Λυμπέρης: "Κάθε χρόνο και χειρότερα"

 
Αντώνης Λυμπέρης
Αντώνης Λυμπέρης
tennisnews team Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 - 12:12

Ο Αντώνης Λυμπέρης, ο άνθρωπος που έκανε πραγματικότητα τα τελευταία μεγάλα τουρνουά τένις στην Ελλάδα (Status Athens Open και Vogue Athens Open), ως γονέας αθλητή τένις πλέον, στέλνει μέσω του tennisnews.gr ανοιχτή επιστολή προς την ΕΦΟΑ και τους γονείς, εκφράζοντας τους προβληματισμούς του σχετικά με τα τουρνουά των juniors που διεξάγονται στη χώρα μας.

Προς ΕΦΟΑ:

"Γιατί μας ταλαιπωρείτε χωρίς λόγο; Σκεφτείτε επιτέλους τα παιδιά μας κι εμάς τους γονείς, καλώς κακώς εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές!"

Προς τους γονείς:

"Πόση αντοχή και ανοχή σας έχει απομείνει; Μόνο γκρίνια ακούω και μετά πάλι ακολουθείτε παθητικά τις αποφάσεις της ΕΦΟΑ!"

Αλήθεια αναρωτιέμαι σχεδόν σε κάθε τουρνουά, πότε θα καταλάβει η ΕΦΟΑ ότι δεν χωράνε 2 λίτρα περιεχόμενο σε μπουκάλι ενός λίτρου;

Η επιλογή ενός Ομίλου με 5 γήπεδα (AOA ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ) για να διοργανώσει ένα Ε-1 σε τόσες κατηγορίες είναι επιεικώς ανοησία για τους εξής απλούς λόγους:

  1. Τα παιδιά μας χάνουν μέρες από το σχολείο και διδακτική ύλη (1ος αγώνας στα 14άρια έγινε Δευτέρα 09:30, αλλά και το επόμενο Ε2 είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει ημέρα Τρίτη!)
  2. Για να παίξουν δύο αγώνες (έναν μονό και έναν διπλό) περνάνε τα παιδιά και οι γονείς σχεδόν όλη τη μέρα στον όμιλο, αφού οι καθυστερήσεις είναι 4ωρες! 
  3. Το κόστος των συνεχών μετακινήσεων και παραμονής στον Όμιλο (βενζίνη, φαγητά) αυξάνεται σημαντικά!
  4. Τα παιδιά στα 12 και στα 14, αλλά ακόμη και σε μαγαλύτερες κατηγορίες  αναγκάζονται να παίζουν σετ των 4 games και 3ο σετ tiebreak των 7!
  5. Οι γονείς χάνουν ώρες από τις δουλειές τους.

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, προσθέτουν και ένα Ε4 (επικροτώ την πρωτοβουλία, αλλά πάλι στον ίδιο Όμιλο?). 

Αποτέλεσμα: Να υπάρχουν περιπτώσεις να φεύγει το παιδί από τον Όμιλο σχεδόν μεσάνυχτα, (πχ ο γιος μου) και να έχει επόμενο ματς στις 08:00 το πρωί! ΓΙΑΤΙ;;; 

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΔΥΟ ΛΙΤΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΣΕ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΕΝΟΣ ΛΙΤΡΟΥ;;; 

Αφού δεν αρκούν τα γήπεδα για τόσους πολλούς αγώνες! 

Δεν σας ενδιαφέρει εάν τα παιδιά χάνουν μαθήματα από το σχολείο, δεν σας νοιάζει εάν ταλαιπωρούνται επί μέρες περιμένοντας με 3 και 4 ώρες καθυστέρηση να παίξουν ένα ματς, δεν σας ενδιαφέρει εάν θα ρισκάρουν μετά από τόση προπόνηση την πρόκριση τους στα 4 games, δεν σας ενδιαφέρει το κόστος σε χρήμα και σε χρόνο των γονέων; ΓΙΑΤΙ;

Αφού είναι τόσο απλό:

Η ΚΑΘΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΟΜΙΛΟ ΜΕ 4 ΦΩΤΙΖΟΜΕΝΑ ΓΗΠΕΔΑ! Τόσο απλό! (η 7 φωτιζόμενα γήπεδα για 2 κατηγορίες).

Κάποιος έμπειρος γονέας μου έδωσε τη δική του εξήγηση: Το κόστος, λέει, των αγώνων δεν καλύπτεται μόνο από μια κατηγορία, γι αυτό και συγκεντρώνει η ΕΦΟΑ όλες τις κατηγορίες στον ίδιο Όμιλο! Δεν μπορώ και δεν θέλω να  πιστέψω ότι ισχύει κάτι τέτοιο! Εάν όμως έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο, προτείνω μια λύση απλή και άμεσα εφαρμόσιμη: 

Εάν ένας Όμιλος που θέλει να διοργανώνει τουρνουά υποφέρει για 1.000€ να πληρώνουμε εμείς οι γονείς 30€ αντί 20€ τέλος συμμετοχής, ώστε από τα 112 παιδιά που συμμετέχουν σε μία κατηγορία να εισπράττονται 1.120€ επιπλέον! Γιατί σε μας τους γονείς η ταλαιπωρία κοστίζει πολύ περισσότερο από 10€ στον καθένα για κάθε τουρνουά, πέρα από τις υπόλοιπες επιπλοκές και συνέπειες που προανέφερα. Έτσι θα μπορεί ο εκάστοτε Όμιλος να αγοράσει και μερικές κούτες μπάλες ώστε να μην παίζουν τα παιδιά με τις ίδιες μπάλες  2 και 3 ματς.

Τέλος, επειδή το άκουσα κι αυτό και ίσως γυρίσει κάποιος και μου πει ότι "έβρεξε 1 μέρα, το Σάββατο", θα του απαντήσω απλά ότι "και πάλι καλά". Όταν διοργανώνεις τουρνουά σε εξωτερικά γήπεδα μήνα Μάρτιο, θα πρέπει να έχεις και κάποιο plan B και C για 1-2 μέρες βροχής! Αλλιώς μην διοργανώνετε αγώνες, κάντε κάτι άλλο!

Και κάτι ακόμη: Εκτός από 3-4 παιδιά και γονείς που ενδεχομένως έχουν ως προτεραιότητα στη ζωή τους το τένις και όχι το σχολείο και τις σπουδές, οι περισσότεροι από εμάς δεν συμφωνούμε να "κλέβετε" συνεχώς όλο και περισσότερες εργάσιμες & μέρες σχολείου, αντί να εκμεταλλεύεστε πλήρως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες!  Ο προγραμματισμός πχ. τους τρέχοντες μήνες και μέχρι αρχές Μαίου είναι γεμάτος, ενώ από αρχές Μαίου μέχρι τέλος Ιουνίου δεν υπάρχει κανένα τουρνουά! Επίσης και το Σαββατοκύριακο της 28ης Οκτωβρίου δεν υπάρχει προγραμματισμένο τουρνουά.

Γνωρίζω ότι η ΕΦΟΑ επιτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο προσπαθώντας να διοικήσει το άθλημα με ελάχιστους πόρους από το κράτος. Πρέπει όμως να καταλάβει ότι οι γονείς που την κρίνουν δεν είναι απέναντι της, αλλά συνοδοιπόροι της και είναι σημαντκό να μάθει να μας υπολογίζει και να μας σέβεται.

Με την αγάπη μου για το άθλημα και με μοναδικό συμφέρον την εξέλιξη του και την πρόοδο για όλους μας!

Αναμένω επώνυμες αντιδράσεις και σχόλια!

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ο γονέας

Αντώνης Λυμπέρης 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots