.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι και περισσότεροι από τους μισούς τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η ώρα 5:20μ.μ. της 16ης Αυγούστου 1940 και μια σειρά από τις περίφημες βόμβες 50kg της Luftwaffe προσγειώθηκαν στους δρόμους Merton High Street και Kingston Road του Λονδίνου, σκοτώνοντας 14 άτομα και τραυματίζοντας 59 ακόμη. Ήταν η πρώτη φορά που η περιοχή του Wimbledon υπέφερε από κάποια επίθεση κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε ξεκινήσει 11 μήνες πριν.

Το All England Club είχε κλείσει τις πόρτες του από την έναρξη του πιο σκληρού πολέμου της ιστορίας, δηλαδή από το 1939. Οι σπουδαιότερες εγκαταστάσεις γηπέδων τένις με γρασίδι δε θα μπορούσαν να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς του Λονδίνου και κατά τη διάρκεια των 6 ετών του πολέμου, περισσότερες από 1000 βόμβες έπεσαν στην περιοχή του Wimbledon. Καταστράφηκαν 14.000 σπίτια, περίπου 2.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, 1.071 τραυματίστηκαν και 150 πέθαναν.

Τα γήπεδα του All England Club ήταν από τα μέρη που δεν καταστράφηκαν ολοσχερώς και έτσι οι Βρετανοί τα χρησιμοποίησαν ως σημεία πρώτων βοηθειών, αλλά και νεκροτομεία.

Το Centre Court βέβαια ήταν στο στόχαστρο των Ναζιστών και υπέστη σημαντικές ζημιές, με το σημαντικότερο χτύπημα να γίνεται στις 11 Οκτωβρίου 1940. Οι ζημιές αποκαταστάθηκαν εντελώς το 1947. Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα στις κερκίδες ήταν κατεστραμμένο στο κεντρικό court του All England Club, το τουρνουά άρχισε ξανά με το που τελείωσε ο πόλεμος, το 1946. Είχαν καταστραφεί γύρω στα 1.200 καθίσματα.

Το 1946, για το πρώτο τουρνουά στο Wimbledon μετά από 7 χρόνια, ταξίδεψαν παίκτες από 23 χώρες για να αγωνιστούν. Η φήμη του ως το κορυφαίο τουρνουά του κόσμου γρήγορα αποκαταστάθηκε. Δεν υπήρξε προκριματικό τουρνουά και οι παίκτες εξασφάλισαν τη συμμετοχή τους μέσα από τις κατατάξεις της εποχής. Νικητές αναδείχθηκαν ο Γάλλος Yvon Petra και η Αμερικανίδα Pauline Betz.

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014, στη στήλη "History Corner" του tennisnews.gr.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots