
Μία πολύ ενδιαφέρουσα αποκλειστική συνέντευξη με αφορμή το Marfin Junior Cup μας παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αγ. Παρασκευής, κ. Γιάννης Σερκεδάκης. Ο όμιλος της Αγίας Παρασκευής έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά τη φετινή χρονιάς διοργανώνοντας με δική του πρωτοβουλία τόσο το Marfin Junior Cup όσο και το 1ο Ενωσιακό πρωταθλήμα Ανδρών στο Athens Tennis Center.
Ο κ Σερκεδάκης μας απάντησε σε πολύ σημαντικά ερωτήματα που έχουν σχέση με τη γενικότερη ανάπτυξη του τένις στην Ελλάδα. Του ζητήσαμε την άποψή του για το που θα αντλήσει πόρους το ελληνικό τένις, μία ερώτηση που πραγματικά καίει τους ομίλους αλλά και τους παίκτες. Πολύ συχνά πέρυσι ακούσαμε για το ρόλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και είδαμε πως ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αγίας Παρασκευής με την αφετηρία του 2010 έφερε τη Marfin Egnatia Bank μέσα στα γήπεδα και μάλιστα για ένα τουρνουά juniors.
Και τέλος θέλαμε και τη δική του άποψη για το εάν το τένις είναι υποβαθμισμένο στην κοινότητα των "τενιστών" γιατί για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού φαίνεται πως είναι. Οι απόψεις του κ. Σερκεδάκη μας έκαναν εντύπωση και είμαστε σίγουροι πως στις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν!
tennisnews: Ποια είναι γενικά η φιλοσοφία του Ομίλου σας για την ανάπτυξη του τένις;
Γ. Σερκεδάκης: Στα πλαίσια της στρατηγικής ανάπτυξης του τένις που έχουμε διαμορφώσει στον Όμιλό μας στοχεύουμε όχι μόνο στην γενικότερη προώθηση της αντισφαίρισης αλλά ειδικότερα στην ανάπτυξη των αγωνιστικών προγραμμάτων της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου προχωρήσαμε στην κατάρτιση ενός νέου φιλόδοξου business plan το οποίο αποτυπώνει συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες. Το business plan ακολουθεί υψηλά πρότυπα και κάνει χρήση όλων των νέων τεχνικών για την προώθηση του αθλήματος τόσο σε επίπεδο αθλητικό, όσο σε οργανωτικό και επικοινωνιακό.
Σκοπός μας είναι να δώσουμε την δυνατότητα σε παιδιά να έρθουν σε επαφή με την έννοια της ευγενούς άμιλλας προετοιμάζοντας τα για πιθανή ενασχόληση σε αγωνιστικό επίπεδο.
Η εμπειρία που διαθέτουμε αναφορικά με την ομαλή διοργάνωση αθλητικών γεγονότων είναι κατά γενική παραδοχή υψηλού επίπεδου και υπάρχουν αρκετοί συνεργάτες-χορηγοί οι οποίοι υποστηρίζουν την προσπάθεια αυτή.
tennisnews: Είδαμε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με το Marfin Junior Cup, θέλετε να μας πείτε περισσότερα για αυτήν την πρωτοβουλία?
Γ. Σερκεδάκης: Η επιτυχής διοργάνωση του Marfin Junior Cup δεν θα μπορούσε να έχει σημειωθεί αν δεν υπήρχε η σημαντική χορηγία της Marfin Egnatia Bank καθώς στήριξε την προσπάθεια μας και αγκάλιασε τους αθλητές. Ευελπιστούμε να μετατρέψουμε τους αγώνες αυτούς σε θεσμό φέρνοντας την κοινωνία ακόμα πιο κοντά στο τένις.
Η σημασία που προσδίδουμε στη οργάνωση αθλητικών γεγονότων σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε χορηγούς να προωθήσουν το εταιρικό προφίλ και τα προϊόντα τους μέσω ενός αθλήματος που παραδοσιακά στηρίζεται από επιχειρηματικούς world leaders, συνδέοντας έτσι το όνομα τους με ένα άθλημα το οποίο κατά κόρον πρεσβεύει την ευγενή άμυλα μαζί με τις κορυφαίες αθλητικές αξίες.
Ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση της προσφοράς αυτής, από την πλευρά μας εργαζόμαστε ώστε να εξασφαλίζουμε την άψογη διοργάνωση των τουρνουά ώστε να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της συνεισφοράς των χορηγών.
tennisnews: Απο πού θα αντλήσει πόρους το Τένις για την ανάπτυξη του?
Γ. Σερκεδάκης: Πιστεύω ότι απαιτούνται επενδύσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους. Επιβάλλεται η ανάπτυξη να στηριχθεί ισομερώς σε ομίλους και αθλητές με αρχικό στόχο τη διατήρηση της υπάρχουσας ανταγωνιστικότητας και τελικό στόχο τη βελτίωσή της.
Πιστεύω ότι είναι δυνατή η αύξηση του Εθνικού Ακαθαρίστου Προϊόντος μέσω της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του τένις ειναι εφικτή αλλά απαιτούνται ριζικές αλλαγές του αγωνιστικού σχεδιασμού που οι βασικοί άξονες του οποιου να εξυπηρετούν το στόχο αυτό.
Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων παικτών πρέπει να είναι ο βασικός παράγοντας για την αναμόρφωση αυτού του σχεδιασμού.
Παράλληλα θα πρέπει να δοθούν κίνητρα αφ ενός συγχωνεύσεων ομίλων δημιουργώντας μεγάλες τενιστικές μονάδες κάνοντας πράξη τον «Αθλητικό
Καποδιστρια» και αφ ετέρου ίδρυση και ανάπτυξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών με αντικείμενο το τένις έτσι όλα αυτά μαζί να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της αγωνιστικής και οικονομικής ανάπτυξης του αθλήματος και να είναι συν τοις άλλοις και δεξαμενή απορρόφησης ανεργίας. Παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η συνθέτη επένδυση στην Πελοπόννησο με κορμό το γκολφ, ένα άθλημα όχι τόσο διαδεδομένο στη χωρά μας αλλά ευρέως γνωστό στο εξωτερικό.

tennisnews: Ποιά θα πρέπει να είναι τα κίνητρα για την ίδρυση και την ανάπτυξη μικρομεσαίων μονάδων αθλητικών δραστηριοτήτων με κορμό το τενις.
Γ. Σερκεδάκης: Θα μπορούσα να δώσω τις εξής δυο απαντήσεις:
α)Τροποποίηση του αναπτυξιακού νομού επιδότησης της κατασκευής αθλητικού κέντρου Τενις από 50% εως 70% στις ακριτικές περιοχές της χώρας
Το κράτος χρηματοδοτεί τις υποδομές και να εισπράττει από τη λειτουργία του κέντρου ενώ τώρα χρηματοδοτεί με ψηλό κόστος της υποδομές και τη λειτουργία με πολύ ψηλότερο
β) Για τα τρία πρώτα χρονιά λειτουργίας τους:
- Μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 50% για τις νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις εφόσον αυτες εντός του πρώτου έτους της λειτουργίας τους προσλάβουν τουλάχιστον τρία άτομα προσωπικό
- Μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών.
- Πλήρη απαλλαγή από την προκαταβολή φόρου εισοδήματος.

tennisnews: Τι λέτε για την υποβάθμιση του Τένις από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού?
Γ. Σερκεδάκης: Το τένις θα έπρεπε να είναι στην κατηγορία των αθλημάτων εθνικής αθλητικής προτεραιότητας γιατί είναι ένα πραγματικά μεγάλο άθλημα. Τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στην υφήλιο την έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με δεύτερο το Παγκόσμιο Κύπελο ποδοσφαίρου και τρίτα τα τέσσερα Grand Slams του τένις (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, USA Open). Με τη μόνη διαφορά ότι η Ολυμπιάδα και το Παγκόσμιο Κύπελο διεξάγονται μια φορά κάθε 4 χρόνια ενώ τα Grand Slams είναι τέσσερις φορές ετησίως 4 φορές! 4x4=16 διοργανώσεις προς μια!!!
Επιπλέον το τένις είναι σταθερά δεύτερο δημοφιλές άθλημα σε όλο τον κόσμο από τον Καναδά μέχρι στην Αυστραλία και από τη Χιλή μέχρι τη Ρωσία από την Αφρική μέχρι τη Σουηδία και απ’το Μαρόκο μέχρι την Ινδία. Είναι μακράν πρώτο άθλημα σε ενεργά ενασχολούμενους με το άθλημα στις μεσαίες ηλικίες. (Πείτε μου ποιο άθλημα γυμνάζει περισσότερο το μισό του πληθυσμού δηλαδή τις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών;)
Ύστερα από έρευνα στην πόλη μου την Αγία Παρασκευή το τένις έρχεται πρώτο σε ενασχόληση με 2.500 ενασχολούμενους (κρατάνε ρακέτα και παίζουν), 650 είναι στο ποδόσφαιρο, 350 στο μπάσκετ το Ανδρικό, 120 στο Γυναικείο και γύρω στους 80 στο βόλεϊ Ανδρών και 60 στο βόλεϊ Γυναικών.
Είμαστε πρώτοι στις φαρμακευτικές δαπάνες στα ασφαλιστικά ταμεία και διαθέτουμε τα περισσότερα φαρμακεία απ’ολο τον κόσμο! Αν μιλήσουμε για πρόληψη στην υγεία και πρόληψη σημαίνει κίνηση ποιο άλλο άθλημα γυμνάζει όλη την οικογένεια και τις ηλικίες από 7 έως 77 (και πρόσφατα μέχρι τα 87!).
Πρέπει λοιπόν να έχουμε την ευκαιρία να συνδράμουμε όλοι μαζί προκειμένου τα επόμενα χρόνια να δοθεί στην αντισφαίριση ο πρωτεύον ρόλος που της αξίζει! Η προώθηση του αθλήματος απαιτεί πρωτοβουλίες, γνώση, σχέδιο, όρεξη για δουλειά και κυρίως όραμα !







