Η Μαρία Σάκκαρη στο tennisnews.gr: "Χτίσαμε μια καλή βάση στο παιχνίδι μου"

 
Μαρία Σάκκαρη
Μαρία Σάκκαρη Φωτογραφία: Jimmie48 / WTA
tn team Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 - 21:55

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη με το tennisnews.gr, η Μαρία Σάκκαρη μίλησε για την πολύ σημαντική αγωνιστική της βελτίωση των τελευταίων μηνών και τι χρειάστηκε να κάνει για να την πετύχει, για την εξαιρετική της ομάδα, που τη βοηθάει να περνάει και πολύ καλύτερα τη νέα δύσκολη πραγματικότητα των τουρνουά, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για τον μεγάλο στόχο της για φέτος και πολλά ακόμα.


Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε η Μαρία Σάκκαρη:

Πώς διαχειρίζεσαι τη νέα πραγματικότητα με τα bubbles, τους περιορισμούς και τα μέτρα; Έχει αρχίσει να σε κουράζει; Θεωρείς ότι έχει επιπτώσεις στο πνευματικό κομμάτι του παιχνιδιού σου;

"Η αλήθεια είναι πως εμένα δεν με έχει επηρεάσει αρνητικά. Πιστεύω ότι έχω μια πάρα πολύ καλή ομάδα και ανθρώπους γύρω μου, περνάει ευχάριστα η ώρα μου. Όπως και στο Μαϊάμι που είχε ερθεί μαζί μας και ο Γιάννης (Στεργίου) και ήμασταν οι τρεις μας (μαζί με τον Tom Hill και τον Γιάννη Στεργίου), παίζαμε επιτραπέζια το βράδυ και άλλα παρόμοια παιχνίδια. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν επιπτώσεις, το αντίθετο θα έλεγα. Έκανα ένα από τα καλύτερά μου αποτελέσματα από το ξεκίνημα του tour πέρσι, μετά τη διακοπή λόγω του κορωνοϊού."

Τον τελευταίο καιρό έχεις παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στο σερβίς σου. Μπορείς να μας μιλήσεις γι' αυτό, τι χρειάστηκε να κάνεις διαφορετικά και τι άλλαξες στην προπόνησή σου για να το πετύχεις;

"Όταν σταματήσαμε πέρσι εκείνο το μεγάλο διάστημα, συζητήσαμε αρκετά με τον Tom και είπαμε ότι πλέον έχει ανεβεί πολύ το επίπεδο στις γυναίκες. Όλες οι παίκτριες σερβίρουν πολύ καλά σ' αυτό το επίπεδο, οπότε νιώθαμε και οι δυο ότι πρέπει να έχεις ένα πολύ καλό σερβίς στο υψηλότερο επίπεδο. Εγώ είχα και τη βάση, είχα πολλή φυσική δύναμη σαν αθλήτρια, είχα στοιχεία τα οποία βοηθούσαν το σερβίς μου να εξελιχθεί, οπότε είπαμε πως έπρεπε να δουλέψουμε πολύ πάνω σ' αυτό. Έτσι και κάναμε. Και συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να κάνουμε. Το σερβίς είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα στην προπόνησή μου, υπάρχουν μέρες που σερβίρω για πολλή ώρα, σε λογικά πλαίσια πάντα γιατί υπάρχει και ο κίνδυνος τραυματισμού. Το σερβίς μου έχει πολλή δύναμη, αλλά αυτό που έχω βελτιώσει περισσότερο πιστεύω είναι η τοποθέτηση και ότι έχω και ποικιλία στο σερβίς μου. Μπορώ να χτυπήσω flat, slice, kick, αυτό είναι κάτι που μου δίνει μεγάλη εμπιστοσύνη."

Αυτή την περίοδο εστιάζεις σε κάποιο συγκεκριμένο στοιχείο του παιχνιδιού σου; ή συνεχίζεις με το ίδιο πλάνο και πρόγραμμα;

"Από την αρχή της χρονιάς και πέρσι προς το τέλος, στην Οστράβα, είχαμε πει ότι πρέπει να βάλω περισσότερο στο παιχνίδι μου το slice, να κατεβαίνω στο βολέ όταν έχω την ευκαρία. Εντάξει, είναι πράγματα που δεν θα τα κάνω σε κάθε πόντο, θα επιδιώξω το slice ή το να κατέβω στο βολέ, αλλά μόνο στην κατάλληλη μπάλα. Γενικά νομίζω ότι έχουμε χτίσει μια πολύ καλή βάση στο παιχνίδι μου. Υπάρχουν σίγουρα περιθώρια βελτίωσης σε όλο το παιχνίδι μου, αλλά δεν θέλω να αλλάξω τον τρόπο που παίζω κατά πολύ."

