Σταματιάδης: "Αναβάθμιση εθνικών πρωταθλημάτων, ανάπτυξη κλειστών γηπέδων σε όλη την Ελλάδα"

 
Δημήτρης Σταματιάδης
Δημήτρης Σταματιάδης
tn team Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 - 16:20

Ο Δημήτρης Σταματιάδης είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΦΟΑ στις εκλογές της 27ης Μαρτίου και παρουσίασε μέσα από το tennisnews.gr αναλυτικά τις προγραμματικές του θέσεις στην ελληνική οικογένεια του τένις. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Δημήτρης Σταματιάδης στο tennisnews.gr:

Ποια είναι τα 3 πράγματα που σας χαρακτηρίζουν; Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα για εσάς σαν γνωριμία με το τενιστικό κοινό;

"Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλετε για την προβολή του Ελληνικού Τένις.

Πιστεύω ότι τα τρία πράγματα που μας χαρακτηρίζουν σύμφωνα με το ερώτημα σας είναι:

1) Η εμπειρία και η γνώση του αθλήματος όπως έχουν αποκτηθεί μέσα από την πολυετή ενασχόλησή μου με αυτό. Ως αθλητής, ως επί σειρά ετών Πρόεδρος ιστορικού σωματείου, ως Πρόεδρος  της Βαλκανικής Ένωσης Τένις και ως Γενικός Γραμματέας της ΕΦΟΑ.

2) Η σύνθεση και η συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων τόσο μεταξύ των φίλων και συναδέλφων του ΔΣ όσο και μέσα από την συνεργασία με τις Περιφερειακές Ενώσεις, την Εθνική Επιτροπή Διοίκησης και τα σωματεία μας.

3) Η αγάπη μου για το άθλημα και η πίστη ότι ο έγκαιρος και σωστός προγραμματισμός και οργάνωση και η πολύ δουλειά, αποτελούν βασικά συστατικά επιτυχίας. Τέλος, θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω και κάτι ακόμα, έχω μάθει να ακούω."

Οι εκλογές αυτές δημιουργούν μια νέα δυναμική καθώς το ελληνικό τένις βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα καμπή. Είναι το άθλημα που άντεξε στην πανδημία και έχει ικανούς πρεσβευτές σε άνδρες και γυναίκες. Ποια θα είναι η 1η αλλαγή που θα κάνετε στα οργανωτικά της ομοσπονδίας και τι θα διατηρήσετε όπως είναι, γιατί λειτουργεί πολύ καλά;

"Είναι γεγονός, υπάρχει το θετικό μομέντουμ για το Ελληνικό Τένις. Όπως πολύ σωστά λέτε οι επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας και το δυναμικό που έρχεται από «πίσω», σε συνδυασμό με το ότι το άθλημα μας έχει κριθεί με κάθε αντικειμενικό κριτήριο ως το ασφαλέστερο έναντι της πανδημίας αποτελούν ένα ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός για όλους μας."

Η πρώτη λοιπόν προτεραιότητα μας θα είναι η αξιοποίηση της θετικής αυτής συγκυρίας, η οποία πρέπει να γίνει οργανωμένα, συντεταγμένα και με προοπτική βάθους τουλάχιστον μιας τετραετίας για να παράγει αποτελέσματα.

Για το ερώτημα σας, τι θα διατηρούσα θα έλεγα το οικογενειακό κλίμα και το πνεύμα συλλογικότητας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ όλων μας όλα αυτά τα χρόνια, με συνέπεια περήφανα να λέμε ότι ανήκουμε  στην μεγάλη οικογένεια του Ελληνικού Τένις.

Επίσης, θεωρώ ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση της ΕΦΟΑ βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι την σύνδεσή της με όλα τα σωματεία μέλη."

Η ομοσπονδία του τένις, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, φαίνεται να διευρύνεται. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τη διεύρυνση αυτή και εάν πιστεύετε πως θα βοηθήσει περισσότερο;

"Η ΕΦΟΑ αποτελεί μια μεγάλη Ομοσπονδία, σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες Ομοσπονδίες της χώρας μας. Εκτός από το τένις στην Ομοσπονδία μας ανήκουν η τοιχοσφαίριση (Squash), η υαλοσφαίριση (Padel), η Ξυλορακέτα και το Beach Tennis. Ήδη το Ελληνικό Squash έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα, έχει αποκτήσει σωματειακή πλέον δομή και υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και νέων σωματείων. Για το Padel υπάρχει εκρηκτικό ενδιαφέρον σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πλέον και στην πατρίδα μας. Η Ξυλορακέτα και το Beach Tennis πρέπει να συνδεθούν με τις τουριστικές δομές της χώρας μας, συμβάλλοντας έτσι και στον Ελληνικό Τουρισμό. Για να βοηθηθούν τα παραπάνω αθλήματα θα πρέπει να συμπεριληφθούν και αυτά στις σχολές προπονητών τις ΓΓΑ και μετά πλέον από το Squash να έρθει η σειρά του Padel και της Ξυλοροκέτας να λάβουν κωδικούς από την ΓΓΑ. Οι διαδικασίες αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν."

Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του τένις είναι οι υποδομές. Τι γίνεται με τις υπάρχουσες υποδομές. Υπάρχει σκέψη ή πλάνο αξιοποίησης για τις υπάρχουσες υποδομές; Ποιες πιστεύετε είναι οι προοπτικές που υπάρχουν ή εάν υπάρχουν νέες για αξιοποίηση υπαρχόντων χώρων; Πώς και με ποιο τρόπο θα φτάσετε στο στόχο αυτό; Υπάρχουν τα χρήματα; Πού θα τα βρείτε;

"Το Ελληνικό Τένις τα προηγούμενα χρόνια έχει αναπτυχθεί αποκτώντας εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα. Από την Ορεστιάδα μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τα Δωδεκάνησα έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες εγκαταστάσεις για το Τένις και τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εγκαταστάσεις Squash και Padel. Η εκρηκτική άνοδος του Ελληνικού Τένις δημιουργεί απαιτήσεις για νέες εγκαταστάσεις αλλά και για βελτίωση της ποιότητας των παροχών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις μας. Η Ομοσπονδία μας στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τα σωματεία μας στις σχέσεις τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την δημιουργία νέων γηπέδων και θα ενθαρρύνει την υγιή ιδιωτική πρωτοβουλία για τον σκοπό αυτό. Η ανάπτυξη ενός πλέγματος κλειστών γηπέδων σε όλη την Επικράτεια και η δημιουργία Εθνικού Κέντρου Αντισφαίρισης αποτελούν αναγκαιότητα και έχει γίνει ήδη ο προγραμματισμός για την υλοποίησή τους."

Για την ανάπτυξη του τένις χρειάζονται αγωνιστικές ευκαιρίες στους αθλητές μας. Πώς αξιολογείτε το αγωνιστικό καλεντάρι; Θα επιδιώξετε να αυξηθούν τα διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα; Θα επιδιώξετε να διεκδικήσετε πιο εμβληματικές διοργανώσεις και ποιες; Εάν ναι με ποιό τρόπο;  Έχετε δει τη διαθεσιμότητα χορηγών που είναι η κινητήρια δύναμη για τις διοργανώσεις;

"Για το αγωνιστικό μας πρόγραμμα θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Για τα juniors υπάρχει ένα πλήρες αγωνιστικό καλεντάρι με διοργανώσεις οι οποίες διαρκούν σχεδόν όλο τον χρόνο και αναπτύσσονται ισόρροπα τόσο στην Περιφέρεια όσο και στα Μητροπολιτικά μας κέντρα. Σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς μας όπως την Εφορία Αγωνιστικού και την Εθνική Επιτροπή Πρωταθλημάτων μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις μικρής έκτασης, αν κριθούν απαραίτητο.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα υπάρξει  για την αναβάθμιση του Πανελληνίου Ανδρών-Γυναικών, του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος, καθώς και για τα παιδιά τα οποία έχουν παίξει αγωνιστικό Τένις στα juniors, δεν έχουν ακολουθήσει το επαγγελματικό Τένις, σπουδάζουν ή εργάζονται, αγαπούν το Τένις και θέλουν να αγωνίζονται. Στα παιδιά αυτά πρέπει να δώσουμε αγωνιστική διέξοδο με διοργανώσεις που θα γίνονται σε όλη την Ελλάδα και θα έχουν ενιαία εθνική βαθμολογία.

Η προσέλκυση διεθνών πρωταθλημάτων σε συνεργασία με την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί βασική επιδίωξη μου.

Τέλος, ως προς τον μεγάλο στόχο της διεξαγωγής ενός μεγάλου επαγγελματικού πρωταθλήματος στην χώρα μας θα ήθελα να τονίσω ότι οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ήδη ξεκινήσει από την υπάρχουσα διοίκηση. Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Υπάρχει δυσκολία στην ανάληψη επαγγελματικών πρωταθλημάτων, κυρίως αυτά των ανδρών καθώς ο αριθμός τους είναι σταθερός σε ολόκληρη την γη. Ενοικιάζονται ή πωλούνται με μεγάλο κόστος. Χρηματοδοτούνται παγκοσμίως είτε από τις κυβερνήσεις είτε από τους ιδιώτες χορηγούς. Είναι επίσης αντιληπτό ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι να αγωνιστεί ο Στέφανος με κλειστό συμβόλαιο τουλάχιστον τριών ετών καθώς τα εισιτήρια είναι βασικός παράγοντας εσόδων. Απαιτούνται περίπου ένα ποσό των 1.700.000 για την διοργάνωση ενός πρωταθλήματος ATP 250.

Όπως προανέφερα έχει συσταθεί ήδη από το ΔΣ της ΕΦΟΑ επιτροπή για να διερευνήσει τις συνθήκες και να υλοποιήσει τον μεγάλο αυτό στόχο. Είναι ξεκάθαρο ότι οι συνθήκες στην χώρα μας είναι πλέον ώριμες για μια τέτοια διοργάνωση και ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου.

Ειδικά για τα seniors πρωταθλήματα τα οποία τα αγκαλιάζει μεγάλη μερίδα τενιστών/-τριών στην χώρα μας θα ήθελα να τονίσω ότι μετά την αλλαγή στο σημείο αυτό του νέου αθλητικού νόμου, η οποία έγινε μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας, δίνεται πλέον η δυνατότητα της απρόσκοπτης διεξαγωγής πρωταθλημάτων seniors από την ΕΦΟΑ σε συνεργασία με τα σωματεία μας. Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να αναπτυχθεί μια «ομπρέλα» seniors πρωταθλημάτων σε όλη την χώρα τα οποία θα δίνουν εθνική βαθμολογία και αναβαθμισμένες παροχές με στόχο τον ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αγωνιζομένων και την ποιοτική αναβάθμιση των διοργανώσεων σε όφελος, τόσο των seniors παικτών/-τριών μας όσο και των διοργανωτών σωματείων μας.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε δύο αθλητές στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης σε άνδρες και γυναίκες. Και ειδικά αθλητές με ήθος, αγωνιστικότητα και πολύ μέλλον. Αποτελούν τη “διαφήμιση” του αθλήματος. Θέλετε να μας πείτε κάτι για αυτούς αλλά και για τη σχέση της ΕΦΟΑ με τέτοιους αθλητές για την ενίσχυση του αθλήματός μας;

"Όπως είπα και στην αρχή της επικοινωνίας μας είναι ευτυχής συγκυρία για το Ελληνικό Τένις να έχει Αθλητές/τριες τέτοιου βεληνεκούς, όπως ο Στέφανος και η Μαρία. Ήδη όλοι ακούμε και για τις επιτυχίες της ηλικιακά μικρότερης τους, Μιχαέλας Λάκη και είναι βέβαιο θα ακολουθήσουν και άλλα παιδιά. Η Ομοσπονδία θα αξιοποιήσει την θετική αυτή συγκυρία λειτουργώντας με οργάνωση και πρόγραμμα με στόχο τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Τα παιδιά αυτά αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό και αποτελούν το πρότυπο για χιλιάδες παιδιά που πρωτομπαίνουν στο άθλημα μας αλλά και για ολόκληρη την Ελληνική νεολαία. Ήδη είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε τον Στέφανο και την Μαρία να αγωνίζονται με το Εθνόσημο στο στήθος στους αγώνες των Εθνικών μας ομάδων στο Davis Cup και στο Fed Cup. Ευχή όλων των Ελλήνων τα παιδιά αυτά να μας χαρίσουν και την ύψιστη αθλητική τιμή της κατάκτησης ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο."

Θα θέλατε να μας δώσετε κάποιες άλλες σκέψεις σας πάνω στην ανάπτυξη του αθλήματος αλλά και στη δική σας προοπτική από τη θέση του Προέδρου της ΕΦΟΑ.

"Πιστεύω στην συλλογικότητα και την ομαδική δουλειά. Πιστεύω στην συλλογική λήψη αποφάσεων μέσα από τους θεσμοθετημένους φορείς του αθλήματος μας. Πιστεύω στο τεράστιο έργο που έχει υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις αντιθέσεις που υπήρξαν. Πιστεύω στις τεράστιες προοπτικές που ανοίγονται για το άθλημα μας την επόμενη τετραετία.

Θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις ΜΑΖΙ με όλη την οικογένεια του Ελληνικού Τένις, τους φίλους και συνεργάτες στο ΔΣ της ΕΦΟΑ, τις Περιφερειακές Ενώσεις και την Εθνική Επιτροπή Διοίκησης, τους Προπονητές και τους Διαιτητές μας, με βασικό στόχο την ισόρροπη στήριξη των Σωματείων-μελών μας και την ενίσχυση των Αθλητών/-τριών μας, έτσι ώστε να αναδείξουμε το αγαπημένο μας άθλημα σε πρώτο άθλημα στην χώρα μας.

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots