tennisnews.gr - Το Τένις στην Ελλάδα | Τσιτσιπας - Σακκαρη

Διαφήμιση
Διαφήμιση
 

Ακαμψία σκελετού

E-mail Εκτύπωση

Ακαμψία σκελετού

Βρισκόμαστε στην αρχή του 2014 και, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι εταιρίες παρουσιάζουν τα νέα μοντέλα ρακετών τους. Καινούργιες τεχνολογίες, ανοιχτά string pattern και ποικιλία χρωμάτων είναι μερικές μόνο από τις καινοτομίες που λανσάρουν οι κατασκευαστές, προκειμένου να κάνουν τα προϊόντα τους περισσότερο ανταγωνιστικά και δημοφιλή στο αγοραστικό κοινό. Καινοτομίες οι οποίες, τις περισσότερες φορές, αποτελούν πρωταρχικό κριτήριο αναφορικά με το προϊόν που θα επιλέξει κάποιος, αγνοώντας παραμέτρους, οι οποίες έχουν μεγάλη επίδραση και αντίκτυπο στην απόδοση της ρακέτας μας, όπως είναι η ακαμψία του σκελετού (racquet stiffness)…

Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε διαβάσει, από επαγγελματίες στο σέρβις της ρακέτας, ότι “Αυτός ο σκελετός είναι αρκετά δυνατός” ή “Αυτός ο σκελετός προσφέρει καλύτερο έλεγχο”... Τι είναι όμως η ακαμψία (ή σκληρότητα) του σκελετού μίας ρακέτας και με ποιο τρόπο μπορούμε να τη μετρήσουμε; Ακαμψία ενός σκελετού, με απλά λόγια, είναι το μέγεθος της κάμψης του και η μέτρησή της γίνεται με τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού (Babolat RDC, Stringlab 2). Είναι η μέτρηση του πόσο μία ρακέτα “λυγίζει” κατά το διαμήκη άξονά της, όταν ασκηθεί σε αυτή μία συγκεκριμένη πίεση. Μετριέται τοποθετώντας μία συγκεκριμένη ποσότητα βάρους σε ένα μοχλό, ο οποίος λυγίζει το σκελετό, και ο υπολογισμός της γίνεται σε μονάδες RA (Racquet Analysis), με τις περισσότερες ρακέτες να κυμαίνονται μεταξύ 55 και 72.

Ακαμψία σκελετού

Παρότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επίδρασης και καθορισμού της απόδοσης ενός σκελετού, εντούτοις, για τους περισσότερους, είναι μία αρκετά παρεξηγημένη και μη υπολογίσιμη παράμετρος! Οι πιο πολλοί προβαίνουν στην αγορά ρακέτας με κριτήριο τον αθλητή που τη χρησιμοποιεί, την εταιρία, το προφίλ του αθλητή στον οποίο απευθύνεται, το μέγεθος του κεφαλιού της και την πυκνότητα του string pattern. Ελάχιστοι είναι αυτοί που συνυπολογίζουν, για την επιλογή του κατάλληλου frame, τον παράγοντα “ακαμψία σκελετού”.

Το πόσο σημαντική παράμετρος είναι, φαίνεται και από το πλήθος των χαρακτηριστικών που επηρεάζει και τα οποία έχουν αντίκτυπο στην τελική απόδοση της ρακέτας. Επιδρά καθοριστικά στην “πιθανή δύναμη” ενός σκελετού. Ένας περισσότερο άκαμπτος σκελετός (stiff) επιστρέφει περισσότερη από την ενέργεια κρούσης στην μπάλα, παρέχοντας περισσότερη δύναμη, ενώ ένας λιγότερο άκαμπτος σκελετός (flexible) επιστρέφει λιγότερη από τη δύναμη κρούσης στην μπάλα, έχοντας σαν αποτέλεσμα λιγότερη δύναμη. Εδώ κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι μία flexible ρακέτα, η οποία λυγίζει περισσότερο, επιστρέφει περισσότερη ενέργεια και δύναμη στη μπάλα, επειδή λειτουργεί σαν ένας “καταπέλτης”, η αλήθεια όμως είναι ότι ο χρόνος παραμονής της μπάλας στις χορδές είναι σημαντικά λιγότερος από αυτόν που απαιτείται για ένα σκελετό να επανέλθει. Συνεπώς, όσο περισσότερο flexible είναι ένας σκελετός, τόσο λιγότερη ενέργεια επιστρέφει στην μπάλα, οδηγώντας παράλληλα σε λιγότερη δύναμη.

Ακαμψία σκελετού

Εξίσου σημαντική είναι και η επίδρασή του στον “έλεγχο” (Control) της μπάλας. Γενικά, ένας flexible σκελετός δεν στέλνει τόσο μακριά την μπάλα, όσο ένας stiff σκελετός. Αυτός είναι ο ένας ορισμός του control. Από την άλλη, ένα stiffer πλαίσιο μπορεί να προσφέρει καλύτερο έλεγχο κατεύθυνσης καθώς, εξαιτίας της μειωμένης κάμψης και συστροφής του, είναι πιθανότερο να στείλει την μπάλα στην επιθυμητή κατεύθυνση. Ακόμη και αυτή η παράμετρος όμως εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από το αγωνιστικό προφίλ και τις δυνατότητες του αθλητή. Ένας προχωρημένος μπορεί να προτιμά μία flexible ρακέτα γιατί έχει μία μεγάλη και γρήγορη αιώρηση και μπορεί να παράξει ο ίδιος αρκετή δύναμη. Για κάποιον σαν αυτόν λοιπόν, μία stiffer ρακέτα θα ήταν πολύ δυνατή και θα οδηγούσε σε πολλά “long” χτυπήματα. Από την άλλη ένας αρχικού ή μεσαίου επιπέδου αθλητής μπορεί να βρει σε μία περισσότερο stiff ρακέτα καλύτερο έλεγχο, όπως επίσης και ένας προχωρημένος του οποίου τα χτυπήματα είναι πολύ κοντά.

Αναφορικά με την άνεση (comfort), οι stiffer σκελετοί έχουν την τάση να είναι λιγότερο άνετοι από ότι οι flexible σκελετοί, καθώς μεταφέρουν περισσότερους κραδασμούς εξαιτίας της σύγκρουσης με την μπάλα. Παρότι η άνεση είναι λίγο δύσκολο να μετρηθεί – κάθε αθλητής έχει τη δική του αντίληψη για το τι είναι άνετο και τι όχι – εντούτοις ένας αθλητής, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα με τον καρπό, τον ώμο ή τον αγκώνα του, θα ωφεληθεί περισσότερο από έναν flexible σκελετό και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγει έναν αρκετά stiff σκελετό.

Ακαμψία σκελετού

Η ακαμψία του σκελετού μπορεί να έχει μικρή επίδραση και στο spin, όχι όμως τόση, όσο το είδος τη χορδής, η τάση και το string pattern. Γενικά, στους flexible σκελετούς, η μπάλα μένει περισσότερη ώρα στη επιφάνεια των χορδών – συγκριτικά με μία stiffer ρακέτα – γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερου spin. Επίσης, παρότι το μέγεθος της ακαμψίας του σκελετού δεν ασκεί επίδραση στην ικανότητα για ελιγμό του, εντούτοις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή μίας ρακέτας. Επιλέγοντας μία flexible ρακέτα, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι αρκετά ευέλικτη γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, ο αθλητής θα πρέπει να επιδιώξει μία γρηγορότερη αιώρηση, προκειμένου να επιτύχει την ίδια δύναμη.

Εξαιτίας πολλών προβλημάτων – κυρίως υγείας – που σχετίζονται με την ακαμψία του σκελετού αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντική είναι, και πόσο προσεκτικά θα πρέπει να γίνεται, η επιλογή της κατάλληλης ρακέτας. Σε κάθε περίπτωση, θα σας συμβουλεύαμε, πριν την επιλογή του κατάλληλου σκελετού να απευθυνθείτε σε ένα εξουσιοδοτήμενο κατάστημα με προσωπικό διαπιστευμένο και εξειδικευμένο στο ολοκληρωμένο σέρβις ρακετών. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι για την επιλογή σας και θα αποφύγετε στο μέλλον πιθανά προβλήματα τραυματισμών...

Racquet Technician's View από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο...

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Racquet Technician's View από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο...
Γιώργος Δημητρακόπουλος - George Dimitrakopoulos

Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος γεννήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το 1976 και είναι απόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Σχολής ΝΟΠΕ του ΑΠΘ.

Είναι έγγαμος , πατέρας δύο τέκνων και κατοικεί στη Λάρνακα (Κύπρος).

Είναι κάτοχος πτυχίου διατησίας τένις επιπέδου level 1 και διαπιστευμένος τεχνικός ρακετών Pro Tour Stringer(Level 1) από την European Racquet Stringers Association (ERSA) και την United States Racquet Stringers Association (USRSA).
Έχει παρακολουθήσει το Grand Slam Stringers Symposium (Tampa-Florida) και είναι ειδικός συνεργάτης του tennisnews.gr σε θέματα τεχνολογίας ρακετών και χορδών, παρουσίασης νέων προϊόντων και stringing-customizing service.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση-συμβουλή-απορία, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί του στο τηλ. +306972440330, e-mail: g_stringer@me.com, Skype: George-d33.

ersa  


latest-atp-videos


Διαφήμιση

Διαφήμιση