Έχει γίνει αρκετή συζήτηση τελευταία για τις αλλαγές που έχουν εφαρμόσει στην κατάταξη η ATP και η WTA και κατά πόσο αυτές είναι τελικά δικαιότερες για όλους ή άδικες. Ούσα και μια παίκτρια που ενδεχομένως έχει αδικηθεί από τις αλλαγές, αφού έκανες το καλύτερό σου ξεκίνημα σε σεζόν και παρόλα αυτά δεν κέρδισες καμιά θέση μέχρι πολύ πρόσφατα, ποια είναι η δική σου άποψη για το θέμα;

"Παρόλο που αυτή τη στιγμή είμαι στο highest ranking μου, πιστεύω ότι είμαι από τις παίκτριες που έχουν αδικηθεί. Στην αρχή με ενοχλούσε πάρα πολύ, γιατί έβλεπα ότι κερδίζω και έπεφτα θέσεις. Έκανα πολύ καλό ξεκίνημα στο Άμπου Ντάμπι και από το Νο.20 έπεσα στο Νο.25. Με ενοχλούσε αυτό και έπρεπε να το συζητήσω με τους δικούς μου ανθρώπους, γιατί με επηρέαζε και στην καθημερινότητά μου αυτό, ήταν περίεργο συναίσθημα να βλέπω τον εαυτό μου να πέφτει. Συνεχίζει να μην είναι πραγματικό το ranking, συνεχίζει να προστατεύει πάρα πολλές παίκτριες, αλλά η WTA πήρε την κατάλληλη απόφαση να επιστρέψουμε στο παλιό σύστημα, με εξαίρεση 1-2 τουρνουά που δε θα γίνουν φέτος, οπότε πιστεύω ότι η πραγματικότητα θα φανεί από τον Σεπτέμβριο και μετά που θα κλείσουμε ουσιαστικά και πάλι έναν συνεχόμενο χρόνο στο tour."

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος για τη φετινή σεζόν;

"Δεν μπορώ να πω έναν συγκεκριμένο αριθμό (για την κατάταξη). Πιστεύω πως είμαι σε πάρα πολύ καλό δρόμο, έχω αποδείξει στον εαυτό μου ότι μπορώ να κερδίσω όλες τις παίκτριες, αισθάνομαι ότι ανήκω εκεί και το έχω αποδείξει και στον κόσμο πολλές φορές αυτό. Θα ήθελα να κερδίσω ένα μεγάλο τουρνουά, είτε αυτό είναι 500άρι, είτε 1000άρι. Βρέθηκα κοντά δυο φορές. Πιστεύω πως είναι εφικτό και πως αν συνεχίσω έτσι θα συμβεί."

Έχετε μιλήσει φέτος με τον Στέφανο σχετικά με το ενδεχόμενο να παίξετε διπλό μαζί στους Ολυμπιακούς;

"Το έχουμε συζητήσει εδώ και πολύ καιρό, δεν το έχουμε ξανασυζητήσει φέτος συγκεκριμένα, αλλά νομίζω ότι θέλουμε και οι δυο να παίξουμε μαζί στους Ολυμπιακούς. Έχουμε πολύ καλή χημεία μέσα στο γήπεδο, κερδίσαμε πολύ καλούς παίκτες στο Hopman Cup τότε, με highlight τον Federer. Πιστεύω ότι θα γίνει, πρέπει να είμαστε πολύ άτυχοι για να μην μπούμε στο τουρνουά. Είναι πολύ ψηλά στη βαθμολογία και εγώ ανεβαίνω, οπότε μπορούμε να 'χουμε πολύ υψηλό κοινό ranking, δεν υπάρχει λόγος να μην παίξουμε."

Η εικόνα που δείχνεις τους τελευταίους μήνες, είναι εικόνα διεκδικητριας τίτλων, μιας αθλήτριας που μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους σε WTA τουρνουά αλλά και σε Grand Slam. Ποιο πιστεύεις πως ειναι το συστατικό που θα σε φτάσει εκεί; Εσύ το νιώθεις αυτό;

"Πραγματικά το πιστεύω και γω πάρα πολύ. Τους τελευταίους μήνες δοκιμάζω καινούργια πράγματα με τον εαυτό μου και να τρόπους να αλλάξω κάποια πράγματα εκεί που είχα τα μεγαλύτερα ελαττωμάτα, όπως στην ψυχολογία μου. Η αλήθεια είναι ότι έχω βρει μερικούς τρόπους που με βοηθάνε πάρα πολύ. Ωριμάζω, μεγαλώνω, καταλαβαίνω, βλέπω, είναι ένας συνδυασμός όλων. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχω πάρα πολύ μεγάλη θέληση στο να βελτιωθώ, να γίνω καλύτερη και γενικά να διεκδικήσω αυτούς τους τίτλους. Νομίζω ότι αν συνεχίσω έτσι και είμαι υγιής πάνω απ' όλα, δίνω πολύ καλές πιθανότητες και ευκαιρίες στον εαυτό μου για να συμβεί."

Σε είδαμε και στο Μαϊάμι με τον Γιάννη Στεργίου. Υπάρχει σκέψη για μια πιο μόνιμη συνεργασία;

"Ο Γιάννης θα έρθει μαζί μας σε κάποια τουρνουά φέτος. Είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό μέλος της ομάδας και πιστεύουμε πως ένα από τα πράγματα που συζητήσαμε με τον Tom είναι πως η βοήθεια του Γιάννη είναι πολύτιμη και στα τουρνουά. Είναι και φίλος μου εδώ και πολλά χρόνια, μεγαλώσαμε μαζί. Μπορώ μαζί του να κάνω την προπόνηση που πραγματικά θέλω στα τουρνουά. Με βοήθησε πάρα πολύ στο Μαϊάμι. Θα έρθει πάλι μαζί μας στη Μαδρίτη και θα συζητήσουμε και που αλλού θα έρθει. Τώρα είναι και λίγο δύσκολη η κατάσταση στα τουρνουά, γιατί δεν σου επιτρέπουν να έχεις μαζί σου πάνω από 2 άτομα, οπότε πρέπει να δούμε και αυτό πως θα πάει."

Μέσα στο 2020 και φέτος έχεις αναπτύξει και φιλανθρωπική δράση. Θέλεις να μας πεις κάτι για αυτό;

"Μου αρέσει πάρα πολύ να βοηθάω και όποτε έχω την ευκαιρία, με τη ΔΕΣΜΟΣ συγκεκριμένα, που δεν είναι συνεργασία, δεν μπορώ να το αποκαλέσω συνεργασία, είναι μια σχέση που έχουμε με την ομάδα του ΔΕΣΜΟΥ. Μιλάμε και συννενοούμαστε μαζί, κοιτάμε που μπορούμε να βοηθήσουμε πιο πολύ, με αντιπροσωπεύει όλο αυτό. Με οποιονδήποτε τρόπο μπορώ να βοηθήσω, θέλω να το κάνω."

Είσαι ένα άτομο εξωστρεφές και κοινωνικό. Πώς διαχειρίζεσαι την «κοινωνική απομάκρυνση» που επιβάλλεται λόγω της πανδημίας;

"Η αλήθεια είναι ότι είμαι αρκετά κοινωνική, αλλά επειδή ζούσα και 4 χρόνια στη Βαρκελώνη έχω μάθει και να ζω μόνη μου και να περνάω πολύ χρόνο με τον εαυτό μου. Και αυτό μου αρέσει πολύ, τα βρίσκω με τον εαυτό μου, για να το πω έτσι. Γενικά περνάω πολλές ώρες μόνη μου και δεν έχω κάποιο πρόβλημα μ' αυτό. Τους φίλους μου συνεχίζω να τους βλέπω, τους μιλάω συνεχώς. Σίγουρα όχι όσο πριν, αλλά έχω κρατήσει τις ισορροπίες, όσο επιτρέπεται λόγω και της κατάστασης. Το έξω σίγουρα λείπει σε όλους μας, να βγεις να πας για φαγητό. Εγώ βέβαια είχα την ευκαιρία να το κάνω σε κάποιες χώρες φέτος, οπότε δεν μπορώ να έχω παράπονο."

Τι σειρές ή ταινίες είδες ή βλέπεις μέσα στους περιορισμούς του lockdown; Κάποια βιβλία που σου έχουν κάνει συντροφιά;

"Δυστυχώς δεν είμαι βιβλιοφάγος, βλέπω πολλές ταινίες και πολλές σειρές. Έχω δει διάφορες. Τώρα μόλις τελείωσα το The Certained. Μου αρέσουν οι αληθινές ιστορίες, μου αρέσει πολύ το crime. Ακούγεται λίγο dark, αλλά δεν είμαι dark τύπος. Απλά μ' αρέσει ό,τι έχει να κάνει με CSI, FBI κτλπ. Μ' αρέσει πάρα πολύ το ντοκυμαντέρ της Formula 1, γιατί μ' αρέσει πολύ η Formula 1, την αγάπησα μέσα απ' αυτό το show πριν από 2 χρόνια.

Κατά καιρούς έχεις εκφράσει την προτίμησή σου για την ελληνική μουσική. Τι ακούς αυτό τον καιρό; Από τη διεθνή σκηνή;

"Η αγάπη μου για την ελληνική μουσική συνεχίζει. Κάνω μια μίξη μεταξύ ελληνικής και ξένης, μ' αρέσει πολύ και η ροκ μουσική, μ' αρέσουν πολύ οι U2. Έχω μια αγάπη για τους U2 που μου την έχει μεταφέρει ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος (σ.σ. ο γυμναστής της). Θυμάμαι απ' όταν ξεκίνησα με τον Γιώργο, ότι κάθε φορά που κάναμε προπόνηση ακούγαμε U2 και μου το 'χει περάσει όλο αυτό. Μ' αρέσουν οι Coldplay, μ' αρέσει και η ρεγκετόν, γενικά έχω περίεργο γούστο στη μουσική, μ' αρέσουν διάφορα είδη."

Η Μαρία βρίσκεται ήδη στη Μαδρίτη, μαζί με τον Tom Hill και τον Γιάννη Στεργίου. Την Παρασκευή θα μπει στη μάχη του 1ου γύρου του Mutua Madrid Open, αντιμετωπίζοντας την Amanda Anisimova.

Την ευχαριστούμε για την πολύ ωραία συνέντευξη που μας παραχώρησε και τις ευχόμαστε τα καλύτερα για τη συνέχεια της σεζόν!

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots