tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Οι παίκτες αντιδρούν στους νέους κανονισμούς της ITF

E-mail Εκτύπωση

itf world tennis tour
Η ITF άλλαξε τους κανονισμούς της από τη νέα χρονιά για να βοηθήσει τους πιο αδύναμους παίκτες, πολλοί παίκτες όμως αντιδρούν ενάντια στην παγκόσμια ομοσπονδία και ζητούν η φωνή τους να ακουστεί για να αλλάξουν ξανά οι κανονισμοί, που ίσως και να αποδεικνύεται πως δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές τους.

Όπως γράφαμε και κατά τη διάρκεια της off-season, η ITF αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των επαγγελματικών της τουρνουά από το 2019, προκειμένου να διευκολύνει τη μετάβαση των παικτών από τα junior στα επαγγελματικά τουρνουά, αλλά και να βοηθήσει τους παίκτες που αγωνίζονται σ' αυτές τις κατηγορίες, που κατά κανόνα χρειάζονται και τη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεσή της παγκόσμιας ομοσπονδίας, σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό διαφοροποιήσεων.

"Το ITF World Tennis Tour παρέχει μια καθαρή και ολοκληρωμένη διαδρομή, σχεδιασμένη έτσι ώστε να προσελκύσει και να διατηρήσει τα καλύτερα νέα ταλέντα. Ως μέρος του σχεδίου ITF2024, είναι στην αποστολή μας να παραδώσουμε στη νέα γενιά παικτών αυτό το νέο Tour, που θα τους βοηθήσει στα ζητήματα εξέλιξης, μεταξύ της κατώτερης και της ανώτερης βαθμίδας των τουρνουά και ενδεχομένως θα βοηθήσει και περισσότερους επαγγελματίες παίκτες να ζήσουν από το άθλημα", είχε αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος της ITF, David Haggerty.

Η παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ "διχοτομήθηκε" σε δυο διαφορετικές κατατάξεις, αφού πλέον υπάρχουν βαθμοί ΑΤΡ και βαθμοί ITF. Το ίδιο συνέβη και στο γυναικείο επαγγελματικό tour, με τις κατατάξεις WTA και ITF. Οι παίκτες που βρίσκονται πλέον στην κατάταξη της ΑΤΡ είναι λιγότεροι από 700, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη της ITF υπάρχουν περίπου 3.500 παίκτες και 2.500 παίκτριες. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον δίνονται βαθμοί ITF και στα προκριματικά διοργανώσεων 15.000 δολαρίων, ωστόσο την ίδια ώρα για να κερδίσει κάποιος παίκτης έστω κι έναν βαθμό ΑΤΡ θα πρέπει να κάνει μια πολύ καλή πορεία σε τουρνουά 25.000 δολαρίων ή Challenger.

Αλλά δυο μέτρα που πήρε η ITF, στην προσπάθειά της να διευκολύνει τη ζωή των αθλητών που συμμετέχουν στα τουρνουά της, ήταν να περιορίσει τους αγώνες του εκάστοτε τουρνουά σε 7 ημέρες. Δηλαδή τα προκριματικά δεν γίνονται πλέον το Σαββατοκύριακο πριν την επίσημη έναρξη του κάθε τουρνουά, αλλά τις πρώτες μέρες της εβδομάδας, δηλαδή τη Δευτέρα και την Τρίτη. Για να γίνει αυτό εφικτό, έπρεπε φυσικά και να μειωθούν οι συμμετέχοντες του τουρνουά, οριοθετώντας τα προκριματικά, αλλά και τα κυρίως ταμπλό σε μικρότερο αριθμό παικτών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όλα αυτά τα μέτρα, αντί να διευκολύνουν, μάλλον δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο τη ζωή των παικτών που χρειάζονται την περισσότερη βοήθεια και των παικτών που ξεκινούν τώρα τις προσπάθειές τους για μια επαγγελματική καριέρα στο τένις.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τα Challenger, όπου έχουν μειωθεί οι "άμεσες αποδοχές" (direct acceptances), με αποτέλεσμα πολλοί αθλητές που αγωνίζονται σ' αυτό το επίπεδο, να αναγκάζονται από το 2019 σε διοργανώσεις ITF, 15.000 και 25.000 δολαρίων.

Αυτό από μόνο του λιγοστεύει τις θέσεις του κυρίως ταμπλό σ' αυτά τα τουρνουά, ενώ την ίδια στιγμή στα προκριματικά αυτών των τουρνουά οι άμεσες αποδοχές έχουν μειωθεί από τις 58 στις 20 (20 άμεσες αποδοχές και 4 wild card στα περισσότερα προκριματικά ταμπλό των τουρνουά της ITF).

Οι ευκαιρίες λιγοστεύουν δραματικά για τους παίκτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλή βαθμολογία από το 2018, ώστε να είναι σχετικά ψηλά στην κατάταξη της ITF. Πόσω μάλλον για νέους Έλληνες αθλητές, που πρέπει να γίνονται αποδεκτοί στα τουρνουά είτε ως alternates, είτε με wild cards, χωρίς ωστόσο να διεξάγονται αρκετά τουρνουά στη χώρα μας. Αλλά και στις μεγαλύτερες χώρες με πολύ περισσότερα τουρνουά, προφανώς οι wild cards είναι περιορισμένες και οι αθλητές περισσότεροι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Στέφανου Σχινά, που ταξίδεψε στη Μαγιόρκα έχοντας 7 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη της ITF και από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα δεν έγινε πουθενά αποδεκτός!

Ο Στέφανος είναι ένας από τους πολλούς παίκτες που ανήκουν στο κίνημα "Change ITF Rules", που ξεκίνησε από το Facebook και αριθμεί ήδη σχεδόν 1.000 μέλη. Τενίστες με πολύ καλό rank και αρκετά χρόνια εμπειρίας, όπως οι David Perez Sanz, Goncalo Falcao και Francesco Villardo, είναι επίσης μέλη.

H ομάδα "Change ITF Rules" στο Facebook

Τη στήριξή του στο κίνημα έχει εκφράσει και ο αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης (DTB), Dirk Hodorff, ο οποίος συμβούλεψε τους παίκτες να ενωθούν και να απευθυνθούν στις ομοσπονδίες των χωρών τους, έτσι ώστε να ακουστούν οι φωνές τους μέσα από την κάθε ομοσπονδία στην ITF. Ανέφερε επίσης ότι η DTB θα είναι στο πλευρό τους.

"Ο πρόεδρος της ATP, Chris Kermode, έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση στο ATP Tournament Meeting: H ATΡ ποτέ δεν είχε την πρόθεση να στερήσει τους ΑΤΡ πόντους από τα τουρνουά του Transition Tour, παλιότερα Futures. H μόνη προϋπόθεση για την απόδοση των πόντων, ήταν να μην πωληθούντα δεδομένα σε στοιχηματικές εταιρείες, όπως προτάθηκε από την Ανεξάρτητη Επιτροπή, η οποία δημιουργήθηκε από τα επτά διοικητικά όργανα του τένις. Η ITF αποφάσισε να πουλήσει τα δεδομένα αυτά και να μη δίνει πόντους σε αυτά τα τουρνουά", μετέφερε ακόμα ο Hodorff, πρώην προπονητής του Rainer Schuettler και του Janko Tipsarevic.

Ένας άλλος τρόπος για ενίσχυση του κινήματος, είναι οι ηλεκτρονικές υπογραφές στη σελίδα change.org. H Maria Patrascu, επαγγελματίας τενίστρια από τον Καναδά, πήρε την πρωτοβουλία γι' αυτή την κίνηση, που ήδη έχει ξεπεράσει τις 14.000 υπογραφές.

Η ίδια, δημοσίευσε και μια έρευνα που ήρθε στα χέρια της, αποκαλύπτοντας πως το πρώτο τέταρτο του 2019 υπήρξε μια μικρή μείωση στα τουρνουά ανδρών και γυναίκών που έχουν διεξαχθεί ή θα διεξαχθούν σε σχέση με το 2018, καθώς και μια τεράστια μείωση συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικά, στα ανδρικά τουρνουά της ITF από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, το 2019 υπάρχουν περίπου οι μισές θέσεις σε κυρίως ταμπλό και προκριματικά, σε σχέση με το 2018!

itf men transition tour

itf women transition tour

"Οι νέοι κανονισμοί είναι για παιδιά πλούσιων οικογενειών"

Δυο σημαντικοί προπονητές και γνωστοί σε όλη την παγκόσμια τενιστική κοινότητα, οι Toni Nadal και Patrick Mouratoglou, εξέφρασαν επίσης τη στήριξή τους στους παίκτες που εναντιώνονται στους νέους κανονισμούς. 

"Ποιο θα έπρεπε να είναι ο στόχος της ITF; Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να κάνει το άθλημα προσιτό σε όλους τους παίκτες. Οι νέοι κανονισμοί αποθαρρύνουν τους παίκτες. Ποιος μπορεί να παίξει σ' αυτούς τους κανονισμούς; Μόνο οι νέοι πλούσιοι παίκτες. Αυτό δεν είναι σωστό. Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που δεν έχουν αρκετά λεφτά; Τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που αποφασίζουν να σπουδάσουν αλλά θέλουν να παίξουν επαγγελματικά στο μέλλον; Απλά δεν μπορούν. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες", δήλωσε ο Toni Nadal, μέσα από ένα βίντεο που δημοσίευσε στα social media.

Τέλος, ο Jonas Merckx, επαγγελματίας τενίστας από το Βέλγιο, έθιξε ακόμα μια αλλαγή που δυσκολεύει τους παίκτες σε αυτό το επίπεδο. Όπως είπε, το τέλος συμμετοχής σε ένα τουρνουά της ITF για το ανδρικό tour είναι 40 δολάρια. Ένα τέλος που οι γυναίκες πλήρωναν και παλιότερα, οι άνδρες όμως όχι, σύμφωνα με τον Merckx. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος ηττηθεί σε 1ο γύρο διοργάνωσης της ITF, θα λάβει μια επιταγή 116 δολαρίων, ενώ το 2018 αυτή η αντίστοιχη επιταγή ήταν στα 156 δολάρια. Ένα τέλος που αυξήθηκε εξαιτίας της μείωσης συμμετεχόντων στα τουρνουά της ITF, όπως σημειώνει ο 25χρονος Βέλγος τενίστας.

Πολλές ακόμα είναι οι φωνές που έχουν ακουστεί, ενώ η σελίδα "Change ITF Rules" στο Facebook γεμίζει όλο και με περισσότερες δημοσιεύσεις και μέλη. Παρόλα αυτά, η ITF φαίνεται προς το παρόν να αγνοεί αυτές τις φωνές και να υποστηρίζει πως πρόκειται για μια μικρή μειοψηφία. Αυτό υποστηρίζει ο Dave Miley, που εργάζεται στην ITF μέσα από την Asian Tennis Federation, αυτό επιβεβαιώνεται και από την σιωπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας για το θέμα. 

 
Διαφήμιση

Διαφήμιση


Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
latest-atp-videos

Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση