Σερκεδάκης: "Η επιδίωξη μου είναι να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας στην Ομοσπονδία"

 
Γιάννης Σερκεδάκης
Γιάννης Σερκεδάκης
tn team Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2021 - 16:14

Ο υπόψηφιος για τη θέση του προέδρου της ΕΦΟΑ στις εκλογές της 27ης Μαρτίου, Γιάννης Σερκεδάκης, παρουσιάζει αναλυτικά τις προγραμματικές θέσεις του στην ελληνική οικογένεια του τένις μέσα από το tennisnews.gr. Η συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο κ. Γιάννης Σερκεδάκης στο tennisnews.gr:

Αυτοπαρουσιαστείτε στο τενιστικό κοινό. Ποια είναι τα 3 πράγματα που σας χαρακτηρίζουν;

"Κατ' αρχάς, ευχαριστώ το tennisnews.gr για την πρόσκληση να εκφράσω τις απόψεις μου για την επόμενη μέρα της Αντισφαίρισης, επ' αφορμή της υποψηφιότητάς μου για τη θέση του Προέδρου της ΕΦΟΑ.

Τα τρία πράγματα που με χαρακτηρίζουν είναι, νομίζω, η μεθοδικότητα στον σχεδιασμό επίτευξης των στόχων μου, η αναζήτηση του διαλόγου με όσους μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς και η αποφασιστικότητα να πετύχω κάτι όταν έχω πειστεί ότι αυτό είναι το σωστό.

Ασχολήθηκα από μικρός με τον αθλητισμό και υπήρξα αθλητής του Εθνικού Αθηνών. Επίσης, ως Ιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής εκδηλώσεων Event Production έχω αναλάβει επί σειρά ετών με επιτυχία μεγάλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Γερμανία, Ισραήλ, Αίγυπτο κ.ά.), καθώς και την παραγωγή δεκάδων τηλεοπτικών εκπομπών. Διατηρούσα παράλληλα επιχείρηση πολυχώρου, όπου παρουσιάστηκαν επί σειρά ετών γνωστοί καλλιτέχνες και δημιουργοί, σε χρονική περίοδο κατά την οποία ακόμη δεν είχε εμφανιστεί ευρέως στην Ελλάδα αυτή η μορφή προώθησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Είμαι Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής, υπήρξα αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγίας Παρασκευής και Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του ίδιου Δήμου.

Έχω διοργανώσει πολλά τουρνουά και είμαι σε άμεση και διαρκή, πολυετή σχέση με τα προβλήματα των σωματείων και των αθλητών. Ασχολούμαι με το τένις, υπό διάφορες ιδιότητες, και ενδιαφέρομαι ενεργά για τα κοινά του τένις εδώ και 30 χρόνια.

Είμαι παντρεμένος με την Άντζελα Σνάιντερ και έχουμε τέσσερα παιδιά, τον Νίκο, τη Μαρή, την Άννα και την Ελένη, καθώς και δύο εγγόνια, τον Φίλιππο και τον Φαίδωνα.

Ο γιος μου Νίκος υπήρξε διεθνής αθλητής της αντισφαίρισης και μέλος της ομάδας Davis Cup."

Ποιες είναι οι βασικές σας επιδιώξεις ως υποψήφιος πρόεδρος της ομοσπονδίας;

"Η επιδίωξη μου είναι να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας στην Ομοσπονδία, ώστε να ξεφύγουμε από την αδράνεια και  την απώλεια μεγάλων ευκαιριών που χαρακτηρίζει τον χώρο του ελληνικού τένις και να τεθεί αμέσως σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης η ελληνική αντισφαίριση. Το μήνυμα θα δοθεί από την πρώτη ημέρα, αν οι φίλοι που αγαπούν την αντισφαίριση με τιμήσουν με την ψήφο τους. Ο πρώτος στόχος μου, λοιπόν, είναι να εμπνεύσω και να κινητοποιήσω προς την κατεύθυνση της αλλαγής όσους αγαπούν την Αντισφαίριση και πονάνε για όλα αυτά τα χρόνια το χαμένων ευκαιριών που  πέρασαν. Όλους όσους θέλουν να κοιτάξουν μπροστά, για να μη χαθούν κι άλλες ευκαιρίες.

Ήδη προσπαθώ να πετύχω την πλήρη ενεργοποίηση των σωματείων και των ενώσεων. Σε αυτή την περίοδο προ των εκλογών της ΕΦΟΑ εντείνω μια στάση ενεργού ενασχόλησης με τα κοινά του αθλήματός μας, που επιδεικνύω για πολλά χρόνια. Ακόμη και χωρίς να είμαι στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας, πάντα προσπαθούσα να έχω διαρκή διάλογο με τους συναδέλφους και να προωθώ λύσεις για το καλό του αθλήματος με κύρια δύναμή μου την προβολή πειστικών επιχειρημάτων σε όποιους παράγοντες του αθλητισμού με έχουν τιμήσει μέχρι σήμερα ως συνομιλητή τους ανεξάρτητα από οποιαδήποτε επίσημη ιδιότητά μου στην Ομοσπονδία. Αυτό έχω συνεχίσει να κάνω και κατά αυτή την περίοδο και, νομίζω, ότι έχει έρθει η κατάλληλη ώρα οι συγκροτημένες θέσεις και η αλλαγή νοοτροπίας που υποστηρίζω με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια να γίνουν πράξη όσο πιο αποτελεσματικά μπορώ, αν οι συνάδελφοι μού εμπιστευθούν την ευθύνη να είμαι ο νέος Προέδρος της Ομοσπονδίας. Την ίδια στάση θα συνεχίσω και από μια τέτοια θέση ευθύνης. Με το πρόγραμμά μου προβάλλω κυρίως τις θέσεις μου που μπορούν να επιλύσουν κοινά προβλήματα όλων μας.

Καθ᾽ όλη αυτή την περίοδο, όμως, έχω συζητήσει εκτενώς με εκπροσώπους πολλών σωματείων για τα ειδικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το καθένα από αυτά. Είναι διαφορετικά π.χ. τα προβλήματα ενός σωματείου που βρίσκεται στην Αττική ή τη Θεσσαλονίκη, εν μέρει διαφορετική η στόχευση και οι δυνατότητες σωματείων που βρίσκονται σε κατ᾽ εξοχήν τουριστικές περιοχές όπως η Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά μας.

Τα σωματεία δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας μόνο σαν ψηφοφόροι, που καλούνται κάθε τέσσερα χρόνια να ανανεώσουν την θητεία κάποιων προσώπων. Στα σωματεία ανήκει ο πρώτος λόγος και αυτός ο λόγος πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη και να συζητείται σοβαρά στα όργανα της Ομοσπονδίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια ομοσπονδία δεν είναι παρά ένωση σωματείων. Χωρίς αυτά δεν υφίσταται Ομοσπονδία. Τα σωματεία μας έχουν τόσο κοινές ανάγκες και στόχους, όσο και ειδικά προβλήματα το καθενός από αυτά.

Προσβλέπω στην διαρκή συνεργασία των σωματείων και σε αδιάκοπο, σοβαρό διάλογο με αυτά. Η επικοινωνία και συμμετοχή τους σε αποφάσεις που τους αφορούν είναι το πρώτο μέλημα μου. Από τον πρώτο μήνα μετά τις εκλογές, τον Απρίλιο, θα βρισκόμαστε σε τουλάχιστον σε διαδικτυακή επικοινωνία κάθε βδομάδα με 30 περίπου σωματεία μηνιαίως  για έναν αμφίδρομο διάλογο  με σκοπό την αντιμετώπιση τόσο των κοινών προβλημάτων όσο και των ειδικών προβλημάτων το καθενός σωματείου."

Οι εκλογές αυτές δημιουργούν μια νέα δυναμική καθώς το ελληνικό τένις βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα καμπή. Είναι το άθλημα που άντεξε στην πανδημία και έχει ικανούς πρεσβευτές σε άνδρες και γυναίκες. Ποια θα είναι η 1η αλλαγή που θα κάνετε στα οργανωτικά της ομοσπονδίας και τι θα διατηρήσετε όπως είναι, γιατί λειτουργεί πολύ καλά;

"Είναι σημαντικό να γίνουν προσεκτικά ορισμένες οργανωτικές αλλαγές στην Ομοσπονδία, που θα διευκολύνουν και θα εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία της προς επίτευξη των τιθέμενων στόχων. Πρέπει, βεβαίως, να τονίσω ότι για να μπει το άθλημα σε σωστές ράγες ανάπτυξης δεν αρκούν ούτε έχουν προτεραιότητα οι οργανωτικές αλλαγές. Χωρίς σαφές πρόγραμμα δράσεων και στρατηγικό σχεδιασμό καμία οργανωτική αλλαγή δεν θα λύσει τα μακροχρόνια προβλήματα του αθλήματος.

Επειδή, όμως, είναι ήδη συγκροτημένος ο σχεδιασμός μου για την επόμενη ημέρα, υπάρχει ετοιμότητά μου να προτείνω και τις αναγκαίες οργανωτικές αλλαγές στην Ομοσπονδία. Αυτές οι αλλαγές, βεβαίως, όπως είπα και παραπάνω, πρέπει απαραιτήτως να βασίζονται σε αλλαγή νοοτροπίας και σε αναβάθμιση της συμμετοχής των σωματείων στα δρώμενα της Ομοσπονδίας με τον διαρκή διάλογο με αυτά. Αυτή η αλλαγή νοοτροπίας είναι θέμα ανθρώπων που διοικούν και δεν αρκεί οποιαδήποτε αλλαγή θεσμών, οποιαδήποτε καταστατική αλλαγή, οποιαδήποτε οργανωτική ή δομική μεταβολή. Η ανάγκη για αυτή τη διαρκή ανατροφοδότηση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας με ιδέες από τα σωματεία και με τη θέση προβλημάτων προς αντιμετώπιση είναι ακόμη πιο σημαντική όσο θα προχωρεί η διεύρυνση της Ομοσπονδίας. Τάσσομαι αυτονόητα υπέρ της διεύρυνσης, που είναι άλλωστε και η φυσιολογική εξέλιξη σε ένα άθλημα που αναπτύσσεται. Διεύρυνση, όμως, σημαίνει μεγαλύτερη ευθύνη και αυξημένη αποτελεσματικότητα της Ομοσπονδίας, διότι διευρύνονται και τα προς αντιμετώπιση θέματα και η κλίμακα των απαιτήσεων. Η αποτελεσματικότητα προϋποθέτει και μια σειρά οργανωτικών αλλαγών.

Ως προς την οργανωτική αναδιάρθρωση της Ομοσπονδίας έχω προτείνει την εισαγωγή στη δομή της Ομοσπονδίας οργανωτικών μονάδων  τεχνοκρατικής υποστήριξης του έργου της. Χρειάζεται να συγκροτηθούν δομές οικονομικής διαχείρισης και προσέλκυσης επενδύσεων στελεχωμένες με οικονομικό διευθυντή και στελέχη, που θα έχουν εμπειρία στον τομέα του management και θα μπορούν να υποστηρίξουν τους στόχους της ομοσπονδίας, όπως θα καθορίζονται καταστατικά.

Χρειάζεται, επίσης, να  συγκροτηθεί δομή προβολής του αθλήματος και δημόσιας επικοινωνίας στελεχωμένη με πρόσωπα έμπειρα στον τομέα του marketing, της ενημέρωσης και των δημοσίων σχέσεων. Εννοείται πως απαιτείται η διαρκής και εξειδικευμένη νομική υποστήριξη της Ομοσπονδίας στις νέες πρωτοβουλίες που θα αναλαμβάνει προς ποικίλες κατευθύνσεις στις οποίες δεν έχει μέχρι σήμερα ενεργοποιηθεί (νέα πρωταθλήματα, θεσμικές πρωτοβουλίες, ανάπτυξη υποδομών, προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα κλπ.). Όλα τα παραπάνω θα γίνουν σταδιακά αναλόγως της προόδου των δράσεων της ομοσπονδίας και των αναγκών που εκάστοτε θα γεννώνται."

Βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη του τένις είναι οι υποδομές. Τι γίνεται με τις υπάρχουσες υποδομές. Υπάρχει σκέψη ή πλάνο αξιοποίησης για τις υπάρχουσες υποδομές; Ποιές πιστεύετε είναι οι προοπτικές που υπάρχουν ή εάν υπάρχουν νέες για αξιοποίηση υπαρχόντων χώρων; Πως και με ποιό τρόπο θα φτάσετε στο στόχο αυτό; Υπάρχουν τα χρήματα; Που θα τα βρείτε;

"Η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών υποδομών αποτελεί βασική προγραμματική θέση μου. Δεν είναι, όμως, μια γενική και αόριστη διακήρυξη. Έχουν τεθεί συγκεκριμένοι μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι, που είναι εφικτοί, και υπάρχει ήδη αρχική ειδική μελέτη σχετικά με διάφορες παραμέτρους της υλοποίησης (τεχνικές, χρηματοοικονομικές κλπ.). Αυτός ο αρχικός σχεδιασμός αφορά 120 Γήπεδα ανά την Ελλάδα: 50 Γήπεδα για τις ενώσεις (5 Γήπεδα ανά ένωση) και 70 Γήπεδα  για τα σωματεία. Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για την επόμενη Διοίκηση οι αθλούμενοι σταδιακά να πλησιάσουν ποσοστό 3% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου 330.000 αθλούμενοι, με σοβαρή και καλά σχεδιασμένη αύξηση των γηπέδων τένις. Αν δεν επιλύεται σταδιακά και κατά προτεραιότητα το πρόβλημα των υποδομών, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάπτυξη του αθλήματος. Επίσης, ιδίως για τους επίλεκτους αθλητές μας, και όχι μόνο, πρέπει να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για τη σύσταση και τη λειτουργία του Εθνικού Κέντρου Αντισφαίρισης, όπως επίσης έχω δημοσιοποιήσει στο πρόγραμμά μας.

Σύμφωνα με το "European Τennis Report" για το έτος  2018, η Ελλάδα διαθέτει μόνο 1.300 ανοιχτά γήπεδα και 12 κλειστά γήπεδα, ενώ έχει 11.159.773 κατοίκους. Αντιστοιχεί, δηλαδή, σήμερα 1 γήπεδο σε περίπου 9.000 κατοίκους! Για να γίνει κατανοητό πόσο ζοφερή είναι η κατάσταση στη χώρα μας συγκριτικά με άλλες χώρες, αρκεί να πω ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με τα ίδια επίσημα στοιχεία, η Τσεχία με 10.600.000 κατοίκους διαθέτει 8.815 ανοιχτά γήπεδα και 2.685 κλειστά γήπεδα. Η Αυστρία με 8.700.000 κατοίκους έχει 7.520 ανοιχτά γήπεδα και 1.200 κλειστά γήπεδα. Στην Τσεχία το ποσοστό αθλουμένων είναι 4,11% επί του πληθυσμού της και στην Αυστρία 4,59%.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω ότι κατά την ανάπτυξη και υλοποίηση του προγράμματος αθλητικών υποδομών μας πρέπει, εκτός του οριζόντιου σχεδιασμού (αναλογία αθλητών/κατοίκων προς αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.), να ληφθούν υπόψη και οι ειδικές ανάγκες που υπάρχουν ανάλογα με τη φυσιογνωμία της κάθε περιοχής της χώρας. Από την επικοινωνία μου π.χ. με συναδέλφους σωματείων της Βόρειας Ελλάδας αναδείχθηκε η σημασία που έχει η ταχεία υλοποίηση ενός προγράμματος υποδομής κλειστών γηπέδων ιδίως για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που δεν έχουν κάθε χρόνο μόνο δύο ή τρεις μήνες κακοκαιρία όπως άλλες περιοχές της χώρας. Η ανάπτυξη κλειστών υποδομών έχει δημοσιοποιηθεί ως μία από τις κεντρικές προγραμματικές θέσεις μου. Οι ειδικές κλιματολογικές συνθήκες στις βορειότερες περιοχές της χώρας και η σχεδόν παντελής έλλειψη κλειστών γηπέδων έχει ως συνέπεια ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα αθλητών προς πόλεις των βόρειων γειτονικών κρατών (π.χ. Βουλγαρία), όπου υπάρχουν κλειστά γήπεδα μόλις λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορά μας. Αυτό δεν μπορείς να το κατανοήσεις ως πρόβλημα, αν είσαι κλεισμένος σε κάποιο γραφείο Διοίκησης της Ομοσπονδίας, αν δεν έχεις την καθημερινή εμπειρία του γηπέδου ως ενεργός αθλητικός παράγοντας που είναι για χρόνια δίπλα στα προβλήματα των αθλητών και των προπονητών. Κάποιοι νομίζουν ότι για να έχουμε αθλητικό τουρισμό στη χώρα μας δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα, διότι έχουμε καλό καιρό, και ότι χρειάζεται μόνο λίγο marketing και management της υφιστάμενης κατάστασης! Μεγάλο λάθος. Ο αθλητικός τουρισμός μπορεί και πρέπει να υπάρχει όλο τον χρόνο. Οι πόλεις μας και τα σωματεία σε όλη τη χώρα πρέπει να έλκουν αθλητές όλον τον χρόνο. Έτσι, θα ωφελούνται και οι αθλητές μας από τις ανταγωνιστικές ευκαιρίες που θα έχουν να παίζουν συχνότερα και με αθλητές που θα έρχονται από άλλες χώρες. Για αυτό χρειάζονται οι επαρκείς και κατάλληλες εγκαταστάσεις ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Από αυτή την ανάπτυξη των υποδομών θα ευνοηθούν, βεβαίως, πρωτίστως οι αθλητές μας, αλλά και θα δοθεί μια ώθηση του αθλητικού τουρισμού της αντισφαίρισης στη χώρα μας. Μπορούμε να το κάνουμε και αποτελεί κύρια επιδίωξή μου.

Η χρηματοδότηση αυτών των έργων υποδομής εντάσσεται στον ευρύτερο οικονομικό σχεδιασμό μας, ο οποίος προϋποθέτει την οικοδόμηση στέρεων σχέσεων εμπιστοσύνης με την πολιτεία και με ιδιώτες επενδυτές. Η κρατική ενίσχυση προς την Ομοσπονδία είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του αθλήματος. Αρκεί να λεχθεί ότι η ετήσια  κρατική επιχορήγηση προς την Ομοσπονδία μας ανέρχεται μόλις σε  340.000 ευρώ, δηλαδή είναι μικρότερη από την κρατική επιχορήγηση προς την επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ)! Αν οικοδομηθεί, όμως, μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ομοσπονδίας και της Πολιτείας, που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας πεισθούν ότι τα χρήματα της Πολιτείας προς την Αντισφαίριση θα πιάσουν τόπο, τότε όχι μόνο θα αυξηθεί η ετήσια επιχορήγηση, αλλά και η Πολιτεία θα μπορέσει να εντάξει στη χρηματοδότηση από δημόσιους πόρους την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αντισφαίρισης. Προϋπόθεση είναι να πειστεί η Πολιτεία για την αναγκαιότητα υλοποίησης του σχεδιασμού και να έχει απέναντί της φερέγγυους συνομιλητές. Το πραγματικό ενδιαφέρον του Υπουργείου για την αντισφαίριση και την ειλικρινή διάθεση στήριξης του αθλήματος με κάθε μέσο έχω διαπιστώσει από τις μέχρι τώρα παραγωγικές επαφές μου τόσο με τον Υπουργό Αθλητισμού όσο και με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και τους συνεργάτες τους.

Η Ομοσπονδία, βεβαίως, εκτός από την ανάληψη πρωτοβουλιών με αποδέκτη την Πολιτεία προς ενίσχυση της αντισφαίρισης, πρέπει να αναπτύξει και μια πολύπλευρη δράση προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών για την εκπόνηση δράσεων που θα αφορούν και συμπράξεις ως προς την υλοποίηση έργων υποδομής. Αυτοί οι ιδιωτικοί πόροι δεν χαρίζονται μόνο και μόνο λόγω της αγάπης κάποιου επενδυτή για ένα άθλημα. Πρέπει οι επενδυτές να διαπιστώσουν ότι το άθλημα, η διοργάνωση κλπ. μπορεί να έχει μεγάλη επιρροή στο φίλαθλο κοινό, ότι θα γίνει σωστή διαχείριση των πόρων, ότι οι εμπλεκόμενοι αθλητικοί παράγοντες είναι φερέγγυοι, ότι οι φορείς στους οποίους θα εμπιστευθούν την επένδυση είναι οργανωμένοι και λειτουργούν με τρόπο τεχνοκρατικά άρτιο και υπεύθυνο. Αυτό το έχω διαπιστώσει ήδη από συζητήσεις που έχω κατά καιρούς κάνει, και κατά την τρέχουσα περίοδο, με επενδυτές και χορηγούς που επιζητούν τη συνεργασία με μια Ομοσπονδία που θα διαθέτει συγκροτημένο σχεδιασμό και υπεύθυνη στάση."

Για την ανάπτυξη του τένις χρειάζονται αγωνιστικές ευκαιρίες στους αθλητές μας. Πως αξιολογείτε το αγωνιστικό καλεντάρι; Θα επιδιώξετε να αυξηθούν τα διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα; Θα επιδιώξετε να διεκδικήσετε πιοοιό εμβληματικές διοργανώσεις και ποιές; Εάν ναι με ποιό τρόπο;  Έχετε δει τη διαθεσιμότητα χορηγών που είναι η κινητήρια δύναμη για τις διοργανώσεις;

"Είναι εντυπωσιακά θλιβερό ότι μέχρι σήμερα η Ομοσπονδία δεν δίνει αγωνιστικές ευκαιρίες στους αθλητές άνω των 18 ετών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνητρα ούτε για τους περισσότερους αθλητές ούτε για τους προπονητές τους ούτε, βεβαίως, για τους γονείς τους, που είναι διαρκώς δίπλα τους με όσες θυσίες αυτό συνεπάγεται. Έτσι, οι περισσότεροι αθλητές μετά τα 16 έτη τους εγκαταλείπουν το άθλημα που αγαπάνε και στο οποίο έχουν επενδύσει χρόνο και χρήμα, έχοντας την αίσθηση ότι ξόδεψαν μάταια τα όνειρά τους. Μεταξύ αυτών είναι σίγουρα και «χαμένα ταλέντα», τα οποία θα μπορούσαν να έχουν μια επιτυχημένη διεθνή καριέρα, αλλά μείνανε στην αφάνεια και δεν αξιοποιήθηκαν δυστυχώς ποτέ.

Είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε πρωταθλήματα για όλες τις ηλικίες, και μετά τα 16 έτη. Είναι βασική θέση στο πρόγραμμά μου ότι θα διοργανωθεί άμεσα πρωτάθλημα σε εθνικό επίπεδο, και για τις ηλικίες άνω των 16 έτων και των 18 ετών. Επίσης, θα ενισχυθούν και θα διευρυνθούν διοργανώσεις περιφερειακών και τοπικών πρωταθλημάτων. Είναι αυτονόητη υποχρέωσή μας προς τους αθλητές που είναι ταλέντα αλλά και προς όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα καλό επίπεδο στο άθλημα μέσα από ανταγωνιστικές ευκαιρίες πρωταθλημάτων για όλες τις ηλικίες. Το πρωτάθλημα Α – Γ στο καλεντάρι θα έχει διάρκεια σε βάθος χρόνου και με σταθερή συχνότητα σε κάθε αγωνιστικό έτος.

Εξάλλου, η συχνότητα των αγώνων είναι βασική προϋπόθεση για την απαραίτητη δημοφιλία του αθλήματος, προκειμένου να αξιοποιηθεί και εμπορικά και να προσελκύσει χορηγούς και έσοδα. Θα υπάρχουν αγώνες price money για τους αθλητές μας. Αυτό, με τη σειρά του, θα φέρει τις διευρυμένες τηλεοπτικές μεταδόσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, σε ετήσια αναγωγή, η τηλεθέαση του των μεγάλων διοργανώσεων του τένις   βρίσκεται ουσιαστικά στην πρώτη θέση παγκοσμίως μεταξύ όλων  των αθλημάτων, ξεπερνώντας ακόμη και τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Τα σχετικά στοιχεία τα έχω αναρτήσει και στις δημοσιοποιηθείσες θέσεις μου σχετικά με την οικονομική προοπτική ενίσχυσης του αθλήματος. Μια τέτοια προβολή του αθλήματος, που θα έχει όμως στέρεες αγωνιστικές και οργανωτικές βάσεις, θα επιτρέψει και τη διοργάνωση διεθνών τουρνουά. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι δεν αρκεί να διοργανώσεις ένα διεθνές τουρνουά. Σημασία έχει να διασφαλίσεις τις προϋποθέσεις, ώστε να έλξεις αθλητές του κορυφαίου επιπέδου, που έχουν καλυμμένο το πρόγραμμά τους για όλο το έτος. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό μπορεί να γίνει, ώστε όχι απλώς η Ομοσπονδία να έχει ένα οποιοδήποτε διεθνές τουρνουά, αλλά η χώρα να αποκτήσει μια προβεβλημένη διεθνή διοργάνωση κορυφαίου επιπέδου. Αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον σχεδιασμό της ανάπτυξης των υποδομών και της προσέλκυσης σοβαρών επενδύσεων σε συνδυασμό με την ενίσχυση και διεύρυνση της κρατικής στήριξης προς το άθλημα.

Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνούμε ότι απαιτείται η αναδιοργάνωση των τουρνουά junior, όπου τα παιδιά παίρνουν τα πρώτα μαθήματα αθλητικής άμιλλας. Η μέριμνα της Ομοσπονδίας πρέπει να είναι και στο τοπικό επίπεδο και να διευκολύνει τα σωματεία όσο περισσότερο μπορεί στις τοπικές διοργανώσεις.

Όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι αθλητές είναι παράλληλα και μαθητές και αργότερα φοιτητές. Τα πρωταθλήματα, ως ανταγωνιστικές ευκαιρίες, δεν αρκούν. Χρειάζεται μια ολόπλευρη μέριμνα για τους αθλητές μας. Μια προγραμματική θέση μου προς αυτή την κατεύθυνση της ολόπλευρης στήριξης είναι το διαδικτυακό σχολείο για τους επίλεκτους αθλητές μας, ώστε να μην αντιμετωπίζουν το πιεστικό δίλημμα: Τένις ή σχολείο; Και πρώτοι στο τένις και πρώτοι στο σχολείο. Έχουμε παιδιά που είναι κατά κανόνα πολύ ικανά και στον αθλητισμό και στα γράμματα, καθώς είναι ταλαντούχα και πειθαρχημένα. Χρειάζεται μόνο να τους διασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και θεσμούς, ώστε να εκπληρώσουν τα όνειρά τους. Άλλωστε, ο αθλητισμός, και ειδικά το τένις, χαρακτηρίζεται από την καλλιέργεια και την ευρύτερη παιδεία των κορυφαίων αθλητών."

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε δύο αθλητές στις κορυφαίες θέσεις της κατάταξης σε άνδρες και γυναίκες. Και ειδικά αθλητές με ήθος, αγωνιστικότητα και πολύ μέλλον. Αποτελούν τη “διαφήμιση” του αθλήματος. Θέλετε να μας πείτε κάτι για αυτούς αλλά και για τη σχέση της ΕΦΟΑ με τέτοιους αθλητές για την ενίσχυση του αθλήματός μας;

"Αυτή τη στιγμή ζούμε μια κοσμογονία στο Ελληνικό τένις, ιδίως με τις μεγάλες επιτυχίες του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη. Είμαι βέβαιος ότι οι επιτυχίες των αθλητών μας θα συνεχιστούν. Παρακολουθώ όσο στενότερα μπορώ τους αγώνες τους και παρατηρώ ακόμη και σε αυτό το κορυφαίο επίπεδο τη διαρκή και αμείωτη προσπάθειά τους για τη βελτίωση των λεπτομερειών του παιχνιδιού τους με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο. Αυτό που με στενοχωρεί βαθιά είναι ότι και αυτοί οι αθλητές μας τα κατάφεραν χωρίς την ελάχιστη στήριξη από την Ομοσπονδία μας, για να το πω όσο κομψότερα μπορώ. Είναι πραγματικά κρίμα αθλητές που έχουν περάσει σε αυτό το υψηλό επίπεδο, κατά τη στιγμή της μεγάλης επιτυχίας τους, όταν τους ακούει όλος ο κόσμος, να μην έχουν να πουν ούτε μισή κουβέντα για κάποια θετική συμβολή της Ομοσπονδίας μας κατά τα πρώτα βήματα της πορείας τους.

Η σχέση, όμως, της Ομοσπονδίας με τους κορυφαίους αθλητές μας δεν οικοδομείται όταν αυτοί, μέσα από αντιξοότητες, τα έχουν ήδη καταφέρει και έχουν φτάσει στην κορυφή. Η σχέση αυτή χτίζεται κάθε μέρα μέσα από τα σωματεία και τις ενώσεις, που ενισχύονται από την Ομοσπονδία, αλλά και ευθέως με το ενεργό ενδιαφέρον για τους αθλητές όταν ακόμη κάνουν την προσπάθειά τους για να ανέβουν. Η Ομοσπονδία πρέπει να είναι παρούσα, να βγάζει από τον δρόμο τους κάθε εμπόδιο και να τους ενισχύει όπως μπορεί. Χαίρομαι αφάνταστα για τις επιτυχίες του Στέφανου και της Μαρίας.

Η έγνοια μου, όμως, είναι τα ταλέντα που δεν έχουν ακόμη φανεί. Είναι να μη χαθεί, ει δυνατόν, κανένα ταλέντο από αυτά που αυτή τη στιγμή παίζουν, υπό αντίξοες συνθήκες, σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο, χωρίς κίνητρα, πολλές φορές χωρίς κατάλληλα γήπεδα, χωρίς μέριμνα της Ομοσπονδίας για τις παράλληλες ανάγκες του σχολείου τους. Αυτούς τους αθλητές έχω κυρίως στον νου μου και αυτούς τους αθλητές σκέφτονται οι συνάδελφοι των σωματείων με τα οποία συνομιλώ. Οι συνάδελφοι έχουν πραγματική αγωνία και εξαντλούν τις όποιες δυνατότητες έχουν, αλλά η Ομοσπονδία είναι απούσα. Δεν υπάρχει ούτε ένα σωματείο που να μην έχει αθλητές ή αθλήτριες που να πιστεύει το σωματείο ότι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν μεγάλες επιτυχίες. Το πρόβλημα είναι ότι τα σωματεία μπορούν να τους στηρίξουν μέχρι ενός σημείου, στο οποίο θα έπρεπε να έρχεται η στήριξη της Ομοσπονδίας, που όμως είναι απούσα, όπως ήταν και με τον Στέφανο και τη Μαρία. Αυτή η αδιαφορία θα τελειώσει από την πρώτη μέρα της θητείας μου με σαφείς ενέργειες, ουσιαστικές, πρακτικές αλλά και συμβολικές, αν οι συνάδελφοί μου θα μου εμπιστευθούν στις 27 Μαρτίου την ευθύνη να είμαι Πρόεδρος της ΕΦΟΑ."

Google News Ακολουθήστε το tennisnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από το Τένις στην Ελλάδα.

Tennis shots