Ο Χρήστος Φιωτάκης στο tennisnews.gr

 
Χρήστος Φιωτάκης
Χρήστος Φιωτάκης Φωτογραφία: tennisnews.gr
tennisnews team Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 - 19:18

Έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και ο Felipe Massa, ενώ τον τελευταίο χρόνο δουλεύει με τον Στέφανο Τσιτσιπά, ήταν μέλος της Εθνικής ομάδας Davis Cup το 2019 και θα είναι στην Αυστραλία για το ATP Cup αυτές τις ημέρες. Ο λόγος για τον Χρήστο Φιωτάκη, με τον οποίο είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια των αγώνων της Εθνικής μας ομάδας για την 3η κατηγορία του Davis Cup, στο ΤΑΤOΪ Club, συναντήσαμε τον Χρήστο Φιωτάκη, τον προπονητή των κορυφαίων. 

Με ένα εντυπωσιακό βιογραφικό, πρωταθλητισμό στον στίβο και στο ράγκμπι και συνεργασίες με τους Felipe Massa, Charles Leclerc, Thierry Neuville, Jerome d'Ambrosio και Andreas Michelsen, ο Χρήστος Φιωτάκης τον τελευταίο χρόνο δουλεύει στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης με την ομάδα του Στέφανου Τσιτσιπά, ενώ ακολούθησε τον Στέφανο, τον Πέτρο και τον Απόστολο Τσιτσιπά, στο όμορφο ταξίδι που είχαν στο Davis Cup, όπου συνεργάστηκε και με τα υπόλοιπα παιδιά της Εθνικής μας ομάδας, τον Μιχάλη Περβολαράκη και τον Μάρκο Καλοβελώνη.

Όταν τον στυναντήσαμε στα γήπεδα του ΤΑΤΟΪ, του ζητήσαμε να μας πει ο ίδιος μερικά λόγια γι' αυτόν: "Γεννήθηκα στα Χανιά. Στα 18 μου έφυγα στην Αμερική με υποτροφία και σπούδασα αθλητικές επιστήμες και αθλητική ψυχολογία στο UCLA. Επέστρεψα στην Ελλάδα και ήμουν στις Εθνικές ομάδες του στίβου. Το πρώτο μου αγώνισμα ήταν 110μ. με εμπόδια. Δεν ήμουν πολύ ψηλός για εμπόδια, οπότε μου είπαν να το γυρίσω στα 100μ. Για αρκετές χρονιές εκπροσώπησα το εθνόσημα και το 2004 αποφάσισα να σταματήσω το στίβο, γιατί δεν μπορούσα να ξεπεράσω τον εαυτό μου, είχα προβλήματα με τις επιδόσεις μου. Πιστεύω πως μπορούσα να τρέξω πολύ γρηγορότερα, αλλά δεν είχα κάποιον άνθρωπο που μπορούσε να με διαχειριστεί ψυχολογικά. Όλοι νομίζανε ότι έκανα λάθη σε άλλους τομείς, αλλά τα λάθη μου ήταν τεχνικά, που τα ανακάλυψα μόνος μου αρκετά αργότερα, στα 37 μου, όταν αποφάσισα να τρέξω μόνος μου σε Πανευρωπαϊκό Masters και βγήκα 8ος, κέρδισα το Βαλκανικό και έκανα πανελλήνιο ρεκόρ βετεράνων. Τότε, επειδή είχα και έναν τραυματισμό απ' το ράγκμπι - δεν έχω οπίσθιο χιαστό και μια σπονδυλολίσθηση - αναγκάστηκα να τρέξω τεχνικά και όχι με το όπλο που είχα πάντα, τη δύναμη και την εκρηκτικότητα. 

Μετά το στίβο έπαιξα επαγγελματικά ράγκμπι. Εκπροσώπησα 59 φορές το εθνόσημο. Δυστυχώς, έχει διαλυθεί η ομάδα. Ήμουν και είμαι ακόμα ο πρώτος σκόρερ της Εθνικής ομάδας ράγκμπι. Στο εξωτερικό έχω παίξει σε αρκετές ομάδες και τελείωσα την καριέρα μου στη Νίκαια. Έτσι κάποιοι σπόνσορές μου μου πρότειναν να δουλέψω στο Μονακό, σαν trainer σε corporate και mental trainer σε επιχειρήσεις.

Ο πρώτος μου μεγάλος αθλητής ήταν ο Felipe Massa, που είχε έρθει μετά τον τραυματισμό του και μου είπε πως έψαχνε για fitness coach. Ήταν σοβαρός τραυματισμός και όλοι τον είχαν για τελειωμένο, αλλά καταφέραμε να μείνει για 5 χρόνια ακόμα στη Formula 1, με πολύ καλές επιδόσεις.

Τώρα δουλεύω στην ομάδα ράγκμπι του Μονακό, που έχω παίξει κιόλας. Αυτό δε μου δίνει αρκετά χρήματα, αλλά είναι κάτι που αγαπάω. Μου αρέσουν οι προκλήσεις, όπως μια πρόκληση ήταν να έρθω για την Εθνική, τα έχω αφήσει όλα πίσω και ήρθα για 17 μέρες."

Μέσα από τον στίβο, ο Φιωτάκης συνεργάστηκε και με τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, τον προπονητή φυσικής κατάστασης της Μαρίας Σάκκαρη: "Ξέρω πάρα πολύ καλά τη Μαρία και τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ένας αρκετά μεγάλος αθλητής του στίβου. Τον έχω συναντήσει και σαν προπονητή στην Εθνική ομάδα, στις τελευταίες μου χρονιές."

Η επιτυχία οφείλεται και στην αφοσίωση που δείχνει στη δουλειά του, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψιν τον ρόλο του: "Ένας γυμναστής πρέπει να είναι και ένας εμψυχωτής. Είναι αυτός που έχει τον αθλητή κάθε μέρα, είναι αυτός που τον σπρώχνει όταν δεν θέλει ο αθλητής. Όταν είναι κουρασμένος, όταν δεν θέλει να κάνει πράγματα και θέλει μόνο να παίζει τένις, πρέπει να τον βάλει να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν. Μέσα στο γήπεδο, προσπαθεί να κάνει τον παίκτη να καταλάβει πως όλη αυτή η σκληρή δουλειά που έχει κάνει άξιζε και πρέπει να το διασκεδάσει.

Ο προπονητής κερδίζει τον σεβασμό απ' τον αθλητή, με το να του ζητάει εφικτά πράγματα. Υπάρχουν προπονητές που ζητάνε απ' τους αθλητές τους πράγματα που δεν γίνονται. Όταν ο αθλητής το καταλάβει αυτό, χάνει την εμπιστοσύνη του σε σένα. Πρέπει όταν κοιτάς έναν αθλητή στα μάτια και του λες "πάμε, μπορείς", να σε πιστεύει ότι το εννοείς. Αν δεν σε πιστέυει, δεν μπορείς να τον βοηθήσεις."

Όσο για τον ρόλο του γυμναστή στο τένις, μας είπε: "Στο τένις πολλές φορές, οι αθλητές δουλεύουν πάρα πολύ την τεχνική και αφήνουν τη φυσική κατάσταση. Στη φυσική κατάσταση υπάρχουν δυο κομμάτια, το strength conditioning και το fitness. Fitness είναι πόσο μπορώ να αντέξω καρδιοαναπνευστικά, πόσο μπορώ να κάνω 5 slice και να ανέβω στο φιλέ. Υπάρχει όμως και ο παράγοντας της δύναμης. Όταν έχω relative strength, δηλαδή δύναμη προς το βάρος του σώματός μου, όταν θα χρειαστεί να κάνω τα πρώτα 2-3 βήματα, θα είμαι πολύ δυνατός. Ακόμα και όταν είμαι πολύ κουρασμένος, θα φτάσω. Αυτό σε προστατεύει και από τραυματισμούς, όταν όλοι οι μυς στο σώμα σου είναι δυνατοί και ομοιόμορφα γυμνασμένοι."

Τέλος, για τη συνεργασία του με τον Στέφανο Τσιτσιπά, η οποία ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο: "Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί μετά το Australian Open. Για μένα είναι ένας αθλητής που έχει τρομερές δυνατότητες. Σωματικά, ακόμα μπορεί να βελτιωθεί αρκετά. Μερικές φορές τον βλέπουμε και παίζει ένα ωραίο παιχνίδι, ενώ είναι ακόμα στο 70%. Καμιά φορά στην προπόνηση αν δεν έχει challenge δεν μπορεί να παίξει και αυτό είναι το πολύ δύσκολο για έναν τενίστα, το πως να τον κρατήσεις να έχει το κίνητρο να παίξει στην προπόνηση."

Μετά από την πολύ σημαντική βοήθειά του στην ομάδα του Davis Cup, ήρθε η σειρά του ATP Cup, που ξεκινάει και επίσημα αυτή την Παρασκευή. Η Εθνική μας ομάδα αποτελείται από τον Στέφανο, τον Πέτρο Τσιτσιπά, τον Μιχάλη Περβολαράκη, τον Μάρκο Καλοβελώνη και τον Αλέξανδρο Σκορίλα, ενώ αρχηγός της αποστολής θα είναι ο Απόστολος Τσιτσιπάς και προπονητής φυσικής κατάστασης ο Χρήστος Φιωτάκης.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Today’s smacking brought climate change #backthegreeks @atpcup

A post shared by P Ξ T R O S (@petrostsitsipas00) on

 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots