Μόνο υπερηφάνεια! (vid)

 
Στέφανος Τσιτσιπάς & Stefan Kozlov
Στέφανος Τσιτσιπάς & Stefan Kozlov
tennisnews team Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 - 20:43

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έδωσε μια μεγάλη μάχη, αλλά ηττήθηκε από τον Stefan Kozlov με 2-6, 6-3, 6-2 και δεν κατάφερε να γίνει ο πρώτος Έλληνας στην ιστορία που κερδίζει το Orange Bowl. Μόνο υπερηφάνεια μπορούμε να εκφράσουμε για την σπουδαία προσπάθεια του 16χρονου Έλληνα, που κόντρα σε όλα τα προγνωστικά έφτασε στον τελικό αυτής της μεγάλης διοργάνωσης και θα φύγει με ψηλά το κεφάλι από τη Φλόριντα.

Η πορεία του Στέφανου στο Orange Bowl ήταν πολύ σπουδαία και η προσπάθειά του στον τελικό αξιέπαινη. Μετά από την τεράστια νίκη του στα ημιτελικά απέναντι στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης των Juniors, Andrey Rublev, ο 16χρονος αθλητής μας κοίταξε στα μάτια και το Νο4 του κόσμου, Stefan Kozlov, από τον οποίο τελικά ηττήθηκε στα τρία σετ.

Να σημειωθεί πως ο Στέφανος ήταν εξαιρετικός στο εναρκτήριο σετ και πάλεψε το παιχνίδι μέχρι το τέλος, παρά την αντεπίθεση του Αμερικανού. Στο 3ο σετ μάλιστα προηγήθηκε με break νωρίς, αλλά δυστυχώς δεν διατήρησε το προβάδισμά του μέχρι το τέλος, με τον Kozlov να έχει περισσότερες δυνάμεις και να κλείνει τον αγώνα με 5 διαδοχικά κερδισμένα games.

Άλλωστε ο Τσιτσιπάς προερχόταν από πολλές και γεμάτες τένις εβδομάδες σε Μεξικό και Φλόριντα, με πολλή κούραση και δύσκολες συνθήκες, σε ένα πρωτόγνωρο γι' αυτόν περιβάλλον. Ο Kozlov, Νο2 στο ταμπλό, ήταν φιναλίστ πέρσι στο Orange Bowl, ενά φέτος έφτασε μέχρι τον τελικό στο Australian Open και στο Wimbledon.

To ξεκίνημα του Στέφανου στο παιχνίδι ήταν εξαιρετικό. Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε πίσω με break στα πρώτα λεπτά του αγώνα, ο ελπιδοφόρος Έλληνας όχι απλά δεν πτοήθηκε, αλλά βρήκε το παιχνίδι του και σύντομα κυριάρχησε στο court. Κέρδισε 4 games στη σειρά, κάνοντας και δύο breaks στο σερβίς του αντιπάλου του, για να προηγηθεί με 4-1.

Στη συνέχεια διατήρησε τον ρυθμό του και αφού έκανε το 5-2 στο σερβίς του, έφτασε σε νέο break, 3ο στο σετ, για να γράψει το 6-2 και να μπει σε θέση οδηγού. Το κεντρικό court του Frank Veltri Tennis Center στο Plantation "πάγωσε", αφού πολλοί Αμερικανοί ήταν στο γήπεδο για να υποστηρίξουν τον Kozlov.

Ο 16χρονος Αμερικανός, με καταγωγή από τα Σκόπια, δεν το έβαλε κάτω και αντεπιτέθηκε στο επόμενο σετ. Προηγήθηκε ξανά με break από το 1ο game, αλλά αυτή τη φορά το πιστοποίησε με το σερβίς του και έφτασε στο 2-0 και στο 3-1. Με δεύτερο break άνοιξε τον αγώνα και έφτασε να προηγείται με 5-2. Ο Στέφανος προσπάθησε να αντιδράσει και πήρε το ένα break πίσω, μειώνοντας σε 5-3, αλλά ο Αμερικανός έκλεισε το 2ο σετ στο 6-3.

Στο καθοριστικό σετ ο Στέφανος έδωσε ό,τι είχε. "Έσβησε" ένα break point για να ισοφαρίσει σε 1-1, ενώ λίγο αργότερα έφτασε σε ένα σημαντικό break, αποκτώντας μετά από ώρα προβάδισμα, με 2-1. Δυστυχώς οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και δεν ήταν σε θέση να ακολουθήσει τον ρυθμό του Kozlov στη συνέχεια.

Ο Αμερικανός κέρδισε 5 games στη σειρά και κατάφερε να βγει γρήγορα από τη δύσκολη θέση και να φέρει τον τελικό στα μέτρα του. Από το 1-2 έκανε το 6-2 και ολοκλήρωσε το παιχνίδι, για να κάνει αυτό που δεν κατάφερε στον περσινό τελικό, να σηκώσει την κούπα του Orange Bowl στο σπίτι του.

Απογοήτευση υπάρχει στο στρατόπεδο του Τσιτσιπά, μιας και έδειξε ότι ήταν σε θέση να κερδίσει αυτόν τον τίτλο, που θα ήταν και ο σημαντικότερος με διαφορά στην καριέρα του. Παρόλα αυτά η προσπάθειά του αξίζει την αναγνώριση και το χειροκρότημα κάθε αγνού φιλάθλου και όχι μόνο των Ελλήνων.

Απέδειξε στη Φλόριντα πως έχει το παιχνίδι για να κάνει το κάτι παραπάνω και άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως είναι 16 ετών. Σήμερα γνώρισε μια σκληρή ήττα, από εκείνες όμως που σε βοηθούν και σε κάνουν δυνατότερο. Τα καλύτερα θα έρθουν στο μέλλον και περιμένουμε περισσότερες στιγμές υπερηφάνειας στο 2015. 

Να σημειωθεί πως στις επόμενες μέρες ο Στέφανος θα ξεπεράσει κατά πολύ το career high του, Νο91 στον κόσμο στα Juniors. Αναμένεται να πλησιάσει ή και να "σπάσει" το φράγμα του Top40 της ITF, μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots