tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

"Με κάνει ευτυχισμένο όταν ο Στέφανος δίνει έμπνευση"

E-mail Εκτύπωση

Απόστολος Τσιτσιπάς
Σε μια ιδιαίτερη συνέντευξή του από το Μιλάνο για το Ubitennis.com, ο Απόστολος Τσιτσιπάς μίλησε για τα μεγαλύτερα όνειρα που έχει για τον Στέφανο, για την εξέλιξή του στην τελευταία χρόνια, τη μετάβαση στη νέα εποχή και πολλα άλλα.

Να γυρίσουμε πίσω την κασέτα. Την προηγούμενη χρονιά ο Στέφανος ήταν εδώ στο Next Gen ATP Finals ως alternate και φέτος επέστρεψε ως το μεγάλο φαβορί και το κατέκτησε.

"Το τένις αλλάζει και υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να εξελίξουν οι παίκτες σ' αυτή την ηλικία. Είναι μια σημαντική παρατήρηση, επειδή δείχνει το πως εξελίσσονται οι νέοι παίκτες. Πέρσι ο Στέφανος ήταν 19 χρονών. Η φυσική του κατάσταση δεν ήταν ακόμη ανεπτυγμένη στο 100% της, ούτε το τένις του. Αυτή τη χρονιά κατάφερε να τα έχει όλα αυτά στο κορυφαίο επίπεδο. Αυτό που θέλω να πω, είναι πως όταν έχεις να κάνεις με νέους παίκτες, είναι σημαντικό να είσαι πολύ προσεκτικός, ώστε να μη δημιουργηθούν αυταπάτες, να μη βγουν αυθαίρετα συμπεράσματα. Δεν είναι απαραίτητο. Πρέπει να τους δίνουμε ευκαιρίες, να τους καθοδηγούμε σωστά, να κάνουν τη σωστή δουλειά και να τους φέρουμε σε μια θέση όπου θα μπορούν να δείξουν τις καλύτερες δυνατότητές τους. Αλλά δεν πρέπει σίγουρα να προτρέχουμε."

Ο Στέφανος πέτυχε πολλά φέτος. Ξεκίνησε από το Νο. 91 και τερμάτισε τη χρονιά στο Νο. 15. Δεδομένων όσα μας είπε, η εξέλιξη αυτή ήρθε γρηγορότερα απ' όσο περίμενε. Το αρχικό πλάνο ήταν να φτάσει εδώ που είναι σήμερα την επόμενη σεζόν;

"Σίγουρα αν χρειαζόταν θα περιμέναμε ακόμη έναν χρόνο. Ποτέ δεν τον πίεσα, ποτέ δεν τον φόρτωσα με περισσότερη δουλειά απ' όση χρειάζεται. Ίσως οι άνθρωποι να πιστεύουν πως ο Στέφανος δουλεύει 20 ώρες τη μέρα, ότι δεν προλαβαίνει να κοιμηθεί αρκετά. Δεν είναι έτσι. Ο Στέφανος προπονείται σε έντονους ρυθμούς 1,5 ώρα, το πολύ 2 την ημέρα. Άλλες 2 ώρες τις αφιερώνουμε στη φυσική κατάσταση. Τα υπόλοιπα είναι ανάρρωση, αποκατάσταση και να ακούει το σώμα του για να παραμένει υγιής. Όλα αυτά είναι μια καθημερινή ρουτίνα. Προφανώς στην off-season δουλεύει περισσότερο. Για να επιστρέψω στο ερώτημα, πρέπει να πω πως συνέβη από μόνο του. Δεν τον ανάγκασα και δεν έδινα ποτέ προτεραιότητα στην κατάταξη για τους στόχους. Έχω αυτή τη φιλοσοφία στη ζωή μου και την έχω και στο τένις. Δεν αντιμετωπίζω τον παίκτη σαν μηχανή για να παίρνω μόνο τα αποτελέσματα. Αντιμετωπίζω τον παίκτη σαν ένα ανθρώπινο ον, που αναπτύσσει την προσωπικότητά του μέσα από το άθλημα. Αν οι νίκες έρθουν αφού έχει αναπτυχθεί πλήρως το παιχνίδι του, τέλεια. Αν δεν γίνει αυτό, αν δεν είναι έτοιμος, τότε σημαίνει πως πρέπει να περιμένουμε. Δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση από κάποιον να φέρει αποτελέσματα, επειδή έχει καλά χτυπήματα. Δεν είναι έξυπνο αυτό. Με τον Στέφανο συνέβη φυσικά και είμαι χαρούμενος που συνέβη σ' αυτό το σημείο της χρονιάς. Επειδή προφανώς την επόμενη χρονιά θα παίξει σε όλα τα Grand Slam και τα Masters από μια προνομιούχα θέση του ταμπλό. Είναι σημαντικό, γιατί έχει χρόνο τώρα για να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται γι' αυτή τη νέα κατάσταση."

Με την αναφορά σας στην προετοιμασία για τη νέα χρονιά και το δεδομένο πώς θα αγωνιστεί σε όλα τα μεγάλα τουρνουά, πόσο σημαντικό είναι να βελτιωθεί στον τομέα της φυσικής κατάστασης;

"Όπως είπα και πριν, είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά και να προετοιμαστεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτά τα τουρνουά, επειδή θα είναι δύσκολο. Επειδή θα πάει εκεί και θα παίξει, όχι ως φαβορί, αλλά ως ένας παίκτης που πρέπει να μεγαλώσει. Θα είναι πολύ δύσκολο. Θα είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους παίκτες στα τουρνουά που θα αγωνίζεται και όλοι θέλουν να κερδίσουν τους κορυφαίους. Αλλά στο Next Gen Finals μου έδειξε πως μπορεί να αντιμετωπίσει την πίεση. Εδώ στο Μιλάνο ήταν στο Νο. 1 του ταμπλό και έπρεπε να ανταπεξέλθει από μια επιπλέον πίεση. Ήταν ένα πολύ καλό τεστ. Μου έδειξε πως μπορεί να το διαχειριστεί. Δε νομίζω πως θα κάνουμε μεγάλες αλλαγές στο προπονητικό μας πλάνο, θα συνεχίσουμε όπως είμαστε τώρα, με την ίδια ομάδα. Ας πούμε ότι μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρους στόχους στην προπόνηση, επειδή έχουμε καθαρή εικόνα για το τι χρειάζεται να βελτιώσει στο παιχνίδι του. Έχει μια καταπληκτική βάση. Το απέδειξε όταν έπαιξε στο κορυφαίο επίπεδο ενάντια στους καλύτερους του κόσμου. Τώρα πρέπει να συναντηθούμε με όλη την ομάδα στην Mouratoglou Tennis Academy και να ορίσουμε μια κατεύθυνση για τη δουλειά του."

Μιλήστε μας για την συνεργασία με τον Mouratoglou. Πρώτα θα ήθελα να μας πείτε για τη φιλοσοφία της δουλειάς, να έρθει η ανάπτυξη της προσωπικότητας παράλληλα με την ανάπτυξη του παιχνιδιού του. Φαντάζομαι πως η απόφαση να δουλέψετε με τον Mouratoglou ήρθε από την επιθυμία σας να έχει ο Στέφανος μια προσιτή ομάδα.

"Δεν γνώριζα τον Patrick. Τον ήξερα από τα άρθρα, τα social media και την τηλεόραση. Δεν ήξερα τι άνθρωπος είναι. Με εντυπωσίασε πολύ. Επειδή ανέπτυξε την προσωπικότητά του σε μια πολύ δύσκολη διαδρομή. Θα μπορούσε να ήταν επιχειρηματίας, ο πατέρας του ήταν σημαντικός επιχειρηματίας στη Γαλλία, αλλά το πάθος του ήταν το τένις. Και τελικά, όταν έχεις πάθος βγαίνει προς τα έξω η προσωπικότητα, στ' αλήθεια μπορείς να δεις τι άνθρωπος είναι. Όταν τον γνώρισα καλύτερα, τον αγάπησα, λάτρεψα την προσωπικότητά του. Μου αρέσει το ήθος του, σχετικά με τον αθλητισμό και τους ανθρώπους. Με συναρπάζει. Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που τον επέλεξα: η φιλοσοφία του για τη ζωή και για το τένις. Επειδή είμαι 100% σίγουρος πως αν είσαι προπονητής, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η φιλοσοφία σου για τη ζωή. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις, είναι ποια είναι η φιλοσοφία σου για τη ζωή. Αν δεν μπορείς να απαντήσεις αυτό το ερώτημα, τότε πως μπορείς να γίνεις καλός επαγγελματίας; Και ο Patrick είναι πολύ ευαίσθητος και νοιάζεται γι' αυτό. Το βλέπω πολύ θετικά που είμαστε σε θέση να δουλεύουμε μαζί του."

Ας παίξουμε ένα παιχνίδι. Ας πούμε πως σε ένα χρόνο θα είμαστε και πάλι εδώ, για να μιλάμε για το 2019. Τι θα θέλατε να έχει πετύχει ο Στέφανος την επόμενη σεζόν;

"Ακόμα δεν έχουμε θέσει τους στόχους μας για την επόμενη σεζόν. Έκανα ένα μακροπρόθεσμο πλάνο όταν ξεκινήσαμε στα junior της ITF και ήταν για την περίοδο 2013-2018. Μέχρι φέτος δηλαδή. Ο μακροπρόθεσμος στόχος ήταν να μπει στο Top 50. Πήγε πολύ καλύτερα, βρίσκεται στο Top 15. Τις επόμενες εβδομάδες θα ορίσουμε τους νέους στόχους, αλλά προτεραιότητα είναι βεβαίως να παραμείνει στο κορυφαίο επίπεδο όσο γίνεται περισσότερο. Είναι σημαντικό επίσης να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο, το επίπεδο που έχει πείσει ότι ανήκει. Αργότερα, σίγουρα ο στόχος είναι να κερδίσει ένα Grand Slam. Είναι το όνειρο κάθε τενίστα. Και για μένα ο κύριος στόχος είναι το Wimbledon. Θα ήθελα μια μέρα ο Στέφανος να κερδίσει το Wimbledon. Πιστεύω πως είναι ένα τουρνουά που του ταιριάζει. Ταιριάζει στο τένις του. Μπορεί να το κάνει."

Η τελευταία ερώτηση δεν είναι για τον Στέφανο, αλλά για τον Απόστολο. Ποια είναι τα συναισθήματά σας ως πατέρας, αλλά και ως προπονητής, σ' αυτό το σημείο της διαδρομής που άρχισε πολλά χρόνια πριν, όταν ο Στέφανος εξέφρασε την επιθυμία του να γίνει επαγγελματίας τενίστας. 

"Κοιτάξτε. Χθες το βράδυ είπα στον Στέφανο πως είμαι πολύ χαρούμενος με τα επιτεύγματά του. Αλλά αυτά, όπως πάντα λέω, είναι βήματα που πρέπει να κάνει στην καριέρα του. Επίσης του είπα, πως ως πατέρας είμαι χαρούμενος και ικανοποιημένος που ο γιος μου δείχνει ποιότητα και στις αξίες του. Γιατί αυτό είναι το καλύτερο για έναν πατέρα. Να σιγουρευτεί πως το παιδί του θα είναι ένας όμορφος άνθρωπος και θα αποτελεί πρότυπο για τις επόμενες γενιές. Αυτό σημαίνει να προσπαθήσει να κάνει κάτι καλό όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την κοινωνία. Επειδή η κοινωνία το χρειάζεται αυτό, έναν θετικό αντίκτυπο σε μέρος της νέας γενιάς. Τα παιδιά χρειάζονται αυτού του είδους την έμπνευση. Σίγουρα τη λαμβάνουν από τους γονείς, τους προπονητές και το περιβάλλον, με πολλούς τρόπους. Αλλά στον αθλητισμό, κυρίως είναι κάτι που παίρνουν από άλλους παίκτες. Ο Στέφανος εμπνεύστηκε από τον Roger Federer: σπουδαίος τενίστας, σπουδαίος άνθρωπος. Αν κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του, όλοι έχουμε εμπνευστεί από κάποιον. Από κάποιον που είχε σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Απ' αυτή την οπτική γωνία, είμαι χαρούμενος που ο Στέφανος αγαπάει τα παιδιά και αντανακλά αυτό το συναίσθημα πραγματικά, με όλη του την ψυχή. Είναι κάτι που με κάνει πολύ ευτυχισμένο."

 
Διαφήμιση

Διαφήμιση


Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
latest-atp-videos

Διαφήμιση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση