tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
 

Να βάλω και άλλο "βάρος" στη ρακέτα μου;

E-mail Εκτύπωση

Η στήλη του Technical Advice έχει αρχίσει να αποκτά φανατικούς φίλους και χαιρόμαστε πολύ, καθώς πραγματικά προσπαθεί πολύ υπεύθυνα να αναβαθμίσει τις γνώσεις σας πάνω στο άθλημα. Συνεχίζοντας από το τελευταίο άρθρο, σχετικά με το customize, και ύστερα από πολλά τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε από αναγνώστες, θεωρήθηκε σκόπιμο να διευκρινιστούν και να αποσαφηνιστούν ορισμένα δεδομένα, προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητή σε όλους η έννοια και η αξία του customize και προκειμένου να μην πέφτει κανείς θύμα παραπληροφόρησης και εξαπάτησης…


Αν κοιτάξει κανείς την αγορά ή επισκεφθεί ένα κατάστημα με είδη τένις θα παρατηρήσει ότι – σχεδόν – όλες οι εταιρίες έχουν κατασκευάσει frames για παίκτες όλων των επιπέδων. Υπάρχουν ρακέτες που ζυγίζουν 230 gr, 250 gr, 270 gr, 300 gr, … κτλ. Συνεπώς, αν έχουμε μία ελαφριά ρακέτα και θέλουμε να μεταβάλουμε σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της (προσθέτοντας βάρος σε επιλεγμένα σημεία), θα ήταν προτιμότερο να αγοράσουμε μια πιο βαριά, η οποία θα είναι πιο κοντά στα χαρακτηριστικά που θέλουμε να έχει η νέα μας ρακέτα, στην οποία θα μπορούσαμε να επέμβουμε και να κάνουμε μικρότερου βαθμού και έκτασης τροποποιήσεις, με σαφώς καλύτερα και πιο ακριβή αποτελέσματα.

customize1

Τα frames είναι κατασκευασμένα έτσι, ώστε να απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες παικτών, ανάλογα με το βάρος, το head size, το επίπεδο του κάθε αθλητή κτλ. Το να επέμβει κάποιος σε μία ρακέτα, η οποία πχ είναι 300 gr και να προσπαθήσει να την κάνει 400 gr, θα έχει σαν αποτέλεσμα την προσθήκη βάρους μόνο εξωτερικά, ενώ το frame, ο τρόπος και το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο θα παραμείνει ως έχει… Μοιάζει με την προσπάθεια κάποιου να κατασκευάσει δεύτερο όροφο σε μία οικία, της οποίας τα θεμέλια δεν αντέχουν μία τέτοια προσθήκη!


Επίσης, είναι σαφώς ευκολότερο να προστεθεί βάρος σε μία ρακέτα από το να αφαιρεθεί βάρος από αυτή. Όταν η πιο αγαπημένη από τις ρακέτες με τις οποίες αγωνιζόμαστε είναι η πιο βαριά, τότε είναι εύκολο να γίνει matching και να γίνουν όλες οι ρακέτες μας ίδιες. Όταν όμως η αγαπημένη ρακέτα μας είναι η πιο ελαφριά, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει matching καθώς, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, είναι ευκολότερο να προσθέσεις βάρος σε μία ρακέτα από το να αφαιρέσεις βάρος από αυτή.

customize2

Σύμφωνα με τη  USRSA (United States Racquet Stringers Association), η κατεύθυνση που πρέπει να δίνεται σε κάποιον, ο οποίος επιθυμεί να μεταβάλει τα χαρακτηριστικά της ρακέτας του με την προσθήκη βάρους, είναι να αποφεύγεται η προσθήκη περισσότερων από 4-5 gr κάθε φορά (Racquet Service Interactive – David Bone, United States Racquet Stringers Association Course author, presenter). Η ρακέτα θα επιστρέφεται στον κάτοχό της, ο οποίος, δοκιμάζοντάς την, θα αποφασίζει αν αυτή ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ή αν χρειάζεται περαιτέρω προσαρμογή.


Σύμφωνα με την ERSA (European Racquet Stringers Association), δεν θα πρέπει να προσθέτουμε σε ένα frame περισσότερα από 10-12 gr και σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν ο παίκτης είναι επίμονος, συνίσταται η προσθήκη βάρους το οποίο, σε καμία περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τα 30-40 gr.


Οι ταινίες προσθήκης βάρους (lead tape) που τοποθετούνται σε δεδομένα σημεία (τα οποία σύμφωνα με τη USRSA είναι 27), πρέπει να έχουν μήκος maximum 3 inches (περίπου 7,5 cm), ούτως ώστε να μην απομακρύνονται πολύ από το κεντρικό σημείο στο οποίο πρέπει να τοποθετηθεί το βάρος. Αν η ταινία έχει μεγαλύτερο μήκος, υπάρχει περίπτωση να μην επιφέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Εξαίρεση αποτελεί η τοποθέτηση ταινίας στο grip όπου, εξαιτίας του γεγονότος ότι περιστρέφεται γύρω από αυτό, είναι αυτονόητο ότι μπορεί να έχει μεγαλύτερο μήκος (βλέπε φωτογραφία).

customize3Αν ο Roger Federer και ο Rafael Nadal παίζουν με frames τα οποία ζυγίζουν περίπου 360 gr (strung) και βρίσκονται στην κορυφή, εσείς για πιο λόγο να μπείτε στη διαδικασία να κάνετε τη ρακέτα σας ακόμα πιο βαριά από αυτούς;

 dimitrakopoulosΟ Γιώργος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1976 και είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Σχολής ΝΟΠΕ του ΑΠΘ. Ζει στη Λάρισα. Eίναι Level 1 διαιτητής tennis και διαπιστευμένος πλέκτης ρακετών από το United States Racquet Stringers Association (USRSA) και από το European Racquet Stringers Association (ERSA). Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Mobile phone:+306972 440330

ersalogo_USRSA

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Racquet Technician's View από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο...
Γιώργος Δημητρακόπουλος - George Dimitrakopoulos

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1976 και είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Σχολής ΝΟΠΕ του ΑΠΘ.

Είναι έγγαμος , πατέρας δύο τέκνων και κατοικεί στη Λάρνακα (Κύπρος).

Είναι κάτοχος πτυχίου διατησίας τένις επιπέδου level 1 και διαπιστευμένος τεχνικός ρακετών Pro Tour Stringer(Level 1) από την European Racquet Stringers Association (ERSA) και την United States Racquet Stringers Association (USRSA).
Έχει παρακολουθήσει το Grand Slam Stringers Symposium (Tampa-Florida) και είναι ειδικός συνεργάτης του tennisnews.gr σε θέματα τεχνολογίας ρακετών και χορδών, παρουσίασης νέων προϊόντων και stringing-customizing service.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση-συμβουλή-απορία, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο τηλ. +306972440330, e-mail: g_stringer@me.com, Skype: George-d33.

ersa  


latest-atp-videos


Διαφήμιση

Διαφήμιση