10 νέα βήματα για την αναγέννηση του τένις: Βήμα 4ο

 
Γιάννης Σερκεδάκης
Γιάννης Σερκεδάκης
tennisnews team Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 - 17:33

Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΦΟΑ, Γιάννης Σερκεδάκης, αναλύει τα 10 νέα βήματα για την αναγέννηση του τένις.

Βήμα 4: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Ιδιωτικών - Δημόσιων πορων - Τεχνοκρατική αναδιοργάνωση της Ομοσπονδίας.

Παραδοσιακά η αντισφαίριση βασίζεται στη χώρα μας σχεδόν αποκλειστικά στην κρατική επιδότηση. Η Ομοσπονδία μέχρι σήμερα ήταν κυρίως διαχειριστής αυτής της επιδότησης, χωρίς να δημιουργεί υπεραξία του  αθλήματος, η οποία με τις κατάλληλες δράσεις να επιστρέφει στους αθλητές, τα σωματεία και την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος.

  • Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν ως προς την κρατική στήριξη τόσο με πόρους όσο και – κυρίως – στο θεσμικό επίπεδο, όπως θα αναλυθεί σε ένα από τα επόμενα εκ των 10 βημάτων. Αρκεί επί του παρόντος να λεχθεί ότι η ετήσια κρατική επιχορήγηση προς την Ομοσπονδία μας ανέρχεται μόλις σε  340.000 ευρώ, δηλαδή είναι μικρότερη από την κρατική επιχορήγηση προς την επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ)! Το ερώτημα, όμως, που σήμερα συζητείται κυρίως στον κόσμο του τένις είναι αν το άθλημα μπορεί να προσελκύσει ιδιωτικές χορηγίες και επενδύσεις, ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο αυτές θα αξιοποιηθούν και ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος έμπειρων managers  σε αυτόν τον τομέα. Μερικές ξεκάθαρες θέσεις είναι αναγκαίες.

  • Οι επιχειρήσεις ανέκαθεν αναζητούν τα κατάλληλα αθλήματα, διοργανώσεις, σωματεία κλπ., για να κατευθύνουν επενδύσεις τους, τόσο παραγωγικού χαρακτήρα όσο και για την προβολή τους και την επίδειξη κοινωνικής ευθύνης. Αυτοί οι ιδιωτικοί πόροι δεν χαρίζονται μόνο και μόνο λόγω της αγάπης κάποιου επενδυτή για ένα άθλημα. Πρέπει οι επενδυτές να διαπιστώσουν ότι το άθλημα, η διοργάνωση κλπ. μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή στο φίλαθλο κοινό, ότι θα γίνει σωστή διαχείριση των πόρων, ότι οι εμπλεκόμενοι αθλητικοί παράγοντες είναι φερέγγυοι, ότι οι φορείς στους οποίους θα εμπιστευθούν την επένδυση είναι οργανωμένοι και λειτουργούν με τρόπο τεχνοκρατικά άρτιο και υπεύθυνο.

  • Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή το Ελληνικό τένις διάγει μια περίοδο κατά την οποία ευνοείται προφανώς η επιρροή του στο φίλαθλο κοινό και διαφαίνεται μια διαρκώς ενισχυόμενη δυναμική του, κυρίως χάρη στις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες μεμονωμένων Ελλήνων πρωταθλητών κατά τα τελευταία έτη. Αυτή η δυναμική θα μπορούσε να εντάξει και την Ελληνική αντισφαίριση στον αστερισμό της μεγάλης διεθνούς εμβέλειας που απολαμβάνει το άθλημα.

  • Σύμφωνα με δόκιμες μετρήσεις και στατιστικές, το τένις είναι το τέταρτο δημοφιλέστερο άθλημα παγκοσμίως με συνολικά 1 δισεκατομμύριο φιλάθλους να το παρακολουθούν. Εξάλλου, μεταξύ των παγκόσμιων αθλητικών γεγονότων, τα Grand Slam του τένις απολαμβάνουν την Τρίτη υψηλότερη θέση σε ποσοστά τηλεθέασης, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Ωστόσο, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου διεξάγονται κάθε τετραετία, ενώ οι μεγάλες διοργανώσεις του τένις διεξάγονται 4 καθε χρόνο (συνολικά 16 μεγάλες διοργανώσεις την τετραετία), η συνολική τηλεθέαση του τένις ξεπερνά κατά πολύ την τηλεθέαση όλων των υπολοίπων διοργανώσεων, με συνέπεια η τηλεθέαση του τένις  να βρίσκεται ουσιαστικά στην πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ όλων  των αθλημάτων.

  • Η εν γένει, όμως, επιρροή του αθλήματος και η τρέχουσα δυναμική ορισμένων Ελλήνων αθλητών δεν αρκεί για την σοβαρή προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας. Ακόμη και αν αυτό αρκούσε για μια αρχική προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, πάντως δεν αρκεί για την οικοδόμηση μιας σταθερής σχέσης εμπιστοσύνης και δημιουργικής συνέργειας μεταξύ της Ομοσπονδίας και ιδιωτών επενδυτών. Οι επενδυτές πρέπει να πεισθούν ότι η Ομοσπονδία έχει στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του αθλήματος σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βάση. Ένα συνεκτικό πρόγραμμα, όπως αυτό που προτείνω, είναι η πρώτη απαραίτητη προϋπόθεση. Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι ολιστικό και να αφορά το ίδιο το άθλημα, δηλαδή την ουσία του αθλητικού προϊόντος, στο οποίο θα επενδύσουν οι ιδιώτες. Η ολιστική προσέγγιση που προτείνω αφορά το έμψυχο δυναμικό (αθλητές, προπονητές, ομοσπονδία, σωματεία, ενώσεις), το εμπράγματο  δυναμικό (υποδομές, εγκαταστάσεις) και το θεσμικό δυναμικό (αθλητικές διοργανώσεις, νομοθετικό πλαίσιο, καταστατικό πλαίσιο οριζόντιας και κάθετης ενεργοποίησης των σωματειακών δομών της αντισφαίρισης).

  • Χρειάζεται η στήριξη προς τους αθλητές (ενισχύσεις, κίνητρα, διαδικτυακό σχολείο, εκπροσώπηση συλλογικών αιτημάτων τους), η διάχυση κινήτρων στα σωματεία για την πρωτοβάθμια στήριξη των αθλητών τους και την προσέλκυση έμψυχου δυναμικού στο τοπικό επίπεδο, καθώς και για την ανάπτυξη οριζόντιων συνεργειών μεταξύ των σωματείων στο τοπικό επίπεδο, ώστε να μην υφίσταται κενό μεταξύ του τοπικού και του περιφερειακού επιπέδου. Χρειάζεται η αύξηση και ο εκσυγχρονισμός των γηπέδων, καθώς και η κατασκευή μητροπολιτικών υποδομών (Εθνικό και Περιφερειακά Κέντρα Αντισφαίρισης), ή αξιοποίηση μέρους του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης, που θα αποτελούν τους πόλους έλξης μεγάλων διοργανώσεων και προπονητικής αριστείας επίλεκτων αθλητών. Χρειάζεται αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε η Πολιτεία να άρει συγκεκριμένες παρωχημένες διατάξεις που δυσχεραίνουν την προσπάθεια των αθλητών και των έργο των προπονητών και των σωματείων.

  • Όλα τα παραπάνω είναι ουσιαστικά ζητήματα, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και των οργανωμένων δομών του αθλήματος. Αυτά δεν είναι θέμα marketing ή management. Η μαρκετίστικη και οικονομική λογική έπεται της διαμόρφωσης και προώθησης ενός σαφούς και ολιστικού προγράμματος αθλητικού χαρακτήρα, που να μπορεί να υπηρετηθεί από ανθρώπους που υπηρετούν για πολλά χρόνια το άθλημα και γνωρίζουν και την οπτική γωνία των συναδέλφων που πασχίζουν σε μικρά σωματεία και εκείνων που αντιμετωπίζουν τα διαφορετικά προβλήματα μεγάλων σωματείων που βρίσκονται πολλές φορές αντιμέτωπα με θεσμικές αγκυλώσεις.

  • Να υπηρετηθεί από ανθρώπους που γνωρίζουν την οπτική γωνία και τα προβλήματα των προπονητών και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αναβίβαση του αθλητικού λειτουργήματός τους στη χώρα μας, χωρίς να χάνονται τα ταλέντα και οι ικανότητες πολύτιμων ανθρώπων που έχουν ζήσει τις χαρές και τις αγωνίες του τένις χωρίς να μπορούν να βοηθήσουν όσο θα ήθελαν τους αθλητές τους. Κυρίως να υπηρετηθεί από ανθρώπους που θα έχουν βρεθεί για χρόνια δίπλα σε αθλητές και θα έχουν ζήσει τις ελπίδες τους, θα έχουν δει τις δυνάμεις τους και, δυστυχώς, τη ματαίωση των ονείρων τους σε μικρή ηλικία μπροστά στην έλλειψη ενδιαφέροντος από αυτούς που θα έπρεπε να διαβλέπουν τα προβλήματα προτού να τα αντιμετωπίζουν οι αθλητές. Αν η μαρκετίστικη λογική έμπαινε πριν από όλα αυτά τα ουσιαστικά, τότε θα βάζαμε «το κάρο μπροστά από το άλογο».

  • Με όλα αυτά, βεβαίως, δεν αμφισβητώ την αξία του management και των τεχνικών marketing, που πρέπει να επιστρατεύσουμε για την προβολή της αντισφαίρισης σε αυτή την ευνοϊκή συγκυρία. Το αντίθετο μάλιστα. Προτείνω  την εισαγωγή στη δομή της Ομοσπονδίας οργανωτικών μονάδων  τεχνοκρατικής υποστήριξης του έργου της. Χρειάζεται να συγκροτηθούν δομές οικονομικής διαχείρισης και προσέλκυσης επενδύσεων στελεχωμένες με οικονομικό διευθυντή και στελέχη, που θα έχουν εμπειρία στον τομέα του management και θα μπορούν να υποστηρίξουν τους στόχους της ομοσπονδίας, όπως θα καθορίζονται καταστατικά.

  • Χρειάζεται, επίσης, να  συγκροτηθεί δομή προβολής του αθλήματος και δημόσιας επικοινωνίας στελεχωμένη με πρόσωπα έμπειρα στον τομέα του marketing, της ενημέρωσης και των δημοσίων σχέσεων. Εννοείται πως απαιτείται η διαρκής και εξειδικευμένη νομική υποστήριξη της Ομοσπονδίας στις νέες πρωτοβουλίες που θα αναλαμβάνει προς ποικίλες κατευθύνσεις στις οποίες δεν έχει μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί (νέα πρωταθλήματα, θεσμικές πρωτοβουλίες, ανάπτυξη υποδομών, προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα κλπ.). Όλα τα παραπάνω θα γίνουν σταδιακά αναλόγως της προόδου των δράσεων της ομοσπονδίας και των αναγκών που εκάστοτε θα γεννώνται.

  • Είναι ευνόητο ότι η προσέλκυση των επενδυτών θα συνδυασθεί με την ευρύτερη τηλεοπτική προβολή των αθλητικών διοργανώσεων, τόσο εθνικών πρωταθλημάτων όσο και διεθνών διοργανώσεων, καθώς αυτά αποτελούν μια αλυσίδα, που ξεκινάει από μια ολιστική προσέγγιση, που θα πραγματοποιείται βήμα-βήμα. Αυτονόητο είναι, επίσης, ότι στη διαχείριση των πόρων που θα προσελκύσουμε και στις συμφωνίες που θα γίνουν με ιδιώτες επενδυτές πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, που με τη σειρά της θα ενισχύει την εμπιστοσύνη προς την Ομοσπονδία ως πόλο έλξης νέων επενδύσεων. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα υπάρξει όχι απλώς προσέλκυση κάποιων επενδύσεων, αλλά υγιής ανταγωνισμός μεταξύ περισσότερων σοβαρών επενδυτών που θα θέλουν να ενισχύσουν αθλητικές δραστηριότητές μας και να μετάσχουν σε συνέργειες με την Ομοσπονδία, τις ενώσεις και τα σωματεία.

  • Στο κέντρο όλων αυτών είναι οι αθλητές μας. Αυτοί δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς καλή και αποτελεσματική λειτουργία των σωματείων, των ενώσεων και της Ομοσπονδίας, χωρίς γήπεδα, χωρίς καλούς και αφιερωμένους προπονητές, χωρίς ανταγωνιστικές διοργανώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Χωρίς τους αθλητές δεν μπορούν να υπάρξουν διοργανώσεις και, κατά συνέπεια, ούτε επενδυτές. Αν όλα αυτά δεν γίνουν κατανοητά και θεωρήσουν κάποιοι ότι είναι απλώς ζήτημα management, τότε το μπαλόνι θα ξεφουσκώσει και μια ιστορική ευκαιρία για το Ελληνικό τένις θα έχει χαθεί.

  • Είμαι κάθε μέρα όλο και πιο αισιόδοξος. Πιστεύω ότι όχι μόνο δεν θα χάσουμε αυτήν την ευκαιρία, αλλά ότι σε λίγα χρόνια από σήμερα θα έχουμε αρχίσει να μιλάμε για μια Ελληνική σχολή στο διεθνές τένις. Αυτή είναι η δική μας επένδυση, που θα προσελκύσει σταθερά τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, την τηλεοπτική προβολή και, κυρίως, τον κόσμο σε σύγχρονα γήπεδα του τένις.

Μπορούμε να το κάνουμε. Είναι στο πρόγραμμά μας και θα γίνει πράξη!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΚΕΔΑΚΗΣ
ΥΠ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΟΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Α.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots