Ο Αντώνης Κουντούρης στο tennisnews.gr

 
Ο Αντώνης Κουντούρης στο tennisnews.gr
Ο Αντώνης Κουντούρης στο tennisnews.gr
tennisnews team Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 - 6:52

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε για το tennisnews.gr, o πολύ έμπειρος προπονητής Αντώνης Κουντούρης, μίλησε μεταξύ άλλων για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αμερική, για το ανεβασμένο επίπεδο του κολεγιακού τένις και για την μεγάλη απόφαση πολλών αθλητών από τη χώρα μας να προσχωρήσουν σε αυτό.

Ο Αντώνης Κουντούρης είναι υπεύθυνος του τμήματος "Juniors" στο Georgetown Prep Tennis Club, στο Rockville του Maryland, τα τελευταία 2,5 περίπου χρόνια, καθώς και διευθυντής αγώνων της USTA.

tennisnews.gr: Μέσα από την εμπειρία σου όλα αυτά τα χρόνια, ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές που έχεις παρατηρήσει ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αμερική; 

Αντώνης Κουντούρης: Πιστεύω ότι προπονητικά δεν υπάρχουν και τόσο μεγάλες διαφορές. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί και άξιοι προπονητές που ξέρουν τι κάνουν. Σε επίπεδο προπονήσεων λοιπόν δεν έχει η χώρα μας τίποτα να ζηλέψει ακόμα και από τις μεγάλες τενιστικές ακαδημίες της Αμερικής.

Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά στην οργάνωση του αγωνιστικού προγράμματος. Εδώ υπάρχουν αμέτρητα τουρνουά που τα παιδιά μπορούν να αγωνιστούν πολύ κοντά στα σπίτια τους και αυτό είναι αναγκαίο για κάθε τζούνιορ παίχτη που έχει στόχους και όνειρα. Στην Ελλάδα τα παιδιά, ειδικά της επαρχίας, δεν έχουν την δυνατότητα να παίξουν αρκετούς επίσημους αγώνες στο επίπεδο που χρειάζεται έτσι ώστε να αναπτυχθούν σωστά και να αποκομίσουν τις αναγκαίες εμπειρίες.

Επειδή τυχαίνει να είμαι διευθυντής αγώνων της USTA, να σας πω μόνο ότι κάθε 2-3 εβδομάδες πρέπει να παρακολουθούμε webinars ώστε να προσφέρουμε ότι το καλύτερο στα παιδιά, ενώ γίνονται τουλάχιστον 4 συναντήσεις κάθε χρόνο μεταξύ διευθυντών αγώνων και οργανωτών της USTA ώστε να οργανωθούμε καλύτερα την επόμενη χρονιά.

TN: Πόσο εύκολο είναι για έναν Έλληνα προπονητή τένις να εργαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει;

AK: Το να βρει δουλειά ένας Έλληνας προπονητής στην Αμερική δεν είναι και τόσο δύσκολο. Το επάγγελμα εδώ γνωρίζει άνθιση και οι ακαδημίες ψάχνουν διαρκώς προπονητές. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις. Το βλέπω αυτό και στο δικό μας club, δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε προπονητές για να προσλάβουμε.

Το δύσκολο βέβαια είναι να αποκτήσεις τα απαραίτητα έγγραφα και άδειες ώστε να έχεις δικαίωμα να δουλέψεις εδώ. Να πάρεις την VISA δηλαδή.

TN: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πως πολλοί παίκτες και πολλές παίκτριες που πέρασαν από το κολεγιακό, τα καταφέρνουν μια χαρά στο κορυφαίο επίπεδο (ATP/WTA). Μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια είχαμε το παράδειγμα του Steve Johnson και της Nicole Gibbs, ενώ ακόμα πιο πρόσφατο είναι αυτό της Danielle Collins. Που θεωρείς ότι οφείλεται αυτό; 

AK: Νομίζω αυτό γίνεται για 2 λόγους. Πρώτον είναι τεράστιο ρίσκο να πει ένα παιδί στα 18 του ότι το επάγγελμά του θα είναι τενίστας. Όλοι ξέρουμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό τα καταφέρνει και μπορεί και ζει από τα λεφτά που βγάζει από τα τουρνουά. Οπότε πολλοί junior top τενίστες θέλουν το χαρτί από το πανεπιστήμιο έτσι ώστε να έχουν μια επιλογή στη ζωή τους σε περίπτωση που δεν τους βγει το τένις. Ο δεύτερος λόγος που συμβαίνει αυτό κατά την γνώμη μου είναι και οικονομικός. Ένας αθλητής στο άθλημα αυτό για τα καταφέρει χρειάζεται να ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα. Αν πάρει υποτροφία σε ένα κολλέγιο με πολύ καλό πρόγραμμα τένις, θα έχει προπονητές, γυμναστές, γιατρούς από πάνω του χωρίς να ξοδέψει τίποτα. Κάποιος/α λοιπόν που οικονομικά δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει τώρα θα έχει την ευκαιρία να προπονείται και να ανταγωνίζεται σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο για 4 χρόνια. Αυτοί οι λόγοι βέβαια κάνουν το επίπεδο στο κολεγιακό απίστευτα υψηλό ειδικά στα Top 30 πρώτα κολλέγια.

TN: Πολλοί Έλληνες και Κύπριοι αθλητές του τένις, επιλέγουν πλέον το κολεγιακό και διεκδικούν υποτροφίες. Μπορεί αυτό το φαινόμενο κατά τη γνώμη σου να βοηθήσει και το ελληνικό τένις;

AK: Και βέβαια μπορεί να βοηθήσει το ελληνικό τένις. Υπάρχουν Έλληνες αυτήν την στιγμή που παίζουν σε πολύ δυνατές κολεγιακές ομάδες και που μετά τις σπουδές τους ίσως συνεχίσουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Θοδωρή Αγγελίνο ο οποίος έπαιξε κολεγιακό τένις για το University of Virginia και μετά την αποφοίτηση του έφτασε ακόμα και στο 251 κόσμου στην κατάταξη της ATP.

TN: Θα ενθάρρυνες τα νέα παιδιά να πάρουν αυτή τη μεγάλη απόφαση; Ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματα για κάποιο νέο αθλητή από την Ελλάδα που θα επιλέξει να σπουδάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να συνεχίσει το αγωνιστικό τένις στο NCAA;

AK: Και βέβαια θα τα ενθάρρυνα. Δυστυχώς στην Ελλάδα ακόμα, σπουδές και αθλητισμός δεν πάνε μαζί, και μακάρι αυτό κάποια στιγμή να αλλάξει αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Το NCAA είναι ο μόνος τρόπος τα νέα παιδιά να μπορέσουν να προπονούνται και να συμμετέχουν σε αγώνες σε υψηλό επίπεδο και την ίδια στιγμή να σπουδάσουν αυτό που θέλουν. Μπορούν δηλαδή να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα χωρίς να πρέπει να θυσιάσουν το ένα ή το άλλο!

Σίγουρα ο αποχωρισμός από οικογένεια και πατρίδα σε τέτοια ηλικία δεν είναι εύκολος και δεν μιλάμε βέβαια για μια πτήση 45 λεπτών. Οπότε στα αρνητικά θα έβαζα μόνο αυτό.


Το προφίλ του Αντώνη Κουντούρη:

Ο Αντώνης είχε την πρώτη του επαφή με το άθλημα στην ηλικία των 6 ετών και έως τα 18 του χρόνια είχε γνωρίσει πολλές επιτυχίες σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, καθώς κατάφερε να κατακτήσει μία θέση στην Εθνική Ομάδα Junior το 1995.

Το 1996 εισήχθει με υποτροφία στο Tyler Junior College (Texas - USA), όπου σπούδασε Προπονητική και Διοίκηση Αντισφαίρισης και αποφοίτησε το 1999. Την ίδια χρονιά επιλέχθει από το Ferris State University (Michigan - USA), επίσης με υποτροφία, για την ενίσχυση της αγωνιστικής ομάδας του πανεπιστημίου. Συγχρόνως σπούδασε Διοίκηση Ψυχαγωγικών και Αθλητικών Προγραμμάτων (Sport Management) και αποφοίτησε επιτυχώς το 2001.

Παράλληλα με τις σπουδές του, ο προπονητής γνώρισε μεγάλες επιτυχίες ως αθλητής, καθώς ανακηρύχθηκε 2 φορές Πρωταθλητής Αμερικής στο NJCAA με την κολλεγιακή ομαδα Tyler Junior College, το 1997 και 1998. Το 1999 κατέκτησε την 1η θέση στο μονό ανδρών, καθώς και την 3η θέση στο διπλό ανδρών στα “Island Games” στο Gottland της Σουηδίας. Το 2001 κατέκτησε την 1η θέση στο ομαδικό ανδρών, την 1η θέση στο μικτό, καθώς και την 3η θέση στο μονό ανδρών στα “Island Games”, στο Isle of Man της Μ. Βρετανίας.

Το 2001 και 2002 κατέκτησε την 9η θέση στο Κολλεγιακό Πρωτάθλημα NCAA 2 με την ομάδα του πανεπιστημίου Ferris State University.

Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών,εργαζόταν ως βοηθός προπονητή στον Όμιλο Αντισφαίρισης Ιαλυσού στη Ρόδο (1995-1999). Το καλοκαίρι του 1999 εργάσθηκε ως προπονητής στις κατασκηνώσεις της Nike στο Texas των Η.Π.Α. Το 2001, επέστρεψε στη Ρόδο, και το 2002 ξεκίνησε να εργάζεται ως προπονητής της αγωνιστικής ομάδας του Ομίλου Αντισφαίρισης Αγίου Σουλά Σορωνής (2002-2005). Το 2005 ανέλαβε την αγωνιστική ομάδα του Ροδιακού Ομίλου Αντισφαίρισης, οι αθλητές της οποίας γνώρισαν μεγάλες επιτυχίες σε τοπικό,πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (2005-2011).

Το 2007 εργάσθηκε ως προπονητής και συνοδός της Εθνικής Ομάδας Αντισφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Βελιγράδι.

Το 2012 ίδρυσε τη δική του Ακαδημία Αντισφαίρισης (K-Tennis Academy) στην περιοχή της Ιαλυσού, η οποία συνεχίζει να λειτουργεί επιτυχώς για 4η συνεχή χρονιά.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο προπονητής έχει εργασθεί και ως Διευθυντής Αγώνων στα “Island Games 2007” για το άθλημα του Τένις,στο 1ο Πανελλαδικό Πρωτάθλημα Junior 2009, στο “Aegean Tennis Cup” ($125.000 ATP Challenger) το 2009 και στο “Ixian Grand Aegean Tennis Cup” ($50.000 ATP Challenger) το 2010.

Τα τελευταία χρόνια, ζει μόνιμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάζεται στο Rockville του Maryland, έπειτα από πρόταση που δέχτηκε για να αναλάβει το πρόγραμμα "Juniors" στο Georgetown Prep Tennis Club. 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots