tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Μια άλλη οπτική για το ATP Cup

E-mail Εκτύπωση

atp cup draw
Το ΑΤΡ Cup "αγκαλιάστηκε" από μια σημαντική πλειοψηφία των κορυφαίων παικτών του πλανήτη, ενώ προσφέρει απλόχερα και σπουδαίες ευκαιρίες σε παίκτες χαμηλότερου επιπέδου, που μάχονται καθημερινά για επιβίωση μέσα από το τένις. Υπάρχει όμως και η μερίδα των παικτών που νιώθουν αδικημένοι απ' αυτή τη νέα διοργάνωση και έχουν έναν καλό λόγο για να το κάνουν.

Ο John Millman ανέβασε ένα κείμενο στα social media, μέσα από το οποίο εκφράζει τις σκέψεις του για το ΑTP Cup, θίγοντας ακριβώς αυτό το ζήτημα, πως πρόκειται για μια διοργάνωση που επιτρέπει σε παίκτες με χαμηλότερες θέσεις στην κατάταξη να αγωνιστούν, ενώ το αποτρέπει σε παίκτες ακόμα και από το Top 50.

"Κάποιες σκέψεις για το ATP Cup. Θαυμάσιο κόνσεπτ, κάθε νέα φόρμα, κάθε ομαδικό τουρνουά, νιώθω πως θα φέρει περισσότερους φιλάθλους στο άθλημα. Ίσως φέρει και νέους φιλάθλους. Οι καινοτομίες και τα νέα πράγματα μπορούν μόνο να αναβαθμίσουν ένα άθλημα. Ωστόσο...

Υπάρχουν μερικά πράγματα με τα οποία δε συμφωνώ απολύτως. Γι' αυτούς που δε γνωρίζουν πως λειτουργεί το σύστημα βαθμολόγησης, οι πόντοι ενός παίκτη συγκεντρώνονται από τα 18 καλύτερα τουρνουά του στη χρονιά. Μπορείς να παίξεις σε 20, 25, 30 τουρνουά σε μια χρονιά, αλλά τα 18 καλύτερα είναι αυτά που θα μετρήσουν.

Τώρα αυτοί οι παίκτες που θα είναι στο Top 8 του ATP Race, θα πάρουν αυτό το τουρνουά σαν επιπλέον τουρνουά, οπότε θα έχουν 19 τουρνουά στη βαθμολογία τους. Κάθε παίκτης έχει τη δυνατότητα να μπει στο World Tour Finals, γι' αυτό και δικαιολογημένα υπολογίζεται ως επιπλέον τουρνουά.

Όταν το ATP Cup συστήθηκε, ανακοινώθηκε πως θα ήταν ένα επιπλέον βαθμολογούμενο τουρνουά. Που σημαίνει πως αυτοί που θα συμμετέχουν θα έχουν 19 βαθμολογούμενα τουρνουά και αν συμμετέχουν και στο ATP Tour Finals θα έχουν 20. Για όλους τους άλλους παίκτες που δε θα παίξουν σε κανένα από τα δυο, ισχύει η βαθμολογία στα 18 τουρνουά.

Σε αντίθεση με το World Tour Finals, το ATP Cup δε δίνει τη δυνατότητα να προκριθούν πολλοί παίκτες από την ίδια χώρα. Οι δυο καλύτεροι παίκτες από την κάθε χώρα προκρίνονται, οπότε για τις δυνατότερες χώρες, όπως είναι οι Αυστραλία, Αργεντινή, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ κτλπ., πολλοί παίκτες χάνουν την ευκαιρία για επιπλέον βαθμολογούμενο τουρνουά. Ας μην ξεχνάμε πόσοι παίκτες είναι εκτός του Top 100 και δεν έχουν καν την ευκαιρία για επιπλέον τουρνουά."

Αντίστοιχες ανησυχίες εξέφρασε και ο Taylor Fritz, ο οποίος κοινοποίησε τη δημοσίευση του Millman, γράφοντας: "Είμαι ενθουσιασμένος και όπως είπες είναι μια θαυμάσια ιδέα για μας και για τους fans, αλλά πάντα θα υπάρχει το ίδιο ζήτημα. Δεν είναι δίκαιο για έναν παίκτη που είναι στο 80 ή πιο χαμηλά και μπορεί να παίξει και να πάρει 19ο τουρνουά, όταν κάποιος είναι στο 40 αλλά από δυνατότερη χώρα και δεν έχει την ευκαιρία να παίξει."

Όπως τόσο ο Millman, όσο και ο Fritz έθιξαν, οι ανησυχίες αυτές δεν έχουν να κάνουν τόσο με παίκτες όπως ο Μιχάλης Περβολαράκης ή ο Aleksandre Metreveli, που βρίσκονται στο Νο.449 και στο Νο.700 του κόσμου αντίστοιχα και εξαιτίας των Στέφανου Τσιτσιπά και Nikoloz Basilashvili, που στην ουσία "κουβαλάνε" τις βαθμολογίες της Ελλάδας και της Γεωργίας αντίστοιχα, θα έχουν μια ευκαιρία ζωής να αγωνιστούν σε ένα τέτοιο τουρνουά και να "ανακουφιστούν" βαθμολογικά και οικονομικά.

Έχουν να κάνουν περισσότερο με παίκτες που έχουν έντονο ανταγωνισμό ανάμεσά τους και θα έχουν στη βαθμολογική συγκομιδή τους ένα τουρνουά περισσότερο από αυτούς. Για παράδειγμα ο Jo-Wilfried Tsonga και ο Fernando Verdasco, αμφότεροι είναι στο Top40 όμως δεν έχουν προκριθεί στο ATP Cup, καθώς η Γαλλία και η Ισπανία έχουν περισσότερους παίκτες στο Top 50 από τη Γερμανία για παράδειγμα, της οποίας ο δεύτερος καλύτερος παίκτης είναι ο Jan-Lennard Struff, Νο.41 αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Μια ανησυχία που σίγουρα έχει βάση, εφόσον η ΑΤΡ επέλεξε να συγκαταλέγει το τουρνουά αυτό στην ίδια κατηγορία με το ATP Finals. Μια κατηγορία στην οποία για παράδειγμα δε βρίσκεται το Next Gen ATP Finals, στο οποίο προφανώς δεν έχουν τη δυνατότητα να προκριθούν παίκτες από 22 ετών και πάνω.

"Το ATP Cup δεν είναι ένα τουρνουά που βασίζεται στην κατάταξη και αυτό είναι το πρόβλημα. Είναι βασισμένο στην κατάταξη των χωρών. Αν ήταν βασισμένο στην παγκόσμια κατάταξη, θα μπορούσα να παίξω. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που βρίσκονται χαμηλότερα από μένα και έχουν προκριθεί στο ATP Cup", δήλωσε ο Reilly Opelka, ο οποίος βρίσκεται στο Νο.37 του κόσμου αλλά στο Νο.3 των Ηνωμένων Πολιτειών πίσω από τους John Isner και Taylor Fritz.

 
Διαφήμιση

Διαφήμιση


Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
latest-atp-videos

Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση