10 νέα βήματα για την αναγέννηση του τένις: Βήμα 3ο

 
Γιάννης Σερκεδάκης
Γιάννης Σερκεδάκης
tennisnews team Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 - 17:23

Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΦΟΑ, Γιάννης Σερκεδάκης, αναλύει τα 10 νέα βήματα για την αναγέννηση του τένις.

Βήμα 3: Διαδικτυακό σχολείο και αθλητισμός. Ένα άλμα στο μέλλον!

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μπορεί αυτόν τον καιρό λόγω της πανδημίας η λέξη διαδικτυακό σχολείο να είναι στα χείλη των περισσοτέρων Ελλήνων αλλά μπορώ να πω ότι οι προτάσεις αυτές που ακολουθούν είναι διατυπωμένες και κατατεθειμένες σε Γενικές Συνελεύσεις της ΕΦΟΑ πριν από 9 χρόνια τότε που η λέξη διαδικτυακό σχολείο ήταν παντελώς άγνωστη στους περσότερους.

Με πρωτοβουλία μου ακολούθησαν αρκετές ημερίδες ενημέρωσης εκ μέρους μου σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, σε αίθουσες του Ολυμπιακού Σταδίου και άλλες αίθουσες Δήμων όπου παρουσιάστηκε η ωφελιμότητα του διαδικτυακού σχολείου στους αθλητές παρουσία παραγόντων από το Υπουργείο Παιδείας, ΓΓΑ, πολλών Ομίλων και γονέων αθλητών.

Επιπλέον έγινε μια παρουσίαση το Νοέμβριο 2019, πριν 2 χρόνια, στον ΓΓΑ κ. Μαυρωτά με τον οποίο υπήρξε απόλυτη σύμπνοια στην υλοποίηση του προτζεκτ με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Πολυτεχνείου της Κρήτης (Καθηγήτρια Υπολογιστικής Μηχανικής), του Παιδαγωγικού ινστιτούτου και του Υπουργείου Παιδείας. Η ολοκλήρωση του προτζεκτ σταμάτησε λόγω κορωνοϊού το Μάρτιο του 2020 και θα συνεχιστεί μετά το πέρας της πανδημίας.

Προβάλει επιτακτική ανάγκη να προσαρμοστεί το εκπαιδευτικό σύστημα στις ανάγκες των αθλητών έτσι, ώστε να μπορούν αυτοί οι αθλητές να ανταποκριθούν στις ακραίες απαιτήσεις του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων και σ αυτές του σχολείου.

Τονίζουμε ότι θέλουμε αυτά τα παιδιά να αριστεύουν παράλληλα με την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό.

Το εκπαιδευτικό σύστημα ΟΦΕΙΛΕΙ-ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προσαρμοστικότητας και ευελιξίας στο θέμα αυτό έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία αυτοί οι αθλητές να είναι και άριστοι μαθητές!

Ο αθλητισμός και το σχολείο δεν πρέπει να βρίσκονται σε αντίθεση αλλά πρέπει να συνεργάζονται και να συμπληρώνονται αρμονικά, διότι κατά κανόνα συμπίπτουν απόλυτα χρονικά. Ο αθλητής είναι παράλληλα και μαθητής.

Έτσι στον μαθητή (από την 1η Γυμνασίου, 1η Λυκειου), φοιτητή, μεταπτυχιακό φοιτητή θα δίνεται η δυνατότητα ατομικού προγράμματος μαθητείας - φοίτησης όπου ο συνήθης χρόνος δεν θα υπολογίζεται αλλά θα προσαρμόζεται στο πρόγραμμα του αθλητή.

Δηλαδή όταν αθλητής είναι έτοιμος, μετά από μαθήματα που θα παρακολουθεί κανονικά ή εξ’ αποστάσεως (διαδικτυακά) και παράδοση εργασιών, θα εξετάζεται ατομικά σε χρόνους που δεν θα συγκρούονται με το πρόγραμμα του και πιθανότατα δεν θα ακολουθούν το καθιερωμένο πρόγραμμα των υπόλοιπων μαθητών.

Οι «παρουσίες» τους θα είναι τροποποιημένες έτσι ώστε να μην «τιμωρούνται» για τις συμμετοχές τους στις αθλητικές τους υποχρεώσεις. Αυτά ισχύουν εδώ και χρόνια στο εξωτερικό.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν απαιτεί δαπανηρές προσαρμογές του συστήματος. Απεναντίας εξοικονομεί πόρους και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ανακούφιση για τους αθλητές και τις οικογένειες τους που μπορούν να σπουδάζουν ανέξοδα επιτελώντας απρόσκοπτα το εργο τους.

Πολλοί αθλητές από τις περσότερες χώρες του κόσμου χρησιμοποιούν ή και χρησιμοποίησαν το διαδικτυακό σχολείο ως μέσο εκπαίδευσης για τις σπουδές τους (όπως και ο δικός μας Στέφανος Τσιτσιπάς).

Να μπει επιτέλους ένα τέλος στο βραχνά των απουσιών, με το διαδικτυακό σχολείο δε χάνεται καμία διδακτέα ώρα και αυτό είναι προς όφελος των αθλητών.

Οι γενικές γραμμές – οδηγίες της διοικητικής κορυφής θα εφαρμόζονται με δημιουργικό και «εφευρετικό» τρόπο στην κάθε συγκεκριμένη περίπτωση σε συνεργασία με όλους τους σχετικούς φορείς (σχολείο, αθλητής, γονέας, προπονητής, ομοσπονδία κλπ.).

Αυτού του είδους οι επιλογές ενδέχεται να φανούν πιο χρήσιμες ακόμα και από διάφορους τρόπους οικονομικής στήριξης των αθλητών, διότι ακόμη και ο αθλητής με πλήρη οικονομική άνεση δεν θα  μπορέσει ενδεχομένως να «χωρέσει» από άποψη χρόνου (ό,τι και να κάνει) 3 μέχρι και 6 ώρες προπόνησης παράλληλα με τον κλασικό τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Υποστηρίζουμε πάντως και τις δύο μορφές στήριξης του αθλητή παράλληλα: Οργανωτική έτσι όπως προτείνεται και οικονομική με μορφή βοηθημάτων και υποτροφιών.

Είναι γνωστό ότι οι αθλητές υψηλών επιδόσεων είναι ιδιαίτερα ισχυρές προσωπικότητες με αυξημένη ικανότητα μάθησης. Όταν τους δοθεί η πρέπουσα υποστήριξη εξελίσσονται και μετά το πέρας της αθλητικής τους σταδιοδρομίας σε άτομα που διαπρέπουν από κάθε άποψη και αποτελούν την «ατμομηχανή» της κάθε κοινωνίας.

Η συμμετοχή στο διαδικτυακό σχολείο δεν στοχεύει σε καμία περίπτωση στην έκπτωση της ποιότητας της μόρφωσής τους.

Δημιουργούμε τις συνθήκες για την ποιοτική ανάπτυξη του αθλητισμού και της αντισφαίρισης.

Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία.

Είναι στο πρόγραμμα μας και θα γίνει πράξη!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΚΕΔΑΚΗΣ
ΥΠ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΦΟΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο.Α.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